Σκυλακάκης: Ενίσχυση «ανθεκτικότητας» υποδομών στον ιδιωτικό τομέα και με κρατικές επιδοτήσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στο υφιστάμενο επίπεδο προστασίας πρέπει να δουλεύουν όλα άψογα, να κλείσουμε τις «τρύπες», θέλει πολύ προσεκτική δουλειά, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης, μιλώντας στον Γιάννη Φώσκολο και τον «Παλμό της ΔΕΘ», που μεταδίδεται από τα περίπτερα του imerisia.gr και του ethnos.gr, στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2023. Ο ίδιος επισήμανε ότι το κράτος θα πρέπει να επενδύσεις στην πρόληψη και την ανθεκτικότητα, ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα, προσφέροντας και κρατικές επιδοτήσεις.
Σχολιάζοντας τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel, ο υπουργός τόνισε ότι ήταν «πέραν παντός σχεδιασμού» και εξήγησε: «Τα αντιπλημμυρικά μας είναι φτιαγμένα για πλημμύρες που συμβαίνουν μία φορά στα 50 χρόνια. Η πλημμύρα του Daniel συμβαίνει μία φορά στα 1.000 χρόνια. Έριξε στη Θεσσαλία 8 δισ. τόνους νερού και τα αντιπλημμυρικά των 50 ετών, αν δούλευαν άψογα όλα, μπορούσαν να διαχειριστούν 2,5-3 δισ. τόνους. Ηταν, δηλαδή, τρεις φορές πάνω».
Αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, που αλλάζει τα δεδομένα, τονίζοντας: «Έχουμε ένα καινούργιο κλίμα. Δεν ξέρουμε ποια είναι η συχνότητα ενός Daniel και ενός "Ιανού"; Σχεδιάζουμε με βάση το ρεαλιστικό δυσμενές σενάριο, δηλαδή ότι θα έχουμε (ξανά) Daniel. Στη συνέχεια πρέπει να αποφασίσει ποιο θα είναι το επίπεδο αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στο μέλλον. Αυτό χρειάζεται κάποιον χρόνο για να δεις ποιο είναι το μέλλον, ακόμα δεν το ξέρουμε. Θα πρέπει πάντως να πάρουμε μια απόφαση ανόδου του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης θα πάρει πολλά χρόνια».
Όπως είπε ο υπουργός, «πρέπει να επενδύσεις πάρα πολύ στην ανθεκτικότητα. Τι σημαίνει; Πρώτον, αποτελεσματική προστασία ανθρώπινης ζωής. Πρέπει να επενδύσεις πολύ σημαντικά στις κρίσιμες υποδομές. Δεν μπορεί να μείνεις χωρίς νερό – πρόβλημα του Βόλου. Το ηλεκτρικό ευτυχώς άντεξε. Βασικές μεταφορές, πρέπει να προστατεύονται. Πρέπει να έχει πολύ πιο υψηλό επίπεδο προστασίας στα φράγματα».
«Τρίτον, πρέπει να δεις πως θα βοηθήσεις και τον ιδιωτικό τομέα, να χτίσει και αυτός ανθεκτικότητα, έτσι ώστε να μειώνεις το κόστος των ζημιών», πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης. «Η κλιματική κρίση έρχεται πιο βίαια απ' ό,τι την περιμέναμε», υπογράμμισε.
Κρατικές επιδοτήσεις
«Αν πάμε χωρίς ανθεκτικότητα και χωρίς προγράμματα που να επενδύσουν στην ανθεκτικότητα, να βοηθήσει και το κράτος εννοώ, να ασφαλίσουμε, τότε αυτοί που πρέπει να ασφαλιστούν, δεν θα τους ασφαλίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες», επισήμανε και έφερε ένα παράδειγμα: «Εχουμε μια βιοτεχνία σε μια δύσκολη περιοχή του λεκανοπεδίου, που έχει κίνδυνο πλημμύρας. Ποια η πιθανότητα η βιοτεχνία να είναι σε ημιυπόγειο; Εχεις πόρτα και παράθυρα ασφαλή για να μην μπει το νερό;».
Σε αυτή την αλλαγή, «πρέπει να έρθει το κράτος να βοηθήσει. Και να καθοδηγήσει και να επιδοτήσει. Να επιδοτήσει αλλαγές που θα οδηγούν στην ανθεκτικότητα και στον ιδιωτικό τομέα».
Ερωτηθείς αν αρκούν τα κοινοτικά κονδύλια που θα έχει στη διάθεσή της η χώρα, ο υπουργός τόνισε: «Θα πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, θα παίρνει ένα κομμάτι του προϋπολογισμού. Και θα το παίρνει είτε με σχεδιασμό, επειδή θα κάνουμε πρόληψη είτε με εκδικητικότητα, ως αποζημιώσεις και αφαίρεση εσόδων από τον προϋπολογισμό. Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη».
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr