Από το κόσκινο της εφορίας οι αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Από το μικροσκόπιο της εφορίας θα περάσουν οι αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα προέλευσης των χρημάτων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Imerisia.gr στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ θα μπουν χιλιάδες υποθέσεις δωρεών και γονικών παροχών που πραγματοποιήθηκαν μετά την αύξηση -από την 1η Οκτωβρίου- του αφορολόγητου ορίου στο ποσό των 800.000 ευρώ, ώστε να διαπιστωθεί ότι ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.
Διπλοί... μπελάδες
Απαραίτητη προϋπόθεση για γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας είναι να διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δηλαδή τα χρήματα να είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό. Εάν η μεταβίβαση των χρηματικών ποσών δεν πραγματοποιηθεί μέσω του τραπεζικού συστήματος, τότε οι φορολογούμενοι θα έχουν διπλούς... μπελάδες, αφού αφενός θα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων, αφετέρου θα έρθουν αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 10% από το πρώτο ευρώ.
Οι γονείς που δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους μπορεί να απαλλάσσονται από την πληρωμή φόρου μετά τη νομοθετική παρέμβαση, αλλά θα πρέπει να δικαιολογούν το «πόθεν έσχες». Να αποδεικνύουν, δηλαδή, στην εφορία ότι τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν έχουν αποκτηθεί νόμιμα. Από την άλλη πλευρά, και οι φορολογούμενοι που αποκτούν ακίνητη περιουσία από τους γονείς, τους συζύγους ή τους παππούδες τους θα πρέπει να διαθέτουν τα εισοδήματα για να καλύψουν το τεκμήριο διαβίωσης. Επιπλέον, με αφορμή μια δωρεά που έκανε ο γονέας προς το παιδί, υπάρχει κίνδυνος γενικευμένου φορολογικού ελέγχου για το σύνολο των καταθέσεων των τραπεζικών λογαριασμών του.
Η διαδικασία
Οι φορολογούμενοι που κάνουν γονικές παροχές η δωρεές χρηματικών ποσών ή ακίνητης περιουσίας στα παιδιά τους, τους συζύγους, τους γονείς ή στα εγγόνια τους υποβάλλουν σχετική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ, αναγράφοντας τον δικό τους ΑΦΜ καθώς και τον ΑΦΜ του αποδέκτη. Με την υποβολή της δήλωσης δηλώνεται ο ΑΦΜ αυτού που δωρίζει και φυσικά αυτού που αποδέχεται τη δωρεά. Ο τελευταίος θα μπορεί να επικαλείται το ποσό για να δικαιολογεί τα δικά του τεκμήρια και ο πρώτος θα ελέγχεται για την προέλευση των χρημάτων.
Η εφορία θα ψάχνει μέσα από τις δηλώσεις εάν από το εισόδημα παρελθουσών χρήσεων ή από το προϊόν πώλησης περιουσιακών στοιχείων στο παρελθόν καλύπτεται το ποσό της γονικής παροχής σε χρήμα. Σε περίπτωση μη κάλυψης, ο γονιός θα φορολογείται για το ακάλυπτο ποσό με συντελεστές που θα φτάνουν ακόμα και το 44%, καθώς θα ενεργοποιείται η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Από την πλευρά του, το παιδί θα μπορεί να επικαλεστεί τη δωρεά για να δικαιολογήσει μελλοντικές δαπάνες για αγορές περιουσιακών στοιχείων. Αν πρόκειται για ακίνητο, αυτός που το αποκτά θα πρέπει με τα εισοδήματα που θα δηλώνει στην εφορία να καλύπτει το τεκμήριο διαβίωσης. Ακόμα, αν υποβληθεί δήλωση αλλά δεν υπάρχει παραστατικό, τότε θα καταλογιστεί φόρος 10% επί του ποσού που δωρίστηκε.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr