Μάχη σε 6 σημεία - 30 μέρες προθεσµία για να κλείσουν οι εκκρεμότητες για τη δόση
Ιδιαίτερα έμφαση δίνεται στο θέμα του διάδοχου πλαισίου για τον νόμο Κατσέλη και το πλαίσιο διαχείρισης των προβληματικών τραπεζικών δανείων.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τριάντα μέρες προθεσµία για να κλείσουν µεγάλες εκκρεµότητες και να επιτευχθούν δύσκολοι συµβιβασµοί ώστε να µην απειληθεί η εκταµίευση των 750 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο έχει η κυβέρνηση. Οι διαπραγµατεύσεις στο παρασκήνιο εντείνονται, καθώς ο χρόνος είναι πιεστικός εάν η Ελλάδα επιθυµεί να αποσπάσει θετική γνωµοδότηση από το κρίσιµο Eurogroup στις 11 Μαρτίου, εξασφαλίζοντας την εκταµίευση, κυρίως όµως ένα θετικό µήνυµα προς τις αγορές ώστε να ανοίξει ο δρόµος για νέες εκδόσεις οµολόγων από το ∆ηµόσιο και τις µεγάλες επιχειρήσεις και να βελτιωθεί το κλίµα στην αγορά.
Ήδη το κλίµα µετά την τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group έχει βαρύνει και οι θεσµοί φρόντισαν να στείλουν προειδοποιητικές βολές προς την Αθήνα, υπό το βάρος του προβληµατισµού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουµένων, µε ιδιαίτερη έµφαση στο θέµα του διάδοχου πλαισίου για τον νόµο Κατσέλη και το πλαίσιο διαχείρισης των προβληµατικών τραπεζικών δανείων.
Ενδιαφέρον έχει η όποια συνέχεια υπάρξει αύριο, ∆ευτέρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, καθώς και τα µηνύµατα που θα µεταφερθούν στον Έλληνα υπουργό Οικονοµικών στο παρασκήνιο. Στο δύσκολο αυτό πλαίσιο η ελληνική οικονοµία βρίσκεται αντιµέτωπη µε έξι ισχυρές προκλήσεις, σε βραχυπρόθεσµο αλλά και µεσοπρόθεσµο ορίζοντα.
- Μείωση του κόστους δανεισµού του ελληνικού ∆ηµοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων. Στόχος είναι το ∆ηµόσιο να πραγµατοποιήσει τουλάχιστον ακόµη δύο οµολογιακές εκδόσεις µέσα στους επόµενους µήνες – ει δυνατόν την έκδοση ενός νέου δεκαετούς οµολόγου µετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσµούς, εφόσον είναι κατάλληλες οι συνθήκες στις αγορές. Μια τέτοια κίνηση -µε επιτόκιο όσο το δυνατόν εγγύτερα του 4%- θα µπορέσει να λειτουργήσει ως οδηγός συνολικά για την αγορά, δίνοντας µια µεγάλη ώθηση και στους σχεδιασµούς των µεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων να αντλήσουν κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές µε βιώσιµο κόστος. Στο πλαίσιο αυτό είναι σηµαντικό να διαµορφωθεί ένα θετικό κλίµα και από την πλευρά των διεθνών οίκων αξιολόγησης, ώστε να βελτιωθεί έστω και µε αργό βηµατισµό η πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού ∆ηµοσίου. Πρέπει να σηµειωθεί ότι την 1η Μαρτίου αναµένεται η Moody’s να προχωρήσει σε επικαιροποίηση της αξιολόγησής της για το ελληνικό ∆ηµόσιο και η γενική αίσθηση που υπάρχει είναι ότι θα προχωρήσει σε περιορισµένου εύρους αναβάθµιση.
- Η επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη φέτος. Τα σινιάλα που έρχονται από τους πρόδροµους δείκτες είναι διφορούµενα, ενώ ταυτόχρονα εντείνεται ο προβληµατισµός για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από από την επιβράδυνση στην οικονοµία της Ευρωζώνης αλλά και από την προβλεπόµενη ανάκαµψη των τουριστικών αγορών φέτος στην Αίγυπτο και την Τουρκία. Πάντως οι προσδοκίες στην αγορά παραµένουν στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί φέτος για µέση ανάπτυξη στην περιοχή του 2,5%, στόχος που παρακολουθείται στενά και από τους θεσµούς, καθώς τυχόν µεγάλες αποκλίσεις σε αυτό το µέτωπο θα µπορούσαν να «ταρακουνήσουν» και τον δηµοσιονοµικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασµα 3,5% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό ασκείται έντονη πίεση για επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων αλλά και προώθηση εκκρεµών µεταρρυθµίσεων που µπορούν να τονώσουν τον ανταγωνισµό στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και στη λειτουργία του ∆ηµοσίου.
- Η δραστική αντιµετώπιση του προβλήµατος των κόκκινων δανείων στη βάση του σχεδίου, στο οποίο πρέπει να καταλήξουν κυβέρνηση, τράπεζες και θεσµοί, δίνοντας στις αγορές συγκεκριµένο πλαίσιο διαχείρισης του προβλήµατος σε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριµένα χρονοδιαγράµµατα, γίνεται µε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριµένες προβλέψεις των επιπτώσεων των κινήσεων στους ισολογισµούς των τραπεζών. Πρόκειται για ένα κοµβικό σηµείο, καθώς ένας καθαρός ορίζοντας στο συγκεκριµένο πεδίο µπορεί να καθησυχάσει τις αγορές και να βελτιώσει την προοπτική επιστροφής σε συνθήκες κανονικότητας και βελτιωµένης ρευστότητας στην πραγµατική οικονοµία, που είναι και το µεγάλο ζητούµενο. Αλλωστε το θέµα των τραπεζών είναι ένας ισχυρός κρίκος στην αλυσίδα των παραγόντων που µπορούν να εδραιώσουν µια βιώσιµη ανάκαµψη στην ελληνική οικονοµία, διευκολύνοντας, µεταξύ άλλων, και την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισµών που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2015.
- Μια αλυσίδα θετικών εξελίξεων στα πεδία αυτά µπορεί να βελτιώσει το επενδυτικό κλίµα στο εξωτερικό προς τη χώρα, η οποία χρειάζεται επιτακτικά ροή ξένων κεφαλαίων προκειµένου να αναπληρώσει τις µεγάλες απώλειες που υπέστη η ελληνική οικονοµία κατά τη διάρκεια της δεκαετούς ύφεσης. Πρόκειται ίσως για το πιο δύσκολο στοίχηµα που αντιµετωπίζει η ελληνική οικονοµία, µε δεδοµένο ότι στον τοµέα αυτό -δηλαδή στην προσέλκυση ξένων άµεσων επενδύσεωνοι επιδόσεις της χώρας δεν έχουν υπάρξει, διαχρονικά, ισχυρές.
- Να µην υπάρξουν αποκλίσεις από τη διαδικασία της δηµοσιονοµικής εξυγίανσης εν µέσω ανησυχιών για τα αποτελέσµατα και τις επιπτώσεις δικαστικών αποφάσεων για αναδροµικά αλλά και της φοροδοτικής κόπωσης. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων µέχρι τώρα έχουν προκαλέσει ισχυρό προβληµατισµό στις Βρυξέλλες, στη σκιά της σειράς παροχών στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση σε µια προεκλογική χρονιά.
- Να συνεχιστεί η µεταρρυθµιστική διαδικασία και οι ιδιωτικοποιήσεις για να µη σταλεί µήνυµα στις αγορές ότι η έξοδος της Ελλάδας από το µνηµόνιο σηµατοδότησε και χαλάρωση στην υλοποίηση των δεσµεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα προκειµένου να θωρακίσει την ανάκαµψη και τη δηµοσιονοµική εξυγίανση που επιτεύχθηκε µε µεγάλο κόστος στα χρόνια των µνηµονίων.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr