Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι σχέδιο για πλαφόν σε χονδρική, με «έξυπνη» ενίσχυση λογαριασμών
Στα ύψη οι τιμές του ρεύματος – Τα μηνύματα της κυβέρνησης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Έντονη ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση το ράλι ανόδου στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος με αυτή να κλείνει στα 217,24 ευρώ ανά MWh - δηλαδή στα 0,21 ευρώ ανά Kwh. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει την επιστροφή του μηχανισμού με το πλαφόν στη χονδρική αγορά ενέργειας.
Το σχέδιο της κυβέρνησης
Στόχος, σύμφωνα με το imerisia.gr, είναι ανάκτηση των υπερεσόδων όταν αυτά αυξάνονται σε ακραία νούμερα που δεν αιτιολογούνται: Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που θα χρησιμοποιεί τα έσοδα του μηχανισμού ώστε να ενισχύσει τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μείνει έξω από τις επιδοτήσεις όλους τους τελευταίους μήνες και... τραβούν το κάρο των αυξήσεων.
Το πρόβλημα με τις επιχειρήσεις είναι πως δεν μπορούν εύκολα να επιδοτηθούν, καθώς η επιδότησή τους από το κράτος προσκρούει στον κανονισμό της Ε.Ε. σχετικά με τις «κρατικές ενισχύσεις». Ωστόσο η κυβέρνηση, σε αυτή τη φάση, είναι αποφασισμένη η λύση που θα εφαρμόσει να είναι «ενιαία για όλη την αγορά της Ελλάδας» - καθώς λέγεται χαρακτηριστικά - δηλαδή να αφορά όχι μόνο τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις.
Γι αυτό και οι ενισχύσεις θα δοθούν με έναν «έξυπνο» τρόπο που δεν θα... χτυπάει στους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.
Στόχος του νέου μηχανισμού, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί άμεσα μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από τις κοινοτικές αρχές, είναι να ανακτά τα υπερέσοδα που προκύπτουν, όταν στην χονδρεμπορική αγορά εμφανίζονται «ακραίες τιμές» που δεν αιτιολογούνται επαρκώς από το πραγματικό κόστος.
Μήνυμα Σκυλακάκη
Δεν θα αφήσουμε τις τιμές του ρεύματος να περάσουν στον καταναλωτή διαμηνύει ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, που την επόμενη Παρασκευή θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Αθήνα προκειμένου να εγκριθούν μέτρα ανάσχεσης τέτοιων φαινομένων.
«Χρειαζόμαστε όμως ένα εργαλείο που να μην επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων – προσθέτω και τις επιχειρήσεις σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση φαινόμενα βίαιων αναταράξεων των τιμών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά» επισήμανε.
Από τον Σεπτέμβριο, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία ζητούν από την κομισιόν μεγαλύτερη ευελιξία σε περιπτώσεις που οι τιμές του ρεύματος αυξάνονται δυσανάλογα. Με το υπάρχον ευρωπαικό πλαίσιο μέτρα, πέρα από τις επιδοτήσεις των οικιακών καταναλωτών, επιτρέπονται μόνο αν οι υψηλές τιμές παραμείνουν για 3 μήνες.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπήσει εις βάρος των πολιτών δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας: «Έχουμε χρησιμοποιήσει τέτοια εργαλεία στο παρελθόν».
Σημειώνεται πως την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε η συμμετοχή των θερμικών μονάδων στο ενεργειακό μείγμα, με τον λιγνίτη να φτάνει στο 14%.
Σε αναζήτηση «yesmen»: Γιατί ο Τραμπ επιλέγει όλο και πιο ακραίους για να στελεχώσει το υπουργικό του συμβούλιο
Αμαλιάδα: Τι κατέθεσε για την Ειρήνη Μουρτζούκου η μητέρα του νεκρού Παναγιωτάκη - Οι πρώτες πληροφορίες
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ποιοι συμμετέχουν - Τι θα γίνει με τα μέσα μεταφοράς
Το σατιρικό The Onion αγόρασε το Infowars του συνωμοσιολόγου Άλεξ Τζόουνς: «Σχεδιάζουμε μια… πολύ ηλίθια ιστοσελίδα»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr