Eξοικονόμηση ενέργειας: Σχέδιο «θερμοστάτης» με στόχο μείωση κατά 10% - Για ποιες υπηρεσίες προβλέπεται μπόνους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας ανακοίνωσε η κυβέρνηση μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο.
Τις πρωτοβουλίες παρουσίασαν σήμερα οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλλακάκης και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας βασίζεται σε τρεις άξονες, τους οποίους περιέγραψε ο κ. Σκρέκας:
1. Δημιουργούμε ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας
2. Προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και κατά 30% έως το 2030.
3. Θεσπίζουμε κίνητρα στους φορείς του δημοσίου για την επίτευξη στόχων εξοικονόμησης ενέργειας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, εκτός των κλιματιστικών, στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας σε οδοφωτισμό και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων, μέσα από το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» και εντός Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή η σχετική πλατφόρμα.
Εξειδικεύοντας τον σχεδιασμό ο Θεόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε ότι ο φορολογούμενος ωφελείται από το σχέδιο γιατί αυτός πληρώνει τη δαπάνη. Το ενεργειακό κόστος στο Δημόσιο πέρυσι έφτασε τα 800 εκατ. ευρώ, τόνισε.
Όπως επεσήμανε, για την εφαρμογή των μέτρων θα κατατεθεί τροπολογία στην οποία θα καθορίζονται οι διοικητικοί υπεύθυνοι για τις δράσεις. Αυτοί θα πρέπει να υλοποιούν τις δράσεις και να ενημερώνουν την πλατφόρμα.
«Υπάρχουν 12.500 «ρολόγια» του Δημοσίου και θα παρακολουθούνται οι καταναλώσεις ηλεκτρονικά», πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης.
Θα υπάρξει σύστημα υποβοήθησης με ειδικούς σε θέματα εξοικονόμησης και «θα αξιοποιήσουμε οικονομικά κίνητρα με ενισχύσεις στους δημόσιους φορείς εφόσον εφαρμόσουν τα μέτρα».
Οι φορείς που πετυχαίνουν τους στόχους θα έχουν επιπλέον ενισχύσεις από τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση θα παρακολουθεί βαθμό εφαρμογής των μέτρων και αποτέλεσμα. Αν κάποιος φορέας δεν το πετύχει, θα πρέπει να βρει ίδιους πόρους για να καλύψει τις ανάγκες του. Τελικός στόχος είναι μια μέση μείωση κατανάλωσης 10%. Δεδομένου ότι μπορεί να υπάρξουν έκτακτες ανάγκες σε κάποιους φορείς, θα γίνονται οι σχετικές προσαρμογές.
- Τα κλιματιστικά το καλοκαίρι δεν θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία κάτω από 26-27 βαθμούς Κελσίου και τον χειμώνα κάτω από 19 βαθμούς Κελσίου
- Στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα καταγράφονται οι παλαιότεροι και οι νεότεροι λογαριασμοί ρεύματος ανά δημόσιο κτίριο
- Ο οδοφωτισμός έχει μεγάλο ενεργειακό κόστος
- Κίνητρα για παροχή επιπλέον ενισχύσεων
- Ενα κομμάτι θα δοθεί σε κάθε περίπτωση κι ένα άλλο σε δημόσιους φορείς που θα μειώσουν την κατανάλωση
- Οι δημόσιοι φορείς που δεν πετύχουν τους στόχους πρέπει να βρουν τρόπους, αν όχι από την ενέργεια, από αλλού
- Δεν θα κάνουμε ένα ενιαίο σύστημα γιατί μπορεί να έχουμε αδικίες
- Κάποιος που δεν κάνει συντήρηση κλιματιστικών, ακόμη κι αν πετύχει οικονομία, θα πάρει λιγότερα χρήματα, γιατί αν έκανε τη συντήρηση, θα πετύχαινε μεγαλύτερη οικονομία
- Οι δήμοι αν δεν πετύχουν μείωση στον οδοφωτισμό, θα πρέπει να βρουν μόνοι τους πόρους
Όπως ανέφερε η κυρία Σδούκου, η αρχή γίνεται με απλές δράσεις που εφαρμόζουν άλλωστε τα νοικοκυριά. Σε αυτές πέρα από την συντήρηση των εγκαταστάσεων περιλαμβάνεται ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου σε κάθε κτίριο, η ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας το χειμώνα και το καλοκαίρι σε επίπεδα ορθολογικής χρήσης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και την εξασφάλιση συνθηκών άνεσης (και πάντως να μην παρατηρείται το φαινόμενο λειτουργίας των κλιματιστικών σε χαμηλή θερμοκρασία με ανοιχτά παράθυρα), η απενεργοποίηση ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού σε χώρους που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και εκτός ωραρίου, ο φυσικός αερισμός των κτιρίων τη νύχτα, η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, κ.α.
Παράλληλα σήμερα προκηρύσσεται το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημοσίου, με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης των κτιρίων κατά 30% με παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Το ποσοστό χρηματοδότησης ξεκινά από 50% και κλιμακώνεται υπό προϋποθέσεις έως το 70%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κυρία Σδούκου η ενεργειακή δαπάνη για τις 212.000 εγκαταστάσεις της γενικής κυβέρνησης (κτίρια, οδοφωτισμός και αντλιοστάσια), ήταν το 2020 596 εκατ. ευρώ ενώ η κατανάλωση ήταν 4.450 γιγαβατώρες. Το 2021 η δαπάνη έφθασε στα 956 εκατ. με κατανάλωση 5.346 γιγαβατώρες ενώ εφέτος χωρίς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν η δαπάνη θα φθάσει στο 1,165 δισκ. με την κατανάλωση στα περυσινά επίπεδα.
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας Σκυλακάκη - Πρωτοβουλία για εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο
Ακολουθούν σημεία της ομιλίας-παρουσίασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκη από την συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας νοικοκυριών και δημόσιου τομέα που ανακοινώθηκαν.
«Οι λόγοι που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σ΄αυτήν την πρωτοβουλία για εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο είναι, σε μεγάλο βαθμό, αυτονόητοι. Κι αυτό, διότι όταν αυξάνεται η τιμή ενός αγαθού, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να κάνουμε οικονομία στο συγκεκριμένο αγαθό, ιδίως όταν η αύξηση είναι πολύ μεγάλη. Γεγονός, βέβαια, που βοηθάει, πρωτίστως, το φορολογούμενο, διότι αυτός στο τέλος της ημέρας καλείται να πληρώσει κάθε δαπάνη του δημοσίου, αλλά βοηθάει και το ισοζύγιο της χώρας, το οποίο γίνεται λιγότερο ελλειμματικό.
Προχωρούμε σ’ αυτή την πρωτοβουλία, επίσης, διότι η δαπάνη του δημοσίου για ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ σημαντική. Έφτασε το 2021, χωρίς φόρους και τέλη, τα 800 εκατ. ευρώ και πρέπει να κάνουμε οικονομία, διότι προτεραιότητά μας είναι η βοήθεια στα νοικοκυριά που πλήττονται από την ακρίβεια και πρέπει να εξοικονομήσουμε από όπου μπορούμε πόρους για να δώσουμε αυτή τη βοήθεια.
Σε γενικές γραμμές, τα μέτρα που προτείνουμε είναι ουσιαστικές εξοικονομήσεις, που θα έπρεπε, ήδη, να γίνονται, δηλαδή θα έπρεπε να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια και για περιβαλλοντικούς λόγους.
Για την εφαρμογή των μέτρων, θα καταθέσουμε σχετική τροπολογία, τα Υπουργεία Οικονομικών, Ενέργειας και Εσωτερικών, με την οποία θα καθορίσουμε τους διοικητικούς και τους τεχνικούς υπευθύνους για τις άμεσες και έκτακτες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτοί, θα έχουν, κατ’ ελάχιστον, την υποχρέωση να υλοποιούν τις δράσεις και να μας ενημερώνουν σχετικά, μέσω της ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας που δημιουργείται γι’ αυτό το σκοπό. Από την πλατφόρμα θα παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας, ανά κτίριο ή διοικητική δομή. Υπάρχουν 212.000 ρολόγια του δημοσίου. Γι’ αυτό και μόνο ηλεκτρονικά μπορεί να παρακολουθηθεί τί γίνεται. Κι εκεί, θα καταγράφονται και οι λογαριασμοί ρεύματος, παλαιότεροι και νεότεροι, ανά ρολόι του δημοσίου, με τη βοήθεια της ΔΕΗ.
Επιπλέον, οι υπεύθυνοι θα ορίζονται ανά περίπτωση, για παράδειγμα είναι αυτονόητο ότι ο Δήμαρχος έχει την ευθύνη για την εξοικονόμηση σ’ έναν Δήμο, ο Περιφερειάρχης για τις δικές του υπηρεσίες κ.λπ. Αντίστοιχα, θα ορίσουμε τους υπευθύνους για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στην κεντρική διοίκηση και στα νομικά πρόσωπα του δημοσίου. Κι αυτοί, με τη σειρά τους, θα υποδείξουν τους υπευθύνους ανά κτίριο ή δραστηριότητα, π.χ. οδοφωτισμός, μια πολύ σημαντική δραστηριότητα, με πολύ μεγάλο ενεργειακό κόστος.
Για να εφαρμοστούν τα μέτρα πιο αποτελεσματικά και γρήγορα θα υπάρξει ένα σύστημα υποβοήθησης των διοικητικών και τεχνικών υπευθύνων (helpdesk), με ειδικούς σε θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης για να υποστηρίζονται οι φορείς στην προσπάθεια που θα κάνουν.
Επίσης, θα αξιοποιήσουμε -και θα περιγραφεί αυτό- κίνητρα για την παροχή των επιπλέον ενισχύσεων που θα δώσουμε από το Υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, ένα κομμάτι της ενίσχυσης που έχουμε, ήδη, προβλέψει στο αποθεματικό του προϋπολογισμού, πρόκειται να δοθεί σε κάθε περίπτωση και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι θα δίνεται στους δημόσιους φορείς, εφόσον εφαρμόσουν, με επιμέλεια, τα μέτρα εξοικονόμησης. Στην πορεία θα παρακολουθούμε και τις καταναλώσεις. Η τελική μας απόφαση για τα ποσά ενίσχυσης που θα λάβουν οι δημόσιοι φορείς θα προκύψει από το συνδυασμό του βαθμού εφαρμογής των μέτρων και του αποτελέσματος που θα επιτυγχάνεται. Είναι προφανές ότι κάποιος που επιτυγχάνει σημαντική μείωση αντιμετωπίζεται θετικά στο σύστημα των κινήτρων. Στην περίπτωση εκείνου που εφαρμόζει τα μέτρα, θα συνυπολογίζεται αυτό, μαζί με τη μείωση που πέτυχε, για να προκύψει το ποσό με το οποίο θα ενισχυθεί. Οι φορείς, οι οποίοι δεν πέτυχαν τους στόχους εξοικονόμησης ή αμέλησαν να εφαρμόσουν τα μέτρα θα πρέπει να κάνουν οικονομίες από αλλού, δηλαδή από τον προϋπολογισμό τους, για να καλύψουν τη διαφορά. Όπως ένα νοικοκυριό όταν τα έξοδά του αυξάνονται προσαρμόζει τον προϋπολογισμό του, αντίστοιχα, πρέπει και οι δημόσιοι φορείς, εφόσον δεν πετύχουν τους στόχους -παρότι είναι αυτονόητοι αυτοί οι στόχοι- πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να κάνουν οικονομία, αν όχι από την ενέργεια, από κάπου αλλού.
Γενικός στόχος της παρέμβασης είναι να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 10%. Το ακριβές ποσοστό, όμως, εξαρτάται από τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε φορέα. Αν υπάρχει κάποιος έκτακτος λόγος, π.χ. καιρικές συνθήκες, αυτά θα τα δούμε στην πορεία και θα συνυπολογιστούν. Γι’ αυτό δεν θα κάνουμε ένα ενιαίο σύστημα, με κάποιο δεσμευτικό αλγόριθμο, που εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση, διότι εκεί μπορεί να έχουμε αδικίες και αστοχίες.
Επί της διαδικασίας, κάθε φορέας, στο τέλος της περιόδου, θα εξηγεί την προσπάθεια που κατέβαλε -εμείς θα την έχουμε, ήδη, καταγράψει, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και θα βάλουμε ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, πριν καταλήξουμε στο ποσό με το οποίο θα ενισχυθεί.
Για παράδειγμα, κάποιος που δεν έχει κάνει συντήρηση των κλιματιστικών -κάτι αυτονόητο- ακόμη κι αν πετύχει για κάποιον άλλο λόγο οικονομία, θα πάρει λιγότερα χρήματα, διότι αν έκανε τη συντήρηση, είναι βέβαιο ότι θα πετύχαινε μεγαλύτερη οικονομία.
Σε σχέση, ειδικότερα, με τους ΟΤΑ θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεν είναι δουλειά του φορολογούμενου να καλύπτει τον οδοφωτισμό, καθώς εντάσσεται στα ανταποδοτικά τέλη. Θα βοηθήσουμε, παρόλα αυτά, με πόρους του φορολογούμενου, κατά ένα μέρος, στο θέμα του οδοφωτισμού στους Δήμους, αλλά αν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για εξοικονόμηση 10%, τότε οι Δήμοι θα πρέπει να βρουν τους επιπλέον πόρους μόνοι τους, με όποιο τρόπο επιλέξουν.
Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι με τη σωστή εφαρμογή των μέτρων η Δημόσια Διοίκηση θα ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και θα δώσει ένα καλό παράδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας και ανταπόκρισης στις απαιτήσεις της κοινωνίας σ’ αυτή τη δύσκολη για όλους μας περίοδο».
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr