Σκληραίνει τη στάση της η Ρωσία και συνεχίζει τις απειλές με όπλο το φυσικό αέριο: Το μέλλον του Nord Stream 1 θα εξαρτηθεί από τις κυρώσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε νέες δηλώσεις της υπογράμμισε ότι το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το Reuters.
Ανησυχία ότι θα κλείσει η στρόφιγγα οριστικά
Ο αγωγός υποβάλλεται σε ετήσια συντήρηση έως τις 21 Ιουλίου, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να το παρατείνει προκειμένου να περιορίσει την ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου, διαταράσσοντας τα σχέδια για τη δημιουργία αποθηκών για το χειμώνα.
Η Ευρώπη φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επεκτείνει την προγραμματισμένη συντήρηση για να περιορίσει περαιτέρω τον ευρωπαϊκό εφοδιασμό φυσικού αερίου, τινάζοντας στον αέρα τα σχέδια για την πλήρωση της αποθήκευσης για το χειμώνα.
Ο ενεργειακός γίγαντας Gazprom δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία ενός κρίσιμου τμήματος του Nord Stream 1 λόγω αμφιβολιών σχετικά με την επιστροφή μιας τουρμπίνας από τον Καναδά, ο οποίος είχε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι η Ρωσία κάλυπτε το 40% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο, αλλά έχει ήδη κλείσει τη στρόφιγγα σε 12 χώρες -μέλη της ΕΕ και τίποτα δεν προμηνύει αλλαγή της ρωσικής στάσης στο εγγύς μέλλον.
Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου κατά τη σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια
Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.
Σημειώνεται, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καταστρώσει πλάνο για την περίπτωση της πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Σε αυτό προβλέπεται η λειτουργία πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ, αντί για φυσικό αέριο, αλλά και τη λειτουργία τον Σεπτέμβριο και νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα 5).
Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr