Φυσικό αέριο: Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή σε ρούβλια - Σκληρό μπρα-ντε-φερ Μόσχας και Κομισιόν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η ώρα των ευρωπαϊκών πληρωμών σε ρούβλια για την αγορά φυσικού αερίου από τη Μόσχα πλησιάζει καθώς αναμένεται να συμβεί τον Μάιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του imerisia.gr, οι διεργασίες στο παρασκήνιο είναι έντονες καθώς παράλληλα με τον τρόπο πληρωμής, η Ευρώπη εξακολουθεί να ψάχνει τη «χρυσή τομή» για να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία αλλά να μην υπάρξουν και ελλείψεις στις χώρες της Ε.Ε
Η Κομισιόν απέστειλε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα οδηγίες για το πώς μπορούν να πληρώσουν τα κράτη-μέλη χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, ωστόσο δεν είναι σαφές αν η Ρωσία θα δεχτεί αυτή τη μέθοδο.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει οι πληρωμές να θεωρούνται ολοκληρωμένες με την κατάθεση των ευρώ και πριν την μετατροπή τους σε ρούβλια. Αντίθετα, το διάταγμα Πούτιν που έχει ισχύ από 1η Απριλίου προβλέπει ολοκλήρωση της πληρωμής μετά την μετατροπή του ποσού σε ρούβλια.
Καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα των πληρωμών σε ρούβλια, αναφέρει το Κρεμλίνο
Το Κρεμλίνο εμμένει στη θέση του για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια από τον Μάιο. Την περασμένη Παρασκευή ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα της Μόσχας και πως οι πληρωμές καθορίζονται αποκλειστικά από το διάταγμα Πούτιν.
Η δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου ήρθε την ίδια ημέρα που η Βρετανία ανακοίνωσε πως θα χορηγήσει στην Gazprombank άδεια για πληρωμές φυσικού αερίου μέχρι το τέλος Μαΐου.
Το Λονδίνο έχει χορηγήσει στη Gazprombank και στις θυγατρικές της που υπόκεινται σε κυρώσεις άδεια πληρωμών μέχρι το τέλος Μαΐου, προκειμένου να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο, όπως προκύπτει από σημερινό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών.
Η άδεια επιτρέπει σε ένα φυσικό πρόσωπο ή μια εταιρεία να συνεχίσει τις πληρωμές στο πλαίσιο συμβολαίων που άρχισαν πριν από τις 21 Απριλίου 2022 και επιτρέπει ενέργειες όπως το άνοιγμα και το κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών για την πραγματοποίηση τέτοιων πληρωμών, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο.
Κομισιόν: Ετοιμάζεται και νέο πακέτο κυρώσεων στη Μόσχα
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, αποκάλυψε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξετάζοντας παράλληλα «έξυπνους τρόπους» για περιορισμό των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.
«Εργαζόμαστε πάνω στο έκτο πακέτο κυρώσεων κι ένα από τα ζητήματα που εξετάζουμε είναι να επιβάλλουμε εμπάργκο κάποιας μορφής στο (ρωσικό) πετρέλαιο. Όταν θα προχωρήσουμε στην επιβολή των κυρώσεων, πρέπει να το κάνουμε κατά τρόπο που θα μεγιστοποιεί την πίεση στη Ρωσία ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιεί τις παράπλευρες απώλειες στη δική μας πλευρά», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις στους Times του Λονδίνου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει σταδιακή μείωση της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό πετρέλαιο ή την επιβολή δασμών πέραν ενός συγκεκριμένου ορίου τιμών.
Από την άλλη πλευρά το ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό αέριο φαίνεται να απομακρύνεται καθώς ο Ζοζέπ Μπορέ, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, ανέφερε πως μέχρι στιγμής η σχετική πρόταση δεν γίνεται κοινά αποδεκτή από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Μια τελική πρόταση για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο και το αέριο δεν βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι. Αυτή τη στιγμή, εμείς στην ΕΕ δεν έχουμε ενιαία θέση σε αυτό το ζήτημα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Γρίφος η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών Bruegel αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δαπανά περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα για την αγορά αργού και διυλισμένων προϊόντων από τη Ρωσία και περίπου 400 εκατ. δολάρια την ημέρα για ρωσικό αέριο.
Οι εξαγωγές πετρελαίου και υποπροϊόντων του αντιπροσώπευαν πάνω από το ένα τρίτο των προσόδων της Μόσχας από τις εξαγωγές πέρυσι.
Ο αντιπρόεδρος της IHS Markit και ένας εκ των κορυφαίων αναλυτών στην αγορά ενέργειας, Ντάνιελ Γιέργκιν, δήλωσε στο CNBC πως για την Ευρώπη το πετρέλαιο είναι το εύκολο κομμάτι καθώς υπάρχει πληθώρα εναλλακτικών πηγών για να καλύψει τις «ρωσικές απώλειες».
«Το δύσκολο κομμάτι για την Ευρώπη είναι το φυσικό αέριο. Απασχολεί ιδιαιτέρως τη Γερμανία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, το οποίο είναι κρίσιμο για τη βιομηχανίας της», σημείωσε για το ζήτημα.
Τι θα συμβεί αν κλείσει η Μόσχα τη στρόφιγγα
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επιπτώσεις ενδεχόμενης διακοπής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη θα είναι σημαντικές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάλυσή του το ειδησεογραφικό δίκτυο η ευρωπαϊκή αγορά θα έβλεπε αμέσως τις επιπτώσεις με τις τιμές να είναι ακόμα και πέντε φορές υψηλότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr