Πρώτη κατοικία: Αυτή είναι η ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή
Σύμφωνα με την τροπολογία, στη ρύθμιση προστασίας εντάσσονται πρώτες κατοικίες αντικειμενικής αξίας μέχρι 175.000 ευρώ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.Πληροφορίες τοποθετούσαν την κατάθεση της πολυσυζητημένης τροπολογίας την Παρασκευή κι ενώ ακολούθησαν οι άκαρπες διαπραγματεύσεις κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group, το ενδιαφέρον που έλαβε διαστάσεις εναγώνιας αναμονής, εστιάστηκε στο τέλος της σημερινής μέρας.
Τελικά το πιθανότερο είναι να εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή την Τετάρτη και ακολούθως στην Ολομέλεια, προκειμένου να ψηφιστεί την Παρασκευή. Πριν ακόμη κατατεθεί η τροπολογία, λεγόταν ότι αν και υπήρχε συμφωνία της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές σε ό,τι αφορά το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία, παρέμεναν ανοιχτά ζητήματα γύρω από τον ακριβή προσδιορισμό αυτού του πλαισίου.
Τι προβλέπει η ρύθμιση
Την προστασία της πρώτης κατοικίας ακόμη και για τα επιχειρηματικά δάνεια προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης στο οποίο κατατίθεται η τροπολογία θα συζητηθεί την Τετάρτη, 27 Μαρτίου, στην αρμόδια επιτροπή και αναμένεται να εισαχθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια, εκτός κι αν κριθεί ότι πρέπει να δοθεί και άλλος χρόνος συζήτησης λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος.
Σύμφωνα με την τροπολογία, στη ρύθμιση προστασίας εντάσσονται πρώτες κατοικίες αντικειμενικής αξίας μέχρι 175.000 ευρώ, όταν συνδέονται με επιχειρηματικά δάνεια και πρώτες κατοικίες αξίας μέχρι 250.000 ευρώ για τα κανονικά στεγαστικά δάνεια.
Επίσης, προβλέπεται και μηχανισμός επιδότησης δόσης που θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει.
Σύμφωνα με τις διατάξεις για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας:
- H αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας δεν θα υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ, ενώ για τις περιπτώσεις που η πρώτη κατοικία είναι υποθήκη σε επιχειρηματικό δάνειο τότε η αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας δεν θα υπερβαίνει τις 175.000 ευρώ.
- Το οικογενειακό εισόδημα του φυσικού προσώπου που θα αιτηθεί την προστασία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 12.500 ευρώ, κατά το τελευταίο έτος, για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης,. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για το σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη.
- Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου, στο οποίο συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι τόκοι και, αν υπάρχουν, έξοδα εκτέλεσης κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή. Αν η οφειλή έχει συνομολογηθεί σε άλλο, πλην ευρώ, νόμισμα, τότε για τον καθορισμό του μέγιστου ορίου των 130.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία αλλοδαπού νομίσματος και ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
- Αν το σύνολο των οφειλών υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, τότε η ακίνητη περιουσία του υποβάλλοντος την αίτηση, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας, καθώς και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντα και του συζύγου του, θα πρέπει να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.
- Οι καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα, του υποβάλλοντος την αίτηση και του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών του νοικοκυριού τους θα πρέπει να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
- O οφειλέτης πρέπει να έχει χρέη τα οποία βρίσκονταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018.
Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση
Η αιτιολογική έκθεση
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου είναι:
Α) Στο νέο πλαίσιο μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως της πτωχευτικής ή μη ικανότητάς τους εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (παρ. 1 του άρθρου 1).
Β) Οι δικαιούχοι υπαγωγής ρυθμίζουν μόνο οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και οφειλές προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από στεγαστικό δάνειο, για τις οποίες έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία τους (παρ. 2 και 3 του άρθρου 1). Για τις υπόλοιπες οφειλές λαμβάνεται μέριμνα, ώστε αφενός να μην κινδυνεύει η κύρια κατοικία από κατάσχεση γι’ αυτές, αφετέρου να λαμβάνουν οι υπόλοιποι πιστωτές ό,τι θα λάμβαναν σε περίπτωση πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας (παρ. 3 του άρθρου 12).
Γ) Η διαδικασία ρύθμισης διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (άρθρο 4).
Δ) Οι υπαγόμενοι στο νέο πλαίσιο καταβάλλουν μέχρι το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας τους με χαμηλό επιτόκιο και σε χρονική περίοδο, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 25 έτη (άρθρο 8).
Ε) Το Δημόσιο συνεισφέρει στις καταβολές, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του υπαγόμενου προσώπου (άρθρο 9).
ΣΤ) Αν δεν επιτευχθεί συναινετική ρύθμιση, τότε ο οφειλέτης δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του με απόφαση δικαστηρίου (άρθρο 10).
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε προαναγγείλει εξελίξεις χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.
Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr