Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Πώς εξηγείται η αλλαγή πλεύσης της Κομισιόν - Το Βερολίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ για τις τιμές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Οι σφοδρές αντιδράσεις και η πίεση που δέχτηκε η Κομισιόν από μπλοκ χωρών - κυρίως του Νότου- για να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εν όψει του δύσκολου ενεργειακού χειμώνα φαίνεται να την ανάγκασε να αλλάξει πλεύση στο ζήτημα και να ανακοινώσει δια στόματος της Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν ότι θα μπει προσωρινό πλαφόν αλλά και θα υπάρξει κοινή προμήθεια προϊόντων ενέργειας.
«Τα μέτρα αυτά, η πρώτη ασπίδα προστασίας στον ενεργειακό πόλεμο του Πούτιν»
Η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρχουν ίσοι όροι στην εσωτερική αγορά της ενέργειας αλλά και να εξασφαλιστεί κοινή προμήθεια ενέργειας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκής Ένωση. Πρόκειται δηλαδή για αντίστοιχη κίνηση με εκείνη του 2020 για την κοινή προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού και για τις 27 χώρες-μέλη.
Η Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε παράλληλα ότι θα πρέπει να επιβληθεί ανώτατο όριο στις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό θα πρέπει να γίνει, πρότεινε, σε προσωρινή βάση, μέχρι δηλαδή να καθιερωθεί ένας νέος δείκτης αναφοράς για το καύσιμο, ο οποίος θα αφορά ολόκληρη την Ένωση.
Επιπλέον, η επικεφαλής της Κομισιόν επεσήμανε την πρόθεση των Βρυξελλών για πιο προχωρημένες διαβουλεύσεις με αξιόπιστους παρόχους ενέργειας, όπως χαρακτηρίζονται χώρες σαν τη Νορβηγία.
Ανέφερε ακόμη ότι οι υπηρεσίες στις Βρυξέλλες έχουν ήδη αρχίσει την προετοιμασία για την προσωρινή επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου, με σκοπό τη βέλτιστη λειτουργία της αγοράς.
Putin has been using energy as a weapon, causing economic and social hardship.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 5, 2022
The measures we have put in place provide us with a first buffer of protection.
Now we will step up to tackle rising energy costs ↓
https://t.co/fDf1PiaBhD
Έπεσε η τιμή του φυσικού αερίου...για λίγο
Μετά τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε προσωρινή πτώση 4%, στα 156 ευρώ, ενώ στη συνέχεια γύρισε πάλι ανοδικά με +3%, στα 167 ευρώ.
Διαφωνία στη Γερμανία μεταξύ Σολτς και Σοσιαλδημοκρατικών
Η στάση της Γερμανία στο πλαφόν του φυσικού αερίου προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες την έντονη αντίδραση των υπουργών Οικονομικών άλλων κρατών μελών, καθώς η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που έχει γεμάτες τις αποθήκες με αέριο και έχει ανακοινώσει μια υπέρογκη επιδότηση για τους πολίτες της ενόψει του χειμώνα και ταυτόχρονα λέει «nein» σε ένα πλαφόν στην τιμή του.
Και ενώ το κόμμα του Καγκελάριου Σολτς τάχθηκε υπέρ του πλαφόν στο φυσικό αέριο η κυβέρνηση ακόμα συζητάει με πολλούς να θέλουν χαμηλή και άλλη υψηλή τιμή στο πλαφόν. Την ίδια ώρα, τα κόμμα της αντιπολίτευσης αντιδρούν στην είδηση ότι ενώ το αποθεματικό της χώρας σε αέριο είναι στο 91% μεγάλο μέρος ανήκει σε ιδιωτικές εταιρείες και εξάγεται σε άλλες χώρες, ζητώντας κρατικοποίηση του αερίου που βρίσκεται στη χώρα.
Γερμανία κατά ΗΠΑ
O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ και άλλες «φιλικές» χώρες που είναι προμηθευτές φυσικού αερίου για αστρονομικές τιμές, υπαινισσόμενος ότι επωφελούνται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. «Ορισμένες χώρες, ακόμα και οι φιλικές, πετυχαίνουν μερικές φορές αστρονομικές τιμές (για το φυσικό αέριό τους). Φυσικά, αυτό φέρνει μαζί του προβλήματα για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στην περιφερειακή γερμανική εφημερίδα NOZ σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.
Ο Χάμπεκ κάλεσε τις ΗΠΑ να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη όταν πρόκειται να βοηθήσουν τους ενεργειακά πιεσμένους συμμάχους τους στην Ευρώπη.«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικοινώνησαν μαζί μας όταν οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν και τα εθνικά αποθέματα πετρελαίου στην Ευρώπη αξιοποιήθηκαν για αυτό το σκοπό. Νομίζω ότι μια τέτοια αλληλεγγύη θα ήταν επίσης καλή για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου», είπε.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή διαχείριση των τιμών φυσικού αερίου, ο Χάμπεκ αναγνώρισε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα. Η ΕΕ «πρέπει να συγκεντρώσει την ισχύ της στην αγορά και να ενορχηστρώσει την έξυπνη και συγχρονισμένη αγοραστική συμπεριφορά των κρατών της ΕΕ, έτσι ώστε μεμονωμένες χώρες της ΕΕ να μην υπερβαίνουν η μία την άλλη και να μην ανεβάζουν τις τιμές της παγκόσμιας αγοράς», δήλωσε.
Η ισχύς της ευρωπαϊκής αγοράς είναι «τεράστια», απλώς πρέπει να χρησιμοποιηθεί, σημείωσε, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Πλαφόν και στο ρωσικό πετρέλαιο - Αντιδράσεις
Σε συμφωνία για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας κατέληξαν τα κράτη μέλη της ΕΕ μετά την ανακοίνωση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών από τη Μόσχα. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για ένα νέο πακέτο κυρώσεων που περιλαμβάνει ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσαν τουλάχιστον έξι διπλωμάτες στο POLITICO. Οι υπογραφές του τελικού κειμένου αναμένονταν σήμερα Τετάρτη. Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για την πραγματική τιμή ή το εύρος τιμών του μελλοντικού ανώτατου ορίου.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το POLITICO, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος, των οποίων οι στόλοι δεξαμενόπλοιων μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου, ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου στις τιμές του πετρελαίου στους στόλους τους. Αυτό οδήγησε σε ορισμένες παραχωρήσεις προς αυτές τις χώρες, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του κειμένου της Δευτέρας και το οποίο είδε το POLITICO.
Για παράδειγμα, το σχέδιο αναφέρει ένα σύστημα παρακολούθησης από την Επιτροπή, το οποίο θα αξιολογούσε πρακτικές καταστρατήγησης, όπως η επανασήμανση σκαφών. Εάν η Επιτροπή διαπιστώσει «σημαντική απώλεια εργασιών» λόγω αυτών των πρακτικών αποφυγής, θα «προτείνει μέτρα για τον μετριασμό» των επιπτώσεων αυτών των τεχνικών για την αποφυγή του μέτρου του ανώτατου ορίου τιμής.
Το πακέτο στοχεύει επίσης να χτυπήσει τη ρωσική χαλυβουργία και να στερήσει από τον στρατό του Κρεμλίνου βασικές τεχνολογίες. Περιλαμβάνει περισσότερα μέτρα κατά ατόμων που βοηθούν την πολεμική προσπάθεια του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης, απαγορεύει στους υπηκόους της ΕΕ να συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων.
Εξαιρείται η Ουγγαρία
Το Politico υπενθυμίζει, πάντως, ότι το ιστορικό των πακέτων κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι ιδιαίτερα έντονο καθώς, για παράδειγμα η Ουγγαρία ηγήθηκε των αντιδράσεων κατά της επιβολής πλήρους εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καθυστερώντας για εβδομάδες τις διαδικασίες μέχρι να διασφαλίσει εξαιρέσεις προς όφελός της.
«Δεδομένων των εντάσεων και των δυσκολιών του παρελθόντος, ορισμένοι διπλωμάτες παραμένουν επιφυλακτικοί για την προφορική συμφωνία της Τρίτης με έναν εξ αυτών να λέει ότι υπάρχει μια περιορισμένη πιθανότητα η συμφωνία αυτή να καταρρεύσει με άλλον να υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης» σημειώνει το Politico.
Το όριο στην τιμή του ρωσικού αργού, το οποίο αναμένεται να συμπεριληφθεί στην όγδοη δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας των εξελίξεων στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν θα έχει εφαρμογή στις ποσότητες που μεταφέρονται μέσω αγωγών, διαβεβαίωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο αργά το βράδυ της Τρίτης.
Πολυτεχνείο: Περισσότερα από 25.000 άτομα στην πορεία, πάνω από 100 προσαγωγές – Live ενημέρωση
Πετάει για τις ΗΠΑ ο Αντώνης Σαμαράς: Οι επαφές με την ομογένεια και οι επόμενες κινήσεις του
Ζιζέλ Πελικό: Στις 20 Δεκεμβρίου η απόφαση για τους 200 βιασμούς της με «ενορχηστρωτή» τον ίδιο της τον σύζυγο
Live Φινλανδία - Ελλάδα: Το τελευταίο ματς της Εθνικής για τον όμιλο του Nations League
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr