Οδηγός της Κοµισιόν για επενδύσεις στην Ελλάδα
Ψηφιοποίηση, καθαρή ενέργεια, διαχείριση νερού και απορριµµάτων µεταξύ των βασικών προτάσεων της Επιτροπής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Εµφαση στην ψηφιοποίηση, προώθηση της «καθαρής» ενέργειας, διαχείριση του νερού αλλά και των απορριµµάτων είναι µερικές από τις προτάσεις της Κοµισιόν για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της έκθεσης για τις ανισορροπίες της ελληνικής οικονοµίας, στις Βρυξέλλες παρουσιάστηκε και µία ακόµη έκθεση, υπό τη µορφή ενός «οδηγού» επενδύσεων για τη χώρα.
Με βάση την πρόταση της Επιτροπής για το πολυετές δηµοσιονοµικό πλαίσιο της περιόδου 2021-2027, ο οδηγός εντάχθηκε στην έκθεση ως παράρτηµα, στο οποίο καταγράφονται οι απόψεις των ειδικών υπηρεσιών της Επιτροπής σχετικά µε τους επενδυτικούς τοµείς προτεραιότητας και τους όρους για την αποτελεσµατική πολιτική συνοχής.
Για τις προτάσεις, ο διευθυντής της αρµόδιας υπηρεσίας της Κοµισιόν πρόκειται σήµερα να ενηµερώσει τα αρµόδια στελέχη στην Αθήνα. Στην «εναρκτήρια εκδήλωση για τη νέα προγραµµατική περίοδο της πολιτικής συνοχής στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2021-2027»,ο Joost Korte, γενικός διευθυντής της ∆ιεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενταξης της Κοµισιόν,θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει µε τους Ελληνες υπευθύνους για τα επιµέρους κοµµάτια της έκθεσης.
Οι άξονες
Πέντε είναι οι άξονες των επενδυτικών προοπτικών για την Ευρώπη, σύµφωνα µε την Κοµισιόν, στους οποίους η Ελλάδα µπορεί να παίξει τον δικό της ρόλο. Στόχος είναι, κατ’ αρχάς, µια πιο «έξυπνη» Ευρώπη, µε καινοτόµο και έξυπνο βιοµηχανικό µετασχηµατισµό. Επίσης, είναι δεδοµένη η βούληση να υπάρξουν κράτη-µέλη µε χαµηλότερα ποσοστά άνθρακα και πιο πράσινη ενέργεια, µε πράσινες και µπλε επενδύσεις, κυκλική οικονοµία. Επιδίωξη αποτελεί µια πιο συνδεδεµένη Ευρώπη µε την ενίσχυση της κινητικότητας και των περιφερειακών τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, αλλά και µια κοινωνική Ευρώπη. Η Ευρώπη επίσης θα πρέπει να είναι πιο κοντά στους πολίτες, ενισχύοντας την αειφόρο και ολοκληρωµένη ανάπτυξη των αστικών, αγροτικών και παράκτιων περιοχών και των τοπικών πρωτοβουλιών.
Η έκθεση τονίζει την ανάγκη να ενισχυθούν η έρευνα και η καινοτοµία, αλλά και η πρόσληψη της υψηλής τεχνολογίας
Πιο συγκεκριµένα για την Ελλάδα, η έκθεση αναγνωρίζει ότι η ελληνική οικονοµία χαρακτηρίζεται από πολύ χαµηλές δηµόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε καινοτοµία και χαµηλή θέση στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας. «Ειδικά στον τοµέα των µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων, η καινοτοµία έχει πέσει από την αρχή της κρίσης. Οι µεγαλύτερες ανάγκες είναι να ενισχυθούν η έρευνα και η ικανότητα για καινοτόµες δράσεις, αλλά και η πρόσληψη της υψηλής τεχνολογίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η Κοµισιόν προτείνει την προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης σε επιχειρήσεις, µε συνεργασίες µεταξύ ιδιωτικού και δηµόσιου τοµέα σε συγκεκριµένους τοµείς. Να υπάρξουν στοχευµένες δράσεις, ώστε να διευκολυνθούν τεχνολογίες µεταφοράς και δικτύωσης, µε συµπράξεις και εταιρειών µεταξύ τους. Σε αυτές τις δραστηριότητες, προτεραιότητα δίνεται στις νεοφυείς και στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις στη διαδικτυακή εποχή και την ανάπτυξη ειδικών δεξιοτήτων. Η Κοµισιόν προτείνει επίσης να επεκταθεί και να ολοκληρωθεί η ψηφιακή διακυβέρνηση σε πολλά επίπεδα (e-government, e-procurement, einclusion, e-health, e-learning, eskilling, e-commerce).
Στον ενεργειακό τοµέα, το µήνυµα της Κοµισιόν είναι σαφέστατο και αφορά όλα τα κράτη-µέλη: καµία επένδυση σε ορυκτά καύσιµα πλέον. «Η Ελλάδα ακόµη βασίζεται σε ορυκτά καύσιµα και οι ευκαιρίες για παραγωγή ανανεώσιµης ενέργειας, κυρίως από αιολικές και ηλιακές πηγές, παραµένουν ανεξερεύνητες. Προβλέπονται επενδυτικές ανάγκες υψηλής προτεραιότητας για την προώθηση των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας» σηµειώνεται, ενώ υπογραµµίζονται και άλλες πρωτοβουλίες που ήδη υπάρχουν για τον ίδιο σκοπό (π.χ. πρωτοβουλία για «Καθαρή ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ»).
Μεγάλη έµφαση δίνεται και στο θέµα της διαχείρισης των αποβλήτων. «Η Ελλάδα βασίζεται σε µεγάλο βαθµό στην υγειονοµική ταφή στερεών αποβλήτων και καθυστερεί στην ανάκτηση/ανακύκλωση και στην κυκλική οικονοµία. Πολλοί µικρότεροι δήµοι εξακολουθούν να µην κάνουν σωστή διαχείριση των λυµάτων ή/και να µην παράσχουν αξιόπιστη παροχή πόσιµου νερού. Απαιτούνται επενδυτικές ανάγκες υψηλής προτεραιότητας για την προώθηση της βιώσιµης διαχείρισης των υδάτων και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων και της διαχείρισης των αποβλήτων» υπογραµµίζουν οι ειδικοί.
Ειδικό κεφάλαιο συµπεριλαµβάνεται στην έκθεση σχετικά µε τις σιδηροδροµικές υποδοµές και τις επενδύσεις σε οδικές αρτηρίες. Ο εκσυγχρονισµός του υφιστάµενου σιδηροδροµικού δικτύου και ο επανασχεδιασµός του παράκτιου δικτύου ναυτιλίας για τη δηµιουργία περιφερειακών κόµβων που βελτιώνουν την προσβασιµότητα των νησιών είναι δύο από τις προτάσεις της Κοµισιόν.
Ταχύτητες
Προτείνεται, επίσης, η ενίσχυση της ψηφιακής συνδεσιµότητας των περιοχών µε ευρυζωνικές υποδοµές που θα περιλαµβάνουν ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps και δυνατότητα για αναβάθµισή τους σε 1 Gbps για τα νοικοκυριά και όλους τους κύριους κοινωνικοοικονοµικούς παράγοντες.
Τέλος, η Κοµισιόν προτείνει να ενθαρρυνθεί η ολοκληρωµένη κοινωνική, οικονοµική, πολιτιστική και περιβαλλοντική αποδυνάµωση των ευάλωτων περιοχών, ιδιαίτερα των µικρών αποµακρυσµένων νησιών, των ζωνών προστασίας και των υποβαθµισµένων αστικών περιοχών
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στην Ευρώπη – Οι χώρες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο «τυφλών» χτυπημάτων
«Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα»: Τι λένε οι επιστήμονες για τον σεισμό στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας
Ρόδος: Ο μεγάλος νικητής του ελληνικού τουρισμού - Εντυπωσιακή αύξηση επισκεπτών το 2024
Το χαριτωμένο υποκοριστικό που έχουν δώσει στον Πρίγκιπα Τζορτζ οι συμμαθητές του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr