Κατώτατος μισθός: Αντιδρά η Κομισιόν - Υπουργείο Εργασίας: Πληρώστε με 650€
Η έκθεση των Βρυξελλών σημειώνει πως είναι «πιθανόν» η αύξηση του κατώτατου να οδηγήσει σε αύξηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης απασχόλησης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι εργοδότες να περάσουν τη μεταβολή των αποδοχών των εργαζομένων με τον νέο κατώτατο μισθό στο σύστημα Εργάνη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσες επιχειρήσεις δεν πληρώσουν τους εργαζόμενους με το νέο κατώτατο μισθό (δηλαδή 650 ευρώ) παρανομούν.
Και γι' αυτό το υπουργείο Εργασίας κάνει σαφές ότι οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, με τα πρόστιμα να κυμαίνονται στην περιοχή των 11.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι μέσω του πληροφοριακού προγράμματος του ΣΕΠΕ παρακολουθούνται 111.000 επιχειρήσεις για να διαπιστωθεί αν προχώρησαν σε αυξήσεις μισθών έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ο νέος κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο ισχύουν από την 1η Φεβρουαρίου 2019 για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες χωρίς ηλικιακή διάκριση.
Τα «καμπανάκια» της Κομισιόν για τον κατώτατο μισθό
Πάντως, η Κομισιόν εκφράζει τις επιφυλάξεις της για τον κατώτατο μισθό, στην 2η έκθεση για την Ενισχυμένη Εποπτεία στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα στην έκθεσή της σημειώνει τα εξής:
Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη, την οποία συνέστησε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων (5%-10%). Επίσης, σημειώνουν ότι η επόμενη αναθεώρηση του κατώτατου μισθού θα συντελεστεί στο τέλος Ιουνίου 2020.
Επιπλέον, οι Βρυξέλλες τονίζουν πως η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μία βαθιά αξιολόγηση των πιθανών συνεπειών από την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των νέων έως 25 ετών, η οποία -σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου- σε αύξηση άνω του 20% για τις αμοιβές τους.
Επίσης, αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, στην έκθεση επισημαίνεται ότι εκείνοι που είχαν κατοχυρώσει επίδομα τριετίας το 2012, «επί της αρχής» η νομοθεσία του 2014 (σ.σ. με την οποία ορίζεται ο κατώτατος μισθός ως μοναδιαία αξία) «θα έπρεπε» να οδηγήσει στην «κατάργηση» αυτών των επιδομάτων. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην κοινοτική Έκθεση, «η νομική ερμηνεία αυτής της πρόβλεψης δεν είναι απλή και οι ελληνικές Αρχές αποσαφήνισαν με υπουργική απόφαση ότι αυτή η αναφορά (σ.σ. της διάταξης του 2014), όπως εκείνης περί μοναδιαίας αξίας, αποκλείει τη διαφοροποίηση του κατώτατου μισθού στη βάση της ηλικίας και δεν καταργεί τα επιδόματα προϋπηρεσίας«. «Την ίδια ώρα», σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, «παραμένει σε ισχύ» διάταξη που προβλέπει το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων μέχρι να πέσει η ανεργία στο 10% του εργατικού δυναμικού. Πάντως, η Κομισιόν σημειώνει πως «μία τέτοια δομή κλιμάκωσης» των μισθών των εργαζομένων με προϋπηρεσία «μπορεί να επιδράσει αρνητικά την απασχόληση των πιο ηλικιωμένων εργαζομένων με χαμηλή ειδίκευση».
Οι Βρυξέλλες ακόμη αναφέρουν πως όσον αφορά τις διαδικασίες που τηρήθηκαν μέχρι να αποφασιστεί από την κυβέρνηση η αύξηση του κατώτατου σημείου, έχουν ορισμένα σημεία που μπορεί να υπάρξει «βελτίωση».
Η Κομισιόν αναφέρει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού προκάλεσε προβλήματα στην «εύθραυστη» ακόμα ελληνική αγορά εργασίας και φέρνει «σημαντικές ανησυχίες» για τις «μακροπρόθεσμες» εξελίξεις για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως μία αύξηση 20% του εργασιακού κόστους (σ.σ. όπως συνέβη για τους νέους) «θα μπορούσε» να οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης των νέων «μεταξύ 2% έως 4%». Πιο έντονες θα είναι συνέπειες στο κόστος εργασίας στους κλάδους των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, οι οποίοι είναι το «κλειδί» για την εξαγωγή των τουριστικών υπηρεσιών, σημειώνει η Κομισιόν.
Ακόμη, στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι είναι πολύ πιθανόν η αύξηση του κατώτατου να οδηγήσει σε αύξηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης απασχόλησης.
Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας
Πηγές του υπουργείου Εργασίας σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, σχολιάζουν ότι είναι γνωστές οι θέσεις της και από την ενημέρωση που είχε γίνει στους θεσμούς. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση ενισχύοντας το εισόδημα των εργαζομένων και αυτό θα φέρει σαν αποτέλεσμα την τόνωση της ζήτησης και της κατανάλωσης και θα έχει θετική επίδραση στην οικονομία και απασχόληση.
Ταυτόχρονα -και μία ημέρα πριν από τις πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα-κάνουν σαφές προς τους εργοδότες ότι πρέπει να συμμορφωθούν με τις αυξήσεις στους μισθούς. Γιατί αν δεν το κάνουν παρανομούν και θα πρέπει να πληρώσουν τα τσουχτερά πρόστιμα, που έχουν οριστεί.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr