Στο «κόκκινο» τα ενοίκια για φοιτητική στέγη και στη Θεσσαλονίκη: Όσοι ψάχνουν τώρα, θα δυσκολευτούν πολύ - Οι τιμές
Σε ποιες περιοχές στρέφονται οι φοιτητές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Πολύ μεγάλη δυσκολία θα αντιμετωπίσουν, όσοι φοιτητές θα αναζητήσουν στο εξής κατοικία στη Θεσσαλονίκη, αφού οι διαθέσιμες είναι λίγες και η ζήτηση υπερκαλύπτει την προσφορά. Μάλιστα, η μεγάλη πλειοψηφία των θεωρούμενων ως καλών σπιτιών έχει ήδη νοικιαστεί, σε όσους φοιτητές ήταν περισσότερο προνοητικοί ή και σίγουροι, με βάση τα γραπτά τους, ότι θα εισαχθούν σε κάποιο ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα η δυνατότητα επιλογών να περιορίζεται ακόμα περισσότερο.
Την ίδια στιγμή, σε πολύ υψηλά επίπεδα κινούνται οι τιμές των ζητούμενων ενοικίων, με αποτέλεσμα να είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να ανταποκριθούν σε αυτές τα μέσα νοικοκυριά. Να σημειωθεί ότι μέσα σε μόλις ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά περίπου 10% στη Θεσσαλονίκη οι αξίες των μηνιαίων μισθώσεων φοιτητικής στέγης.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο κτηματομεσίτης Χαράλαμπος Γεωργάκος, σημειώνοντας ότι την κατάσταση, σε ό,τι αφορά την εύρεση φοιτητικής στέγης, δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο το Airbnb καθώς και τα πολλά κλειστά ακίνητα που ανήκουν σε δημόσιους φορείς αλλά και σε funds, τα οποία μειώνουν ακόμα περισσότερο την προσφορά κατοικιών. Και όσο η προσφορά περιορίζεται, τόσο αυξάνονται οι τιμές των ενοικίων.
«Κάποιοι φοιτητές βγήκαν από νωρίς στην αγορά για αναζήτηση σπιτιού και κατάφεραν να κλείσουν τα περισσότερα από τα καλά ακίνητα. Αυτήν την στιγμή, η προσφορά σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να καλύψει τη ζήτηση και όσοι φοιτητές ξεκινούν τώρα την αναζήτηση σπιτιού, θα δυσκολευτούν πολύ για να βρουν αυτό που θέλουν», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Γεωργάκος.
Σε ποιες περιοχές στρέφονται οι φοιτητές
Με δεδομένο ότι τόσο οι εγκαταστάσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όσο και αυτές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, κατά τον κ. Γεωργάκο, η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών ξεκινάει την αναζήτηση σπιτιού από τη συγκεκριμένη περιοχή.
Ειδικότερα και όπως λέει ο κ. Γεωργάκος, πρώτη επιλογή αποτελεί η Πυρίκαυστη Ζώνη του κέντρου της Θεσσαλονίκης (κάτω από την οδό Εγνατία), όπου, βέβαια, οι τιμές των ακινήτων είναι πολύ υψηλές.
«Αν δε βρουν στη συγκεκριμένη περιοχή αυτό που θέλουν, κάτι που είναι σύνηθες, στρέφονται προς την πάνω από την οδό Εγνατία περιοχή, κυρίως πέριξ της οδού Αγίου Δημητρίου και της Ροτόντας. Επόμενη επιλογή τους αποτελούν οι περιοχές της Άνω Πόλης, της Ευαγγελίστριας, της Τριανδρίας, της Δόξας και του Φαλήρου. Ως τελευταία επιλογή έχουν αυτές της Άνω και της Κάτω Τούμπας. Στους φοιτητές θα βόλευαν και οι περιοχές των Συκεών και της Νεάπολης, όπου τα ενοίκια είναι πιο χαμηλά και πολύ εύκολη στα πανεπιστήμια η πρόσβαση με το αστικό λεωφορείο. Όμως, δεν στρέφονται προς τα εκεί, διότι δεν γνωρίζουν τις συγκεκριμένες περιοχές», αναφέρει ο κ. Γεωργάκος.
Σε ένα χρόνο πάνω 10% τα ενοίκια
Κατά τον ίδιο, είναι γεγονός ότι έχουν... ξεφύγει οι τιμές των ενοικίων στη Θεσσαλονίκη. Κινούταν ούτως ή άλλως σε υψηλά επίπεδα, πήραν και ένα 10% αύξηση μέσα σε μόλις ένα χρόνο.
«Αυτό το ποσοστό αύξησης σημείωσαν κυρίως οι επιπλωμένες και οι ανακαινισμένες κατοικίες, ωστόσο, μαζί με αυτές πήραν ένα 10% πάνω και κάποιες από αυτές που δεν έχουν ανακαινιστεί. Είναι γεγονός ότι οι τιμές των ενοικίων κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα με βάση το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών. Από την άλλη πλευρά δίκιο έχουν και κάποιοι ιδιοκτήτες, οι οποίοι προχώρησαν σε ανακαίνιση του ακινήτου τους, με σκοπό να το νοικιάσουν με ένα καλύτερο μίσθωμα. Όταν κάποιος δίνει 10.000 ή 15.000 ευρώ για την ανακαίνιση του ακινήτου του και τρία ή τέσσερα ενοίκια το χρόνο θα του πάρει το κράτος, μέσω των διάφορων φόρων, αν δε ζητήσει ένα υψηλό ενοίκιο, θα αργήσει πάρα πολύ να κάνει απόσβεση. Υπεύθυνο για τις υψηλές τιμές στις μακροχρόνιες μισθώσεις είναι και το Airbnb, το οποίο μείωσε τις προσφερόμενες κατοικίες. Μία πολύ καλή λύση, για να υπάρξει εξορθολογισμός των ενοικίων, είναι να βγουν στην αγορά τα πάρα πολλά κλειστά ακίνητα που διαθέτουν φορείς του Δημοσίου και τα funds. Οι κτηματομεσίτες το λέμε εδώ και πολύ καιρό, όμως, δεν εισακουγόμαστε, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η ζωή του πολίτη», σημειώνει ο κ. Γεωργάκος.
Εύρος τιμών
Σε ό,τι αφορά το εύρος των μηνιαίων μισθώσεων φοιτητικής στέγης στη Θεσσαλονίκη, κατά τον κ. Γεωργάκο κυμαίνεται ως εξής:
Για τα στούντιο (η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι επιπλωμένη), ζητούνται από 400 έως 500 ευρώ τον μήνα, ενώ για γκαρσονιέρες από 400 έως 600 ευρώ μηνιαίως. Για διαμερίσματα με δύο δωμάτια ζητούνται από 500 έως 650 μηνιαίως, ενώ οι τιμές ενοικίασης των μεγαλύτερων σπιτιών κυμαίνονται μεταξύ 600-700 ευρώ τον μήνα.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr