Απλησίαστα τα ενοίκια σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη: «Πονοκέφαλος» για τους φοιτητές η εύρεση στέγης - 20 συμβουλές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Τσουχτερές» και σε πολλές περιπτώσεις απλησίαστες είναι οι τιμές ενοικίασης σπιτιού στις φοιτητουπόλεις της Ελλάδας, με τις αυξήσεις από το 2017 έως και σήμερα να φθάνουν το 60% στην Αθήνα, που στέφεται πρωταθλήτρια στην ακρίβεια. Ακολουθούν Πάτρα και Θεσσαλονίκη, με το αντίστοιχο ποσοστό να φθάνει το 50-55%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, ως προς τα ζητούμενα μισθώματα την τωρινή περίοδο, πιο ακριβή περιοχή είναι η Κέρκυρα και ακολουθούν τα Χανιά, ενώ πιο οικονομικές περιοχές είναι η Ξάνθη, η Τρίπολη και η Κόρινθος.
Τους «πετάνε» έξω για να κάνουν τα σπίτια Airbnb
Όπως είπε ο κ. Μπάκας, σε πολλές περιπτώσεις, για παράδειγμα στα Χανιά, ο ιδιοκτήτης νοικιάζει το σπίτι στον φοιτητή τον Οκτώβριο και τον Μάιο τού ζητά να αποχωρήσει, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την κατοικία μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, για τη θερινή τουριστική σεζόν. Έτσι, ο φοιτητής καλείται να διαμείνει σε κάποιο ξενοδοχείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, με το κόστος να εκτινάσσεται.
Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα Χανιά. Όπως τόνισε ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN, την ίδια τακτική ακολουθούν και ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικιών στην Κέρκυρα.
«Πολλά από τα παιδιά, αλλά και από το διδακτικό προσωπικό, αναγκάζονται και φεύγουν από το σπίτι τους τον Μάιο. Όσο διευρύνεται η τουριστική περίοδος, το πρόβλημα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο. Στο Ιόνιο πανεπιστήμιο φροντίζουμε η εξεταστική περίοδος του Ιουνίου να τελειώνει αρκετά νωρίς, το αργότερο μέχρι 15 Ιουνίου, για να διευκολύνουμε τα παιδιά», υπογράμμισε ο κ. Φλώρος.
Ο ίδιος τόνισε ότι η διάθεση ακινήτων προς ενοικίαση είναι εξαιρετικά περιορισμένη και «πρέπει να γίνουν κινήσεις για να αυξηθεί. Μακάρι στο μέλλον να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες για την ανέγερση φοιτητικών εστιών, που είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αντιμετωπίσει στη ρίζα του το πρόβλημα».
Χρήσιμες συμβουλές για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης
Ο Θεμιστοκλής Μπάκας δίνει στην imerisia.gr 20 χρήσιμες συμβουλές για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης.
- Μη ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου. Πρόκειται για σύνηθες λάθος. Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας σε καλύτερες τιμές.
- Αποφεύγετε τη μίσθωση υπογείων, σοφιτών ή πολύ παλιών κατοικιών
- Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Αν το κόστος μίσθωσης υπερβαίνει τα οικονομικά σας δεδομένα, μη το δεχτείτε γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.
- Να υπογράφετε πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιο του και να μην προχωρείτε ποτέ προφορικές συμφωνίες.
- Να μην προκαταβάλετε ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών.
- Μην ανταποκρίνεστε σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων, τις οποίες για να τις δει κάποιος απαιτείται προκαταβολή.
- Εάν απευθυνθείτε σε μεσιτικό γραφείο προσέχετε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή. Ρωτάτε ποια είναι η αμοιβή του και καταβάλετε την αμοιβή μόνο αν ενοικιάσετε το σπίτι που προτείνει.
- Πριν αποφασίσετε να υπογράψετε συμβόλαιο, ενημερωθείτε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα σας επιβαρύνουν, πέραν του ενοικίου.
- Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.
- Ελέγχετε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι παρέχει (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
- Οι φοιτητές που θα αναζητήσουν φοιτητική στέγη στη Β. Ελλάδα (Καστοριά Φλώρινα, Κοζάνη κλπ), θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα αν το διαμέρισμα διαθέτει κοινόχρηστη ή αυτόνομη θέρμανση διότι ο χειμώνας είναι μεγαλύτερης διάρκειας και το μηνιαίο κόστος θέρμανσης μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 50% του μισθώματος.
- Κατά τις ημέρες των εγγραφών δεν αποκλείεται να προστεθεί «καπέλο» έως και 10%-15% σε σχέση µε το αρχικά ζητούμενο μίσθωμα.
- Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
- Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται ετησίως κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.
- Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, μετά την τριετία, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
- Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
- Ελέγχετε καλά το σπίτι για να διαπιστώσετε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνετε στον ιδιοκτήτη ώστε να τις διορθώσει άμεσα.
- Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.
- Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει εκ του νόμου αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.
- Προσοχή! Από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί για τις κατοικίες.
«H πολιτική Τραμπ θα οδηγήσει σε όξυνση των προβλημάτων» - Τι λέει διεθνολόγος στο ethnos.gr για τις εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου
Βεντέτα στο Ηράκλειο: Kακουργηματικές διώξεις στο ζευγάρι των ηλικιωμένων - Πήραν προθεσμία για να απολογηθούν
Ακριβά φάρμακα στο σπίτι και από ιδιωτικά φαρμακεία για να μειωθούν οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Θετική εξέλιξη στην υγεία της Μαρινέλλας - Παίρνει εξιτήριο μετά από τέσσερις μήνες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr