Η ελληνική αργυροχρυσοχοΐα δεν κατέχει τη θέση που της αξίζει
Μονάχα ένα μάθημα σχετικά με το κόσμημα διδάσκεται στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Ενας κλάδος 6.000 χρόνων, δεν είναι σωστό, για να μην πω απαράδεκτο, να μην βρίσκεται στην Ανώτατη Παιδεία, όταν άλλο κλάδοι, όπως η ωρολογοποιία στο εξωτερικό, βρίσκονται στο Πολυτεχνείο, και αναφέρομαι στην Ελβετία» αναφέρει στο www.ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοποιών (ΠΟΒΑΚΩ) Πέτρος Καλπακίδης.
Οπως ο ίδιος λέει, μονάχα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, υπάρχει μόνο ένα μάθημα σχετικά με το κόσμημα.
«Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ΠΟΒΑΚΩ συζητά με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να πέσουν τα θεμέλια, να αρχίσουν να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να περάσουμε, να βάλουμε στο βάθρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τον κλάδο της ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας» τονίζει στο www.ethnos.gr ο πρόεδος της ΠΟΒΑΚΩ Πέτρος Καλπακίδης.
Η μέθοδος της αρχαιομετρίας
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, σχετικά με την 32η Διεθνή Εκθεση Κοσμήματος, Ωρολογίων, Πολύτιμων Λίθων, Μηχανημάτων και Εξοπλισμού Athens International Jewellery Show, ο κ. Καλπακίδης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην παράλληλα εκδήλωση με θέμα «Παρουσίαση μη καταστρεπτικού πολυδιάστατου ποιοτικού ελέγχου από πολύτιμα μέταλλα, μέσω στοιχειακής ανάλυσης και τρισδιάστατης τομογραφίας» που θα πραγματοποιηθεί από το Ιδρυμα ΟΡΜΥΛΙΑ και τον επιστημονικό υπεύθυνο Γιώργο Καραγιάννη.
«Στην περιοχή Βατοπεδίου Χαλκιδικής βρίσκεται το Ιδρυμα ΟΡΜΥΛΙΑ, το οποίο ασχολείται με την αρχαιομετρία. Η σχέση που έχει με τον δικό μας κλάδο είναι η εξής: τα κοσμήματα φέρουν δυο σημάνσεις, η μια είναι ο κωδικός του κατασκευαστή και η δεύτερη δείχνει το κράμα από τι είναι κατασκευασμένο το κόσμημα, αυτό που λέμε στην αγορά εάν είναι 18 καράτια, ή 14 κτλ.» εξηγεί στο www.ethnos.gr ο κ. Καλπακίδης και προσθέτει «μέχρι τώρα, οι έλεγχοι που γινόταν από τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας, όταν ήθελαν να προχωρήσουν σε βαθύτερο έλεγχο, θα έπρεπε να καταστρέψουν το αντικείμενο, να το λιώσουν, και να το κάνουν ανάλυση. Σήμερα, υπάρχουν τέτοιοι μέθοδοι τεχνολογικοί , όπως οι υπέρηχοι και οι ακτίνες Χ, οι οποίοι μπορούν να δουν, όχι μόνο το κόσμημα αλλά οποιοδήποτε αντικείμενο, να μπουν στην καρδιά του μετάλλου και να κάνουν αναλύσεις χωρίς να το καταστρέψουν, και να διαπιστώσουν από τι κράμα αποτελείται».
Η παραπάνω τεχνική, δεν εφαρμόζεται μόνο στα κοσμήματα, σε οποιοδήποτε αντικείμενο (παλιές εικόνες από μοναστήρια, εκκλησιαστικά κειμήλια, και οτιδήποτε άλλο υλικό που περιέχει μέταλλο κτλ.) και όπως επισημαίνει ο κ. Καλπακίδης, «έρχεται και κουμπώνει, μας εξυπηρετεί, γιατί μπορούμε και ελέγχουμε τα κοσμήματα χωρίς να τα καταστρέφουμε, και εμείς προτείνουμε στην Πολιτεία να εφαρμόζει αυτήν την μέθοδο».
Athens International Jewellery Show
Σ’ ότι αφορά την Athens International Jewellery Show θα πραγματοποιηθεί 1 – 4 Μαρτίου, στο Metropolitan Expo, στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 250 άμεσων εκθετών και συμμετοχές από Κύπρο, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Τουρκία, και αναπτύσσεται σε 12.000 τ.μ. Οι έμεσσοι εκθέτες φτάνουν τους 161 και προέρχονται από Ταϊλάνδη, ΗΠΑ, Ελβετία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία, Κίνα, Βέλγιο κ.α.
«Το κόσμημα αποτελεί δημιούργημα με υψηλή Προστιθέμενη Αξία, και εμείς, με τη σειρά μας συμβάλλουμε και στην εθνική οικονομία» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ Πέτρος Καλπακίδης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι τα ελληνικά κοσμήματα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα ξένα.
Η 32η Διεθνή Εκθεση Κοσμήματος, Ωρολογίων, Πολύτιμων Λίθων, Μηχανημάτων και Εξοπλισμού Athens International Jewellery Show αποτελεί μια συνδιοργάνωση της ΠΟΒΑΚΩ και της ΔΕΘ HELEXPO.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr