Αποκλειστικό: Πώς η τραπεζική κρίση στην Κύπρο εκτίναξε την αξία του bitcoin
Το 2013 η τιμή του bitcoin κυμαίνονταν στα 40 δολάρια. Μετά το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο η αξία του ξαφνικά πενταπλασιάστηκε φτάνοντας τα 200 δολάρια είπε ο καθηγητής Λογιστικής και Οικονομικών του πανεπιστημίου του Bath Δημήτρης Γουνόπουλος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ένα 10% με 12% των ρωσικών καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου εκτιμάται ότι μετατράπηκαν σε bitcoin το βράδυ της Μαύρης Παρασκευής το 2013 όταν και έκλεισαν οι τράπεζες στη Μεγαλόνησο. Αυτό ανέφερε ο καθηγητής Λογιστικής και Οικονομικών του πανεπιστημίου του Bath Δημήτρης Γουνόπουλος. κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Fintech» που διοργάνωσε την Παρασκευή (02/03) το τμήμα Οικονομικών επιστημών του ΑΠΘ στο πλαίσιο του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών: "Διοίκηση Επιχειρήσεων – MBA" αλλά και ενόψει της οδηγίας που πρόκειται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain, υιοθετώντας τις προτάσεις της Ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή.
«Όλοι οι Ρώσοι ολιγάρχες που είχαν τα χρήματά τους στις κυπριακές τράπεζες και ξαφνικά έμαθαν την Παρασκευή το βράδυ ότι κλειδώνουν, αμέσως ηλεκτρονικά μέσω bitcoin τροποποιούσαν τα χρήματά τους, βγάζοντας τα από τις τράπεζες. Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου δεν ήταν έτοιμο να προφυλαχτεί ηλεκτρονικά και να το αντιμετωπίσει. Οπότε πάρα πολλοί Ρώσοι εκείνο το βράδυ τροποποιούσαν τις περιουσίες τους σε bitcoin και τα έβγαζαν έξω από το σύστημα. Για περίπου επτά με οχτώ ώρες τροποποιούσαν τις καταθέσεις τους σε κρυπτονομίσματα. Το πρωί του Σαββάτου η Κεντρική τράπεζα της Κύπρου κατάφερε να μπλοκάρει τους λογαριασμούς. Και με αυτόν τον τρόπο το bitcoin έκανε το πρώτο του τσίμπημα προς τα πάνω. Οι εξελίξεις στην Κύπρο ήταν καταλύτης για την μετέπειτα πορεία της τιμής του bitcoin» εξήγησε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Bath Δημήτρης Γουνόπουλος.
Το 2013 η τιμή του bitcoin κυμαίνονταν στα 40 δολάρια αλλά η τιμή του πενταπλασιάστηκε φτάνοντας τα 200 δολάρια ανά bitcoin, ως απόρροια της κυπριακής κρίσης. Μόλις σταθεροποιήθηκε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου η τιμή του bitcoin ξεφούσκωσε πέφτοντας στα 60 δολάρια παρατήρησε ο κ. Γουνόπουλος.
Όπως εξήγησαν και οι δύο καθηγητές προς ο παρόν δεν υπάρχει ευρεία χρήση των κρυπτονομισμάτων διεθνώς καθώς δεν υπάρχει ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο καθορίζει την κυκλοφορία τους ενώ το επίπεδο ασφάλειας των συναλλαγών παρουσιάζει πολλά κενά. Μόνο τους πρώτους 6 μήνες του 2018 καταγράφηκαν 781 εκατ δολάρια τροποποιημένα σε κρυπτονομίσματα τα οποία είχαν δηλωθεί ως κλεμμένα από τα ανταλλακτήρια.
Η εικόνα των κρυπτονομισμάτων σήμερα
Στις μέρες μας κυκλοφορούν περισσότερα 1000 κρυπτονομίσματα με το Bitcoin να είναι το πιο γνωστό και να έχει κερδίσει έδαφος στην πραγματική οικονομία. Σήμερα ένα bitcoin κοστίζει 3.800 δολάρια. Ιστορικό υψηλό σημείωσε τον Δεκέμβριο του 2017 αγγίζοντας τα 19.666 δολάρια ανά bitcoin. Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2018 έπεσε η τιμή του στα 13.412 δολάρια ανά bitcoin
Η συνολική κεφαλαιοποίηση των bitcoin είναι 6 δις δολάρια το οποίο είναι μικρό σε σχέση με το διεθνές ΑΕΠ το οποίο φτάνει τα 78 τρις δολάρια (μόλις ο,οο8% του ΑΕΠ αντιστοιχεί στην αξία των bitcoin).
Συνολικά έχουν εκδοθεί 21 εκατ. bitcoin εκ των οποίων 17,5 εκατ είναι σε κυκλοφορία.Τα υπόλοιπα δεν έχουν διατεθεί γιατί δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη από υπολογιστές. Σύμφωνα με τον κ. Γουνόπουλο η τεχνολογία του bitcoin και των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται εκεί που βρισκόταν η τεχνολογία των υπολογιστών τη δεκαετία του 90.
Συνολικά πάνω από 100.000 έμποροι διεθνώς δέχονται να πληρωθούν μέσω κρυπτονομισμάτων. Το 2014 καταγράφηκαν καθημερινά 69.200 συναλλαγές παγκοσμίως και φτάσαμε το Φεβρουάριο του 2019 τις 444.808 εμπορικές συναλλαγές σε bitcoin. Η Kίνα και η Ρωσία το έχουν απαγορεύσει ενώ με πιο ευνοϊκό πρίσμα βλέπουν τις συναλλαγές μέσω bitcoin η Ευρώπη, η Αμερική και ο Καναδάς.
«Η Παγκόσμια Τράπεζα ήδη έχει μπει στην αγορά του bitcoin και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να εμπλακεί το επόμενο διάστημα εξαιτίας της πίεσης που δημιουργείται για τον έλεγχο της συγκεκριμένη αγοράς» είπε ο κ. Πάνος.
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr