Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστικών - «Αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
H τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, είναι το πρώτο σχόλιο που κάνουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ορίζει ότι οι συντάξεις δικαστών και εισαγγελέων πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από το 2012, δηλαδή πριν τις περικοπές του δευτέρου μνημονίου και τον νόμο Κατρούγκαλου.
Αυτό που αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών είναι πως αν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν - καθώς δεν είναι στη διάθεση του υπουργείου αυτό καθ’ αυτό το κείμενο της απόφασης - η απόφαση φαίνεται να αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή. «Φαίνεται λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης και επομένως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει να είναι αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης», έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές από την οδό Νίκης.
Συνεπώς, κατ' αρχήν φαίνεται πως η απόφαση αφορά μόνο τους συνταξιούχους δικαστικούς που έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. Η επέκταση της ίδιας απόφασης σε όλους τους συνταξιούχους δικαστικούς - που πάντως δεν φαίνεται να είναι περισσότεροι από 1.100 - είναι μάλλον πολιτική απόφαση που θα εξαρτηθεί σε κάθε περίπτωση από τα δημοσιονομικά περιθώρια, δεδομένου μάλιστα ότι η καταβολή της αναδρομικής διαφοράς για όλους τους συνταξιούχους δικαστές δεν είναι μικρή οικονομική επιβάρυνση.
Πάντως, η επέκταση μιας δικαστικής απόφασης για επαναθεμελίωση της σύνταξης στα προ του 2012 επίπεδα σε όλους τους δικαστές δεν έχει μόνο δημοσιονομικά «ζητήματα» αλλά και γενικότερα ζητήματα - για παράδειγμα - κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει η συζήτηση και για άλλες ομάδες και για άλλα, δηλαδή, ειδικά μισθολόγια, που πάντως δεν καλύπτονται - όπως εμφατικά δηλώνουν ειδικοί εργατολόγοι - από την εν λόγω απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γράφει το imerisia.gr
Τι λέει η απόφαση
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ως «εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην δικαστών, εισαγγελέων, και μελών του νομικού συμβουλίου του κράτους» τις προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Το καταβλητέο ποσό της σύνταξης υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όπως επισημαίνεται, «αρμόδιο για τον καθορισμό του χρονικού σημείου έναρξης των αποτελεσμάτων απόφασης επί τρίτων προσώπων, στα οποία εκτείνεται κατά το Σύνταγμα η δικαιοδοσία του, είναι το ειδικό κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστήριο».
Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο «σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου (Μισθοδικείου), που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία».
Μάλιστα στην επίμαχη απόφαση αναφέρεται πως: «η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη? τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr