Eurostat: Οι αυτοαπασχολούμενοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια - Η εικόνα στην Ελλάδα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το 2021, σχεδόν το ένα τέταρτο (23,6%) των αυτοαπασχολούμενων, ηλικίας 18 ετών και άνω, στην ΕΕ διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Σε σύγκριση με το 2020, αυτή ήταν η μόνη κατηγορία πολιτών που παρουσίασε επιδείνωση, με το ποσοστό να αυξάνεται από 22,6% σε 23,6%.
Από το 2020 έως το 2021, τα ποσοστά κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού μειώθηκαν για τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς κατά 1,6, 0,6 και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα αναφέρει η Ημερησία.
Πού καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά - Η θέση της Ελλάδας
Σε εθνικό επίπεδο, το 2021, η Ρουμανία, η Πορτογαλία και η Εσθονία κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοαπασχολούμενων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (70,8%, 32,4% και 32,2%). Η Ρουμανία, ειδικότερα, σημείωσε την υψηλότερη αύξηση από το 2020 έως το 2021 (5,1%). Στην έκτη θέση της λίστας βρίσκεται η Ελλάδα, με ποσοστό 26,9%, από 23,6% το 2020.
Αντίθετα, η κατάσταση της φτώχειας για τους αυτοαπασχολούμενους βελτιώθηκε σε 11 χώρες, με την Ιρλανδία και την Ουγγαρία να αναφέρουν τη μεγαλύτερη μείωση από το 2020 έως το 2021 (-3,2% και -3,7%, αντίστοιχα).
Σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 28% των Ελλήνων
Στις 15 Σεπτεμβρίου η Eurostat είχε δημοσιοποιήσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού διατρέχει ένας στους πέντε πολίτες στην ΕΕ, με την Ελλάδα να καταγράφει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό.
Ειδικότερα, το 2021, 95,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 21,7% του πληθυσμού, διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (κίνδυνο φτώχειας, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ή/και διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας). Πρόκειται για μια ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με το 2020 (94,8 εκατομμύρια, 21,6% του πληθυσμού).
Μεταξύ των 95,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στην ΕΕ που αντιμετώπισαν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, περίπου 5,9 εκατομμύρια (1,3% του συνολικού πληθυσμού) ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν και τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ταυτόχρονα.
Το 2021, 73,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας, ενώ 27,0 εκατομμύρια αντιμετώπιζαν σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις και 29,3 εκατομμύρια ζούσαν σε νοικοκυριό με χαμηλή ένταση εργασίας.
Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού διαφέρει μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στη Ρουμανία (34%), τη Βουλγαρία (32%), την Ελλάδα και την Ισπανία (και οι δύο 28%).
Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στην Τσεχία (11%), τη Σλοβενία (13%) και τη Φινλανδία (14%).
- Δημοσκόπηση Open: Πρώτη με μεγάλη διαφορά η Νέα Δημοκρατία - Τι λένε οι πολίτες για ακρίβεια, υποκλοπές και ποια κυβέρνηση συνεργασίας προτιμούν
- Εξεταστική: Αποχώρησε όλη η αντιπολίτευση από τη συνεδρίαση - «Άλλο ένα επεισόδιο του σκανδάλου της συγκάλυψης»
- «Ξαναζωντάνεψε» το Δάσος της Δαδιάς: Πρώτη πεζοπορία μετά τη φωτιά - Αγώνας δρόμου για τα έργα αποκατάστασης και κίνδυνος διάβρωσης
- Κομισιόν: Εξετάζει την επιβολή πλαφόν στο πετρέλαιο και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Το Λος Άντζελες σαν βομβαρδισμένο τοπίο: «Δεν υπάρχει τίποτα» - Οι φλόγες καίνε σε 6 διαφορετικά σημεία
Βαριές διώξεις κατά των 19 συλληφθέντων για το κύκλωμα που πουλούσε προστασία σε οίκους ανοχής
Ποιος δεν αγαπάει τα ταπεράκια; Κι όμως, δεν είναι πάντα ασφαλή! Τα σημάδια ότι ήρθε η ώρα για ανακύκλωση
Οι ενοχές της Τζένιφερ Γκάρνερ και οι διαφημίσεις της Κιμ Καρντάσιαν στα social media που προκάλεσαν αντιδράσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr