ΔΝΤ: Η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας
Η Κριστίν Λαγκάρντ παρουσίασε ως παράδειγμα προς αποφυγή τη χρονοβόρα πτωχευτική διαδικασία στη χώρα μας και την εφιαλτικά υψηλή ανεργία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ως παράδειγμα προς αποφυγή για τους περιορισμούς στην αγορά εργασίας και την εξαιρετικά χρονοβόρα πτωχευτική διαδικασία ανέφερε την Ελλάδα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε, το βράδυ της Πέμπτης, στο «Ευρωπαϊκό Φόρουμ» στο Μόναχο, όπου νωρίτερα είχε απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η κυρία Λαγκάρντ ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και αύξηση των επενδύσεων στην καινοτομία, προκειμένου οι οικονομίες των νότιων χωρών της ευρωζώνης να συγκλίνουν με εκείνες των βόρειων. Οι συστάσεις αυτές απευθύνονται περίπου δύο εβδομάδες, προτού το ΔΝΤ δημοσιοποιήσει την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεσή του για τη χώρα μας.
Στην ομιλία της με θέμα «Δέσμευση για κοινή ευημερία: Το νέο κεφάλαιο ενότητας στην Ευρώπη», η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται οικονομική σύγκλιση, εξηγώντας ότι «σύγκλιση σημαίνει πως τα εισοδήματα των φτωχότερων χωρών πλησιάζουν εκείνα των πιο πλούσιων γειτόνων τους». Όπως είπε, «από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως το 2007 τα αρχικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. είδαν 42% αύξηση στο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά η παγκόσμια οικονομική κρίση ανέκοψε την πρόοδο της Ευρώπης. Η σύγκλιση μπήκε στο πίσω κάθισμα, χάριν της επιβίωσης».
Σύμφωνα με την ίδια, η προσπάθεια για σύγκλιση πρέπει να ξαναξεκινήσει με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από κάθε χώρα, οι οποίες θα επικεντρωθούν στους εξής τομείς:
- Αγορά εργασίας: «Σε πολλές νότιες χώρες της ευρωζώνης η ανεργία είναι υπερβολικά υψηλή, ειδικά για τους νέους. Στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία η συνολική ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%, αλλά για τους νέους ξεπερνά το 30%. Συγκρίνετέ το με τις βόρειες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, όπου η συνολική ανεργία είναι χαμηλότερη από 4% και η ανεργία των νέων λιγότερο από 7%», σχολίασε η κυρία Λαγκάρντ.
Συνέστησε μεγαλύτερη ευελιξία για τις επιχειρήσεις, που σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν, όπως είπε, εμπόδια στις προσλήψεις και τις απολύσεις. Χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση την Πορτογαλία, «όπου οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έδωσαν μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, οι οποίες τώρα είναι πιο πρόθυμες να κάνουν νέες προσλήψεις και να προσφέρουν μόνιμες συμβάσεις αντί για προσωρινές».
- Επενδυτικό κλίμα: Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ξανά ως υπόδειγμα την Πορτογαλία, «όπου η ίδρυση νέας επιχείρησης απαιτεί τώρα λιγότερο από 5 ημέρες, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 2000 απαιτούσε σχεδόν ένα μήνα».
Παρατήρησε ότι σε πολλές άλλες χώρες του Νότου υπάρχει μεγάλο περιθώριο μείωσης των εμποδίων για τον ανταγωνισμό στις επαγγελματικές υπηρεσίες και στο λιανεμπόριο. Στο σημείο αυτό ανέφερε τη χώρα μας ως παράδειγμα προς αποφυγή για την πτωχευτική διαδικασία, καθώς, όπως τόνισε, απαιτείται 9πλάσιος χρόνος σε σύγκριση με την Ιρλανδία. «Ο εκσυγχρονισμός και η εναρμόνιση του καθεστώτος αφερεγγυότητας θα βοηθήσει στην αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» υπογράμμισε.
- Επενδύσεις στην καινοτομία: Η υποεπένδυση στην καινοτομία αποτελεί πρόβλημα στις νότιες χώρες της ευρωζώνης, διαπίστωσε η κυρία Λαγκάρντ. «Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία ανέρχονταν μεσοσταθμικά μόλις λίγο πάνω από το 1% του ΑΕΠ μεταξύ 2000 και 2014, λιγότερο από το μισό των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία» σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr