Φορολογικό νομοσχέδιο: Παράθυρο για εξαίρεση από τον τεκμαρτό φόρο - Λίφτινγκ στην επιβάρυνση βάσει τζίρου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Λίφτινγκ στο φορολογικό νομοσχέδιο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, την ώρα που οι αντιδράσεις φουντώνουν τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων. Ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξει, όπως διαμηνύουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου και η φορολόγηση βάσει τεκμαρτού εισοδήματος θα προχωρήσει, ωστόσο εξετάζονται βελτιώσεις τόσο στους συντελεστές που επιβαρύνουν τον φόρο όσο και στις εξαιρέσεις, δηλαδή στο πλαίσιο του μαχητού τεκμηρίου.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η τελική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία για το πως θα μπορεί κάθε επαγγελματίας να αμφισβητήσει το τεκμαρτό εισόδημα ώστε να φορολογηθεί για μικρότερα εισοδήματα. Με ποια διαδικασία δηλαδή το τεκμήριο θα είναι μαχητό.
Ο φορολογούμενος θα προσφεύγει στην ΑΑΔΕ και θα ζητά έλεγχο της επιχείρησης και των εισοδημάτων του, ώστε να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό. Θα ακολουθεί έλεγχος της ΑΑΔΕ – ο οποίος μπορεί να εκτείνεται σε στοιχεία τζίρου, εσόδων, ενδεχομένως ακόμη και σε τραπεζικά δεδομένα – και εφόσον ο έλεγχος αποδείξει ότι τα εισοδήματα του αυτοαπασχολούμενου είναι πράγματι μικρότερα από το τεκμαρτό, τότε ο επαγγελματίες θα φορολογείται για το πραγματικό του εισόδημα.
Έτσι σχεδιάζεται να διευρυνθεί το πλαίσιο των εξαιρέσεων.
Παράλληλα, εξετάζονται βελτιώσεις και «κόφτες»?στους συντελεστές που επιβαρύνουν τον φόρο για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Ειδικότερα:
Βελτιώσεις θα έρθουν στο κριτήριο του τζίρου με το οποίο επιβαρύνονται επιχειρήσεις οι οποίες υπερβαίνουν ετησίως τον μέσο όρο του τζίρου των επιχειρήσεων του ίδιου ΚΑΔ.
Τα ποσοστά προσαυξήσεων 35%-100% με κριτήριο την ύπαρξη τζίρου υψηλότερου του μέσου όρου του ΚΑΔ της δραστηριότητας επανεξετάζονται. Όπως έχουν αναφέρει φοροτεχνικοί και εκπρόσωποι των ελευθέρων επαγγελματιών, η εξαγωγή μέσου όρου στον τζίρο των ομοειδών επιχειρήσεων κρύβει προβλήματα και παγίδες και μπορεί να οδηγήσει σε αρκετές αδικίες και φουσκωμένους φόρους.
Επίσης, επανεξετάζονται οι επιβαρύνσεις του τεκμαρτού εισοδήματος με βάση τα έτη λειτουργίας.
Το κείμενο του νομοσχεδίου προς το παρόν προβλέπει πως το ποσό του 14πλάσιο του κατώτατου μισθού που είναι η βάση προσαυξάνεται:
- κατά 10% για όσους λειτουργούν για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη.
- κατά 20% για όσους λειτουργούν για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη.
- κατά 30% για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη.
Αυτή η κλιμάκωση επανεξετάζεται με σκοπό τη μείωση των ποσοστών των προσαυξήσεων.
Τέλος, επανεξετάζονται οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τη μισθοδοσία του προσωπικού για όσες επιχειρήσεις έχουν προσωπικό. Εξετάζεται μείωση του ποσοστού κατά το οποίο θα προσαυξάνεται το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα ή και διαφορετικός τρόπος συνυπολογισμού του κριτηρίου του μισθολογικού κόστους.
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr