Τα distress funds απειλούν τα «κόκκινα» δάνεια
Με απειλητικές διαθέσεις περιτριγυρίζουν τα «κόκκινα» δάνεια επιχειρήσεων τα distress funds, τα οποία δεν προτίθενται να χαριστούν σε όσους δεν συνεργαστούν.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ακόμα και για «βραχιολάκια» σε γνωστά ονόματα του επιχειρείν κάνουν λόγο τραπεζικές πηγές.
Μεγάλα distress funds βρίσκονται προ των πυλών της ελληνικής αγοράς, και η τοποθέτησή τους στις αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων θα αλλάξει άρδην το τοπίο. «Όσες κινήσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα πλέον θα φαίνονται σαν τα παιδιά παίζει είναι η χαρακτηριστική φράση τραπεζικού στελέχους που είναι επιφορτισμένο με τη διαχείριση προβληματικών χαρτοφυλακίων.
Όπως λέει, τα μεγάλα funds που έρχονται και θα αγοράσουν μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια θα κινηθούν επιθετικά. Οι διοικήσεις -των εταιρειών- που δεν θα συνεργαστούν, οι μέτοχοι που δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους θα «εκπαραθυρωθούν».
Ο τραπεζίτης, μάλιστα, δεν παραλείπει να σημειώσει πως «είναι κοντά η ώρα που θα δούμε μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου με βραχιολάκια να περνάνε την πόρτα του εισαγγελέα». Οι τράπεζες είναι προσηλωμένες σε έναν στόχο: να μειώσουν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια. Όχι μόνο να πιάσουν τον στόχο για το τέλος του 2019, που είναι τα «κόκκινα» να περιοριστούν στα 64,6 δισ. ευρώ, αλλά η μείωση να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Να πέσουν -ει δυνατόν- και στα 60 δισ. ευρώ.
Αδειάζει η «κλεψύδρα»
Το 2022 το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να είναι μονοψήφιο (9%), διαφορετικά θα υπάρχει πρόβλημα, αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στην «Ημερησία» και συμπληρώνουν: «Το δεύτερο εξάμηνο φέτος και το 2019 οι τράπεζες θα κινηθούν περισσότερο επιθετικά. Δεν υπάρχει χρόνος. Μέχρι σήμερα έγιναν κινήσεις, όμως σε σχέση με αυτό που έρχεται οι προηγούμενες αναδιαρθρώσεις θα είναι τα παιδία παίζει. Χρειάζεται ένα ισχυρό σοκ για να πάρει μπροστά το σύστημα. Ομως, η ώρα της κρίσης έφτασε για τουλάχιστον 50 μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Αν και οι υποθέσεις αυτές δεν είναι εύκολες».
Η μεγαλύτερη δυσκολία, σύμφωνα πάντα με τραπεζική πηγή, είναι ότι τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια είναι «ένα κουβάρι», καθώς η έκθεση αφορά και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Και είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία, αφού πάντα υπάρχει κάποιος που αντιδρά και θέλει πιο ευνοϊκή μεταχείριση, ενώ δεν λείπουν και οι έξωθεν παρεμβάσεις. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.
Σήμερα προβληματικά δάνεια ύψους 8,7 δισ. ευρώ 106 μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων βρίσκονται στη διατραπεζική πλατφόρμα του NPL Forum. Οπως είναι γνωστό, στόχος του NPL Forum είναι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να «τρέξουν» από κοινού τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης των δανείων. Αν και το Forum συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, μέχρι τώρα έχει υπάρξει συμφωνία
μόνο για τέσσερις περιπτώσεις και για δάνεια ύψους 65 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης για άλλες 40 επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές 3,7 δισ. ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα, οι πωλήσεις είναι προς το παρόν ένα «εργαλείο» στα χέρια των τραπεζών για να μειωθεί το μεγάλο στοκ των προβληματικών δανείων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε επίπεδο Ευρωζώνης, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι στα 720 δισ. ευρώ, μέχρι το 2019 θα πρέπει να έχουν μεταβιβαστεί σε εταιρείες διαχείρισης δάνεια ύψους 70 με 90 δισ. ευρώ.
Το αναφέρουμε διότι η εντολή που έχει έρθει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον SSM (ενιαίος μηχανισμός εποπτείας) στους Ελληνες τραπεζίτες είναι ότι θα πρέπει το 1/3 αυτών των πωλήσεων να αφορούν τα ελληνικά προβληματικά χαρτοφυλάκια.
Δηλαδή, μέσα στο επόμενο 18μηνο θα πρέπει να πωληθούν δάνεια ύψους 25 με 30 δισ. ευρώ. Αν, πράγματι, «τρέξουν» αυτές οι πωλήσεις, τότε ο στόχος των 64,6 δισ. ευρώ έχει πιαστεί. Και όλες οι άλλες κινήσεις (μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, διαγραφές, αναδιαρθρώσεις) θα μειώσουν τον «κόκκινο» εφιάλτη των καθυστερούμενων οφειλών. Εξάλλου, Σεπτέμβριο-Οκτώβριο τα κλιμάκια του SSM θα βρίσκονται στην Αθήνα για να «κλειδώσει» η νέα αναθεώρηση των στόχων μείωσης μέχρι το τέλος του 2019 και παράλληλα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών για την επόμενη μέρα, καθώς το ζητούμενο είναι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να περιορίσουν τις καθυστερούμενες οφειλές σε μονοψήφιο ποσοστό.
Ο όρος για συμμετοχή στην τραπεζική ένωση
Σημειώνουμε ότι για το θέμα των «κόκκινων» δανείων είχε αναφερθεί πρόσφατα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Eurobank Νικόλας Καραμούζης, που σε ομιλία του είχε πει: «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αν και βαίνουν μειούμενα, παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με τον λόγο μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων να προβλέπεται, εάν επιτευχθούν οι στόχοι, στο 35% στο τέλος του 2019, έναντι 6% του μέσου όρου σήμερα στην Ευρωζώνη.
Άρα απαιτείται έγκαιρος σχεδιασμός για την περίοδο 2019 - 2021, ώστε το ποσοστό αυτό να μειωθεί σε μονοψήφιο αριθμό στο τέλος του 2021 και λόγω των συζητήσεων για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη».
Ήδη η Γερμανία και η Γαλλία «άνοιξαν» τα χαρτιά τους και παρουσίασαν στο τελευταίο Eurogroup την πρότασή τους για τα προαπαιτούμενα προκειμένου μια χώρα να πάρει τη «βίζα» για να συμμετέχει στο νέο πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων. Θέλουν, λοιπόν, πλαφόν 5% για τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συνεπώς, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία (πλειστηριασμοί, πωλήσεις, ρυθμίσεις), ώστε να είναι εντός τραπεζικής ένωσης.
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr