Ανατιμήσεις: Ρεκόρ 10ετίας για τις διεθνείς τιμές τροφίμων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ρεκόρ δεκαετίας «χτυπούν» οι διεθνείς τιμές των τροφίμων για τέταρτο συνεχόμενο μήνα (Νοέμβριο). Το ξέφρενο ράλι ανατιμήσεων οδηγούν το σιτάρι και τα γαλακτοκομικά, καθώς η ζήτηση παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατακόρυφα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο σημαντικών προϊόντων διατροφής παγκοσμίως, «τσίμπησε» εκ νέου το Νοέμβριο και έφτασε στις 134,4 μονάδες, σε σύγκριση με τις 132,8 μονάδες του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το imerisia.gr ειδικά ο δείκτης τιμών σιτηρών σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς αυξήθηκε κατά 3,1% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ήταν 23,2% υψηλότερος από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, με τις τιμές του σιταριού να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011.
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο, στο 3,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς καταγράφηκε ισχυρή ζήτηση εισαγωγών για βούτυρο και γάλα σε σκόνη.
Οι παγκόσμιες τιμές ζάχαρης αυξήθηκαν 1,4% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40% σε ετήσια βάση.
Ο δείκτης τιμών του κρέατος σημείωσε την τέταρτη συνεχή μηνιαία πτώση του, σημειώνοντας πτώση 0,9% τον μήνα, ενώ οι παγκόσμιες τιμές φυτικών ελαίων μειώθηκαν κατά 0,3%
Οι τιμές των οπωροκηπευτικών αυξήθηκαν κατακόρυφα το περασμένο έτος, λόγω της περιορισμένης συγκομιδής και της ισχυρής ζήτησης.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων έχει σχεδιαστεί για να αποτυπώνει το συνδυασμένο αποτέλεσμα των αλλαγών των τιμών σε μια σειρά προϊόντων διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ελαίων, των δημητριακών, του κρέατος και της ζάχαρης και να τις συγκρίνει από μήνα σε μήνα.
Θα επηρεάσουν τις τιμές στο ράφι
Αντιμέτωπα µε νέες και ίσως μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής εκτιμάται πως θα βρεθούν τα ελληνικά νοικοκυριά το 2022.
Από τα 60 διαφορετικά είδη διατροφής που εξετάζει η ΕΛΣΤΑΤ στο πλαίσιο της έρευνας για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προκύπτει ότι τον Οκτώβριο του 2021 οι τιμές ήταν αυξημένες σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021 στα 44 από αυτά. Οι αυξήσεις ξεκινούν από 0,49% και φτάνουν έως 21,45% (στο αρνίσιο και το κατσικίσιο κρέας).
Τα σούπερ μάρκετ έχουν συγκρατήσει ένα μέρος των αυξήσεων που τους έχουν τιμολογήσει οι προμηθευτές, λειτουργώντας σε ένα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, ενώ σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων έχουν απόθεμα που έχει τιμολογηθεί χαμηλότερα. Ωστόσο οι αυξήσεις των τιμών είναι θέμα χρόνου και αναμένεται να γίνουν αισθητές σε όλη την γκάμα των προιόντων, εισαγόμενων και εγχωρίως παραγόμενων
Στα προϊόντα που δεν θα γλυτώσουν από την κούρσα ανατιμήσεων ανήκουν το ψωμί (η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 3,71% από τις αρχές του έτους), το ελαιόλαδο (αυξήθηκε κατά 17,92%), τα φρέσκα λαχανικά (αύξηση τιμών 13,34%), τα φρούτα (ακριβότερα κατά 9,52%), τα θαλασσινά (αύξηση 5%), οι πατάτες, το γάλα, η ζάχαρη, ο καφές.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr