Γενικό δερβέναγα θέλουν τον ESM τα «γεράκια» της ΕΕ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με µια πρόταση-βόµβα τα ευρωπαϊκά «γεράκια» -κυρίως πλούσιες χώρες του Βορρά- ζητούν να δοθεί µεγαλύτερος ρόλος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Στήριξης (ESM) στον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισµών των κρατών-µελών, σκληραίνοντας τη στάση τους απέναντι και στην Κοµισιόν, που κατηγορείται για πιο ελαστική στάση.
Με την πρωτοβουλία, λίγα 24ωρα πριν από ακόµη ένα κρίσιµο Eurogroup την ερχόµενη ∆ευτέρα, η σκληρή «πτέρυγα» της Ευρώπης περνά στην αντεπίθεση και ζητά µάλιστα και προκαταβολικούς ελέγχους από τον ESM αλλά και λήψη διορθωτικών µέτρων, προτού εγκριθεί η οποιαδήποτε βοήθεια στο µέλλον.
Στη σκιά της βαριάς κρίσης που έχει ξεσπάσει µεταξύ Ρώµης και Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισµό, δέκα χώρες, συµπεριλαµβανοµένης της Ολλανδίας αλλά και της Ιρλανδίας, σκληραίνουν τη γραµµή τους και επιδιώκουν να δοθεί αρµοδιότητα στον ESM να ασκεί και αυτός έλεγχο επί των δηµοσιονοµικών των κρατών-µελών, κάτι που µέχρι σήµερα ασκεί αποκλειστικά, τυπικά τουλάχιστον, η Κοµισιόν.
Σύµφωνα µε προσχέδιο στο οποίο αναφέρονται οι «Financial Times» σε δηµοσίευµά τους, και το οποίο φέρεται να έχει µεγαλύτερη υποστήριξη στο παρασκήνιο, το επιχείρηµα είναι ότι ο ESM πρέπει να αποκτήσει «πλήρη πρόσβαση στην οικονοµική πληροφόρηση των οικονοµιών της ευρωζώνης», όχι µόνο σε δύσκολους αλλά και σε φυσιολογικούς καιρούς. ∆ηλαδή να µπορεί να ελέγχει τα στοιχεία είτε µια χώρα βρίσκεται σε κρίση, είτε όχι. Πρόκειται για την πιο ευθεία απόπειρα εµπλοκής των «γερακιών» στην Ευρώπη να αυστηροποιηθεί ο έλεγχος στα δηµόσια οικονοµικά των κρατών-µελών.
∆ιπλωµατικές πηγές υποστηρίζουν πως το σκεπτικό δεν είναι να πλήξουν τις αρµοδιότητες της Κοµισιόν, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν παράνοµο, σύµφωνα µε νοµικές πηγές. Οι υποστηρικτές της κίνησης εκτιµούν, όµως, ότι η τακτική αξιολόγηση της δηµοσιονοµικής υγείας των κρατών-µελών είναι ζωτικής σηµασίας, εάν κανείς θέλει και ο ESM να κάνει τη δουλειά για την οποία έχει συσταθεί µε σωστό τρόπο και να µπορεί να αποφασίσει εάν η χώρα που ζητά να ενεργοποιηθεί µηχανισµός διάσωσης είναι σε θέση να ξεπληρώσει τα δάνειά της.
Σύµφωνα µε το σχέδιο, θα πρέπει να προηγούνται «ασκήσεις βιωσιµότητας» των χρεών των κρατών που αιτούνται βοήθειας πριν αυτή χορηγηθεί, κατά τα πρότυπα του ∆ΝΤ, στο οποίο «φιλοδοξεί» να µετασχηµατιστεί ως µια ευρωπαϊκή version ο ESM.
«Ενα σηµείοκλειδί των καθηκόντων του ESM είναι ο έγκαιρος εντοπισµός των κινδύνων και των αδυναµιών» υποστηρίζουν οι συντάκτες του εγγράφου, για να καταλήξει ότι εάν προκύπτουν αµφιβολίες για τη δυνατότητα αποπληρωµής των δανείων από τον Μηχανισµό Στήριξης (ESM), θα πρέπει να χορηγούνται µόνον αφού η χώρα θα έχει λάβει µέτρα για να βελτιώσει τη βιωσιµότητα του χρέους της σε συνεργασία µε τους υφιστάµενους πιστωτές της εκείνη τη χρονική στιγµή που γίνεται ο έλεγχος.
Σύµφωνα µε το δηµοσίευµα, µια τέτοια απαίτηση θα συναντήσει µεγάλη αντίδραση από την Ιταλία, που είναι αρνητική στο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση θα µπορούσε να προκαλέσει ζηµιές στους κατόχους ιταλικών οµολόγων, προκαλώντας µεγάλη αναστάτωση στην αγορά για τη διατηρησιµότητα του υπέρογκου ιταλικού χρέους, το οποίο υπερβαίνει το 130% του ιταλικού ΑΕ
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr