ΑΑΔΕ: Σχέδιο-παγίδα για όσους «πειράζουν» τις ταμειακές - Πώς στήνουν το κόλπο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Εδώ και τρία χρόνια οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων συνεχίζουν αθόρυβα αλλά εξονυχιστικά να ελέγχουν επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο κύκλωμα που χρησιμοποιούσε παράνομα λογισμικά για να αλλοιώνει το περιεχόμενο των αποδείξεων και τιμολογίων μέσω των φορολογικών μηχανισμών και εντοπίστηκε το 2019.
Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ έχουν τεθεί οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό, το οποίο επεμβαίνει στη μνήμη των ταμειακών μηχανών ή στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σβήνει αποδείξεις που έχουν εκδοθεί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.
Στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται γύρω στις 100 επιχειρήσεις, ο έλεγχος στις οποίες συνεχίζεται με εντολή εισαγγελέα, ενώ μόνο οι τελευταίες υποθέσεις με εντοπισθείσα αποκρυβείσα ύλη προσσεγγγίζουν τα 6 εκατ. ευρώ.
Τα πιο συνηθισμένα... κόλπα
Οι «μαϊμού» ταμειακές μηχανές, τα παράνομα λογισμικά που σβήνουν συναλλαγές και ημερήσιους τζίρους αλλά και έκδοση δελτίων παραγγελίας, χωρίς να κόβονται στη συνέχεια οι νόμιμες αποδείξεις, είναι τα πιο συνηθισμένα κόλπα που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι μέσω ταμειακών για να φοροδιαφεύγουν και να βάζουν στην τσέπη τον ΦΠΑ που εισπράττουν από τους πελάτες τους.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πρόκειται να εξοπλιστούν με tablets και QR Code Scanners, ώστε να ελέγχουν την ίδια στιγμή τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις, καθώς ο έλεγχος θα γίνεται μέσω του QR code που φέρει κάθε απόδειξη.
Οι φορο-ελεγκτές θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους με τάμπλετ, μέσω των οποίων θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων και θα εκδίδουν αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσματα το ελέγχου. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ίδια στιγμή τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις. Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω του QR code και θα μπορεί ο ελεγκτής να τσεκάρει την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις και εάν έχουν περαστεί στα συστήματα της ΑΑΔΕ.
Πώς αλλοιώνονται τα δεδομένα
Η επιχείρηση κατά τις ώρες λειτουργίας εκδίδει κανονικά αποδείξεις λιανικής πώλησης, τις οποίες και παραδίδει στους πελάτες της. Με τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας και λίγο πριν την έκδοση του «Ζ», ο επιχειρηματίας παρεμβαίνει με το ειδικό λογισμικό και σβήνει από τη φορολογική μνήμη όσες αποδείξεις θέλει. Κατά συνέπεια στα βιβλία, πλέον στο myData, εγγράφονται μόνο όσες αποδείξεις θέλει ο επιχειρηματίας.
Ειδικά χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις με μεγάλη εποχική δραστηριότητα λόγω του τουρισμού, αλλά και από κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες και καφέ-μπαρ, σε μόνιμη βάση.
Δέκα παράνομα λογισμικά στις υπηρεσίες της... απάτης
Από την επεξεργασία των στοιχείων έχει εντοπιστεί η ύπαρξη δέκα λογισμικών εφαρμογών οι οποίες συνεργάζονται, δίνοντας τη δυνατότητα:
- Τροποποίησης της συνολικής αξίας των συναλλαγών της ημέρας.
- Τροποποίησης της συνολικής αξίας επιμέρους παραστατικών μεταβάλλοντας (αφαιρώντας) καταλλήλως τα προϊόντα που αναγράφονται σε αυτά.
- Εκ νέου σήμανσης με αλγόριθμο ασφαλούς σήμανσης των τροποποιημένων αρχείων, χωρίς να παρεμβαίνει ο νόμιμος μηχανισμός σήμανσης, με στόχο τη μη δυνατότητα ανίχνευσης της απάτης από τη φορολογική αρχή, αφού τα «πειραγμένα» παραστατικά αποκτούν ορθή νέα ταυτότητα.
- Ελέγχου της τροποποίησης των αξιών στα επιμέρους παραστατικά, ώστε να υπάρχει πλήρης συμφωνία με την τροποποιηθείσα συνολική αξία των συναλλαγών της ημέρας, εξαλείφοντας τυχόν περιθώρια ή ενδείξεις λάθους.
- Επιλεκτικής παρέμβασης τροποποιήσεων για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
- Εντοπισμού και απαλοιφής παραστατικών, που, κατά τη διενέργεια των τροποποιήσεων, εμφανίζουν αλλοιωμένο ή κατεστραμμένο περιεχόμενο, ώστε να μην εντοπίζονται ίχνη αλλοίωσης ή παραποίησης σε ενδεχόμενο έλεγχο.
- Διόρθωσης των αρχείων, που παράγει το συνδεδεμένο με τον μηχανισμό λογισμικό, τα οποία προορίζονται για διαβίβαση πληροφοριών στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ώστε να μην παρουσιάζεται η οποιαδήποτε απόκλιση με τα τροποποιημένα.
- Μαζικής διόρθωσης των αλγορίθμων ασφαλούς σήμανσης σε όλα τα παραγόμενα αρχεία, ώστε να αποτρέπεται τυχόν εντοπισμός λάθους.
- Εξάλειψης των ημερομηνιών τροποποίησης των αρχείων, που μεταβλήθηκαν, ώστε να μην αφήνεται σχετικό ίχνος ως προς το χρόνο μεταβολής τους.
- Αυτοματοποιημένης διαγραφής των καταχωρημένων παραγγελιών, καθώς και τα ίχνη αυτών (logs – βήματα χρήστη) κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr