Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός στη Ευρώπη δεν θα εκτοξευτεί όπως στις ΗΠΑ - Δεν υπάρχει «Μεγάλη Παραίτηση»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν πρόκειται να «εκτοξευθεί» στα ίδια επίπεδα με τις ΗΠΑ, επανέλαβε σήμερα (21/1) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην εκδήλωση του WEF στο Νταβός.
Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, τα επίπεδα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη έχουν δημιουργήσει πολλά ερωτήματα όσον αφορά τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που θα πρέπει να ληφθούν, ιδίως μετά τις επιθετικές κινήσεις που έκανε η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), αλλά και η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας (BoE).
Η Λαγκάρντ υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη δεν συμμερίζεται την «κατάσταση υπερβολικής ζήτησης» των ΗΠΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι η οικονομία του μπλοκ βρίσκεται σε διαφορετική φάση σε σχέση με την αμερικανική και συνεπώς η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων θα είναι διαφορετική. Ενδεικτικά, εξήγησε η ίδια, η ζήτηση στις ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή 30% άνω των επιπέδων πριν την πανδημία, ενώ στην Ευρωζώνη είναι «πάνω κάτω ίδια σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας».
Global Economic Outlook with @GeoffCutmore (@CNBC), Paulo Guedes (@govbrazil), Haruhiko Kuroda, @Lagarde (@ecb), @KGeorgieva (@IMFnews), Sri Mulyani Indrawati (@KemenkeuRI) #DavosAgenda https://t.co/5qcrA3VRe5
— World Economic Forum (@wef) January 21, 2022
«Όταν κοιτάζω την αγορά εργασίας, δεν βιώνουμε κάτι σαν τη Μεγάλη Παραίτηση και οι αριθμοί συμμετοχής στην απασχόληση πλησιάζουν πολύ στο επίπεδο πριν από την πανδημία», σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
«Επομένως, νομίζω ότι αυτοί οι δύο παράγοντες, αν τους κοιτάξετε προσεκτικά, δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν κινούμαστε με την ίδια ταχύτητα και είναι απίθανο να βιώσουμε το ίδιο είδος αυξήσεων του πληθωρισμού που αντιμετώπισε η αγορά των ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά πως η Τράπεζα είναι έτοιμη να επέμβει όταν και εφόσον χρειαστεί. Προς το παρόν όμως, η ΕΚΤ εμμένει στην στάση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινό φαινόμενο.
Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας μετά τη δολοφονία Κιρίλοφ: Το οργανωμένο «χτύπημα» του Κιέβου για να προλάβει το μέτωπο Τραμπ-Πούτιν
Meta: «Καμπάνα» 251 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για χακάρισμα λογαριασμών του Facebook
Best FIFA Awards: Κορυφαίος ποδοσφαιριστής για το 2024 ο Βινίσιους – Η καλύτερη 11αδα
Κώστας Χαρδαβέλλας: Ενας γίγαντας της δημοσιογραφίας που χόρεψε το ζεϊμπέκικο του νικητή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr