Γιατί οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτοξευθεί: Ποιες πόλεις είναι απλησίαστες - Τι δείχνει μεγάλη έρευνα
Νέα έκθεση συνοψίζει το αίσθημα πολλών δυνητικών αγοραστών κατοικιών δημιουργώντας μια κατηγορία που χαρακτηρίζει ορισμένες μεγάλες πόλεις ως «απίστευτα απλησίαστες»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οποιοσδήποτε έχει παρακολουθήσει την αγορά κατοικίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες θα γνωρίζει ότι σε πολλές χώρες, και όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο να αγοράσει κανείς σπίτι. Έτσι μία νέα έκθεση συνοψίζει το αίσθημα πολλών δυνητικών αγοραστών κατοικιών δημιουργώντας μια κατηγορία που χαρακτηρίζει ορισμένες μεγάλες πόλεις ως «απίστευτα απλησίαστες».
Οι πόλεις που κυριαρχούν
Οι πόλεις των ΗΠΑ στη δυτική ακτή και η Χαβάη κατέλαβαν πέντε από τα 10 πιο απρόσιτα μέρη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Demographic International Housing Affordability, η οποία παρακολουθεί τις τιμές των κατοικιών εδώ και 20 χρόνια.
Ίσως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πιο ακριβές πόλεις των ΗΠΑ για να αγοράσει κανείς σπίτι βρίσκονται στην Καλιφόρνια, όπου το Σαν Χοσέ, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο και το Σαν Ντιέγκο μπήκαν στην πρώτη δεκάδα.
Η πρωτεύουσα της Χαβάης, η Χονολουλού, σημειώνει επίσης μια αναφορά στην έκτη θέση μεταξύ 94 μεγάλων αγορών που εξετάστηκαν σε οκτώ χώρες.
Η Αυστραλία είναι η μόνη άλλη χώρα εκτός από τις ΗΠΑ που κυριαρχεί στον κατάλογο των «απίθανα απλησίαστων» κατοικιών, με επικεφαλής το Σίδνεϊ και τις νότιες πόλεις Μελβούρνη στη Βικτώρια και Αδελαΐδα στη Νότια Αυστραλία.
Ποια πόλη βρίσκεται στην πρώτη θέση
Αλλά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ, ο συμπαγής ασιατικός οικονομικός κόμβος που είναι γνωστός για τα μικροσκοπικά του διαμερίσματα και τα ουρανοκατέβατα ενοίκια. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μόνη κινεζική αγορά που καλύπτεται στην έκθεση.
Το Χονγκ Κονγκ, τακτικός συμμετέχων στους πίνακες με τις "ακριβότερες" τιμές, έχει το χαμηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης από όλες τις πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα, μόλις 51%, σε σύγκριση με την ασιατική ανταγωνίστριά του, τη Σιγκαπούρη, όπου η ιδιοκατοίκηση ξεπερνά το 89% λόγω της δέσμευσης της κυβέρνησης για δεκαετίες στη δημόσια στέγαση.
Μπορεί το Χονγκ Κονγκ να είναι η λιγότερο προσιτή πόλη παγκοσμίως, αλλά οι πιθανοί αγοραστές κατοικιών μπορεί να ενθαρρύνονται να γνωρίζουν ότι δεν είναι τόσο απλησίαστο όσο ήταν κάποτε.
Οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, όταν η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα της πόλης και επέβαλε πολιτική μηδενικού ΚΟΒΙΔΙΟΥ - και αυτό πάνω από τους νέους νόμους περί εθνικής ασφάλειας που είχαν ανατριχιαστική επίδραση στην πόλη.
Γιατί οι τιμές είναι στα ύψη
Η έκθεση μετρά την οικονομική προσιτότητα χρησιμοποιώντας τον λόγο τιμής προς εισόδημα, δηλαδή τη μέση τιμή κατοικίας διαιρεμένη με το ακαθάριστο μέσο εισόδημα των νοικοκυριών.
Συνδέει την αύξηση της εργασίας από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας με ένα «σοκ ζήτησης» για σπίτια εκτός των κέντρων των πόλεων, τα οποία διαθέτουν περισσότερο εξωτερικό χώρο. Αλλά κατηγορεί επίσης την εκτίναξη των τιμών των κατοικιών στις πολιτικές χρήσης γης, συμπεριλαμβανομένης της «αστικής συγκράτησης», ένα είδος σχεδιασμού που έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει την αστική εξάπλωση.
«Η μεσαία τάξη πολιορκείται κυρίως λόγω της κλιμάκωσης του κόστους γης. Καθώς η γη έχει περιοριστεί σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αστική εξάπλωση, η υπερβάλλουσα ζήτηση έναντι της προσφοράς έχει οδηγήσει τις τιμές σε άνοδο», αναφέρει η έκθεση.
Οι τιμές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο καθώς οι επενδυτές μπήκαν στην αγορά για να βγάλουν κέρδος.
Μια λύση, έγραψε ο συντάκτης της έκθεσης, είναι να κοιτάξουμε προς τη Νέα Ζηλανδία.
Προβληματισμός στον Καναδά
Σε άρθρο γνώμης για την καναδική εφημερίδα Financial Post, ο Wendell Cox, ανώτερος συνεργάτης του Frontier Centre for Public Policy, υποστήριξε ότι ο Καναδάς, ειδικότερα, πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας και να απελευθερώσει περισσότερη γη για άμεση ανάπτυξη.
Τόσο το Βανκούβερ όσο και το Τορόντο μπήκαν στον κατάλογο των πόλεων που είναι «απίστευτα απλησίαστες».
Ο Cox επισημαίνει μια πολιτική, το «Going for Housing Growth», που εισήγαγε η κυβέρνηση συνασπισμού της Νέας Ζηλανδίας, η οποία απαιτεί από τις τοπικές αρχές να χωροθετήσουν αμέσως ζώνες για 30 χρόνια αύξησης των κατοικιών.
«Το Τορόντο και το Βανκούβερ δείχνουν ότι το κόστος της τιθάσευσης της επέκτασης είναι απαράδεκτα υψηλό: διογκωμένες τιμές κατοικιών, υψηλότερα ενοίκια και, για όλο και περισσότερους ανθρώπους, φτώχεια», έγραψε ο Cox.
Προσιτές πόλεις
Για όσους δεν μπορούν να περιμένουν αλλαγή πολιτικής ή μείωση της ζήτησης, η έκθεση προσδιορίζει επίσης τις πιο προσιτές πόλεις από τις 94 που εξετάστηκαν παγκοσμίως.
Πρόκειται για το Πίτσμπουργκ, το Ρότσεστερ και το Σεντ Λούις στις ΗΠΑ, το Έντμοντον και το Κάλγκαρι στον Καναδά, το Μπλάκπουλ, το Λάνκασιρ και τη Γλασκώβη στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Περθ και το Μπρίσμπεϊν στην Αυστραλία.
Οι 10 απλησίαστες πόλεις:
- Χονγκ Κονγκ
- Σίδνεϊ
- Βανκούβερ
- Σαν Χοσέ
- Λος Άντζελες
- Χονολουλού
- Μελβούρνη
- Σαν Φρανσίσκο/Αδελαΐδα
- Σαν Ντιέγκο
- Τορόντο
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr