Αντώνης Στελλιάτος: Η Ελλάδα µπορεί να γίνει κέντρο του παγκόσµιου γιότινγκ
Το ελληνικό επαγγελµατικό γιότινγκ έχει όλες τις δυνατότητες να πάει ακόµη καλύτερα τα επόµενα χρόνια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αισιόδοξος για την πορεία της φετινής σεζόν για το επαγγελµατικό γιότινγκ δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισµού, τονίζοντας πως µετά τις ιστορικές επιδόσεις του 2017 και του 2018 οι προοπτικές παραµένουν ευοίωνες.
Ο Αντώνης Στελλιάτος, µιλώντας στην «Ηµερησία», υπογραµµίζει ότι το ελληνικό επαγγελµατικό γιότινγκ έχει όλες τις δυνατότητες να πάει ακόµη καλύτερα τα επόµενα χρόνια, συµβάλλοντας στην ανάκαµψη της εθνικής οικονοµίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σταθερό φορολογικό και νοµοθετικό πλαίσιο που δεν θα αλλάζει συνεχώς ανατρέποντας τον σχεδιασµό των επιχειρήσεων.
Αναφέρεται, τέλος, στην έκθεση East Med Yacht Show 2019, η οποία αναµένεται και φέτος να παίξει καταλυτικό ρόλο στην προώθηση σε διεθνές επίπεδο του ελληνικού επαγγελµατικού σκάφους.
Ο ελληνικός τουρισµός βιώνει τα τελευταία χρόνια θεαµατική ανάπτυξη, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ µετά το άλλο. Ποια ήταν η πορεία του επαγγελµατικού γιότινγκ στο διάστηµα αυτό;
Επειτα από οκτώ πολύ δύσκολα χρόνια, και συγκεκριµένα από το 2008 έως και το 2016, η αγορά του επαγγελµατικού γιότινγκ άρχισε να ανακάµπτει. Για να φτάσουµε στο 2017 κ α ι σ τ ο 2018, που ήταν από τις καλύτερες χρονιές για τον κλάδο. Οι επιδόσεις αυτές οφείλονται στην αύξηση του ελληνικού τουρισµού, που σηµείωσε ιστορικό ρεκόρ το 2018, και στη βοήθεια του Λιµενικού Σώµατος για την πάταξη του φαινοµένου των παράνοµων ναυλώσεων και την προστασία της ελληνικής σηµαίας. Η Ενωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισµού και εγώ προσωπικά δεν είµαστε αντίθετοι, µε τη δραστηριοποίηση των ξένων σκαφών. Αντίθετα, θέλουµε τα ξένα σκάφη να δραστηριοποιηθούν νόµιµα, ακολουθώντας τους νόµους που διέπουν το ελληνικό επαγγελµατικό σκάφος. ∆ιότι όλοι αποβλέπουν να έρθουν σε µια χώρα µε 5.000 νησιά και βραχονησίδες, µε 16.000 χλµ. ακτογραµµή και µε πολιτισµό και Ιστορία µοναδικά στον κόσµο. Σε όποιο ελληνικό πέλαγος και αν πλεύσουν, θα αναπνεύσουν αέρα πολιτισµού, Ιστορίας και φιλοξενίας που µόνο ο Ελληνας ξέρει να προσφέρει.
Τι µηνύµατα έρχονται µέχρι στιγµής για την πορεία της φετινής σεζόν; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;
Μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου υπήρχε µια αξιοπρεπής ζήτηση για νέες ναυλώσεις. Εδώ και περίπου ενάµιση µήνα παρατηρείται µια στασιµότητα, η οποία πιστεύω να ξεπεραστεί σύντοµα και από τον Μάιο να ανακάµψει η ζήτηση σε υψηλά επίπεδα. Η στασιµότητα ίσως οφείλεται σε έναν βαθµό στην περίοδο του Πάσχα αλλά και στις επικείµενες ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει αισιοδοξία πως και φέτος θα πάµε καλά, ενώ µε τις κατάλληλες κινήσεις ο κλάδος του επαγγελµατικού γιότινγκ µπορεί να εκτοξευθεί σε νέα ρεκόρ. Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στο λεξιλόγιο όλων ως τουριστικός προορισµός.
Υπό ποιες προϋποθέσεις θα µπορούσε να εκτοξευθεί το ελληνικό γιότινγκ;
Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει το κέντρο του παγκόσµιου γιότινγκ. Το µόνο που χρειάζεται είναι να γίνουν τρία πράγµατα. Το πρώτο είναι το σταθερό φορολογικό πλαίσιο: να γνωρίζει ο κάθε επαγγελµατίας τι θα πληρώσει και πού. Το δεύτερο είναι το σταθερό νοµοθετικό πλαίσιο. Είναι σηµαντικό να µη γίνονται συνεχείς αλλαγές και να τροποποιούνται άρθρα στον νόµο του 2014 για το επαγγελµατικό γιότινγκ. Και το τρίτο, είναι να υπάρξει συνεργασία ανάµεσα στον κλάδο και τα συναρµόδια υπουργεία µέσα σε κλίµα αµοιβαίας εµπιστοσύνης. ∆ιότι ο τουρισµός είναι ξεκάθαρα εθνική υπόθεση και η µόνη πηγή άντλησης εσόδων για την ελληνική οικονοµία και δεν χωρούν πολιτικές αποχρώσεις.
Τι περιµένετε από τη φετινή έκθεση East Med Yacht Show 2019;
Πριν από 18 χρόνια µια παρέα επαγγελµατιών, ο Λάκης Βενετόπουλος, ο Γιώργος Βερνίκος, ο Ερµής Βασιλάκης, ο Σταύρος Κυριακούλης και ο Απόστολος Παπαδόπουλος, ξεκινήσαµε το East Med Yacht Show στο νησί του Πόρου, µε σκοπό να διαφηµίσουµε το προϊόν µας, το ελληνικό επαγγελµατικό σκάφος, και όχι µόνο. Να αναδείξουµε στους ξένους τουρίστες ότι η Ελλάδα µας είναι ο µοναδικός προορισµός για θαλάσσιο τουρισµό και γιότινγκ. Επειτα από 15 χρόνια στον Πόρο η έκθεση εδώ και τρία χρόνια πραγµατοποιείται στη µαρίνα Ζέας, υπό την αιγίδα του δηµάρχου και του ∆ήµου Πειραιά. Πιστεύουµε, λοιπόν, ότι η φετινή έκθεση θα είναι η µεγαλύτερη που έγινε ποτέ. Θα παρουσιαστούν 60 µε 80 σκάφη, καλύπτοντας όλο το εύρος των σκαφών που διατίθενται προς ναύλωση και προς πώληση στην ελληνική αγορά, θα υπάρχουν περίπου 40 περίπτερα, ενώ παράλληλα θα γίνουν και 10 παράλληλες εκδηλώσεις, όπως σεµινάρια καταδύσεων, ιστιοπλοϊκοί αγώνες, καθώς και ενηµέρωση για τα θαλάσσια σπορ.
Επιπλέον, θα υπάρξει και «Yoga on deck» σε ένα µεγάλο επαγγελµατικό σκάφος, ενώ θα πραγµατοποιηθούν και τέσσερα σεµινάρια στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, για το νοµοθετικό πλαίσιο και τις επιθεωρήσεις των επαγγελµατικών σκαφών. Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη και περιµένουµε τους αναγνώστες σας να επισκεφθούν την έκθεση από τις 10 έως και τις 13 Μαΐου. Εκεί θα καταλάβουν ότι αυτή η µορφή εναλλακτικού τουρισµού δεν είναι απαγορευτική για τον προϋπολογισµό τους, αντίθετα θα διαπιστώσουν ότι µπορούν να ναυλώσουν σκάφη, δαπανώντας ακριβώς τα ίδια χρήµατα µε αυτά που θα έδιναν για ένα ξενοδοχείο.
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr