Σεσίλια Μάλστρομ: Έτοιμη η Ε.Ε. για «αντίποινα» στις ΗΠΑ
Η επίτροπος της ΕΕ για το Εµπόριο μιλά αποκλειστικά στο «Έθνος της Κυριακής» για την εμπορική «μάχη» με τις ΗΠΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Είναι η επίτροπος για το Εµπόριο, αλλά πολλές φορές θυµίζει... στρατηγό πριν από τη µάχη. Με προσεκτικές τοποθετήσεις, µετρηµένη επιθετικότητα και πάνω απ’ όλα ψυχραιµία, η Σουηδή Σεσίλια Μάλµστροµ έχει καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στις εµπρηστικές δηλώσεις του Αµερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραµπ, να συνάψει συµφωνίες για λογαριασµό της ΕΕ µε τον Καναδά και την Ιαπωνία, και να αφήσει παρακαταθήκη για τον διάδοχό της τις εµπορικές συµφωνίες µε την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις τέσσερις χώρες του Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη, Ουρουγουάη). «Η θητεία µου λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε θα υπογράψουµε και µε τη Σιγκαπούρη, το Βιετνάµ και το Μεξικό. Θα πιέσω όσο γίνεται για να ολοκληρωθούν οι συγκεκριµένες συµφωνίες – είναι σχεδόν έτοιµες! Και ο διάδοχός µου υποθέτω ότι θα συνεχίσει. Γιατί αυτές οι συµφωνίες είναι σηµαντικές σε οικονοµικό επίπεδο» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η επίτροπος Εµπορίου Σεσίλια Μάλµστροµ, όπως ένας στρατηγός µπροστά στους χάρτες του πολέµου θα περιέγραφε µια διαδικασία απόλυτης ετοιµότητας και αρτιότητας.
«Οι συµφωνίες είναι καλές για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και τις οικονοµίες µας. Είδαµε, για παράδειγµα, ότι από τη συµφωνία µε τον Καναδά αλλά και την Ιαπωνία, η Ελλάδα ευεργετήθηκε. Και είναι ένας τρόπος να ενδυναµώσουµε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Εµπορίου. Και αυτό είναι πολύ σηµαντικό, ειδικά τώρα που ο ΠΟΕ είναι σε κίνδυνο» εξηγεί η Σουηδή πολιτικός. Από την εκλογή του Ντόναλντ Τραµπ στο τιµόνι των ΗΠΑ, ο ρόλος της Μάλµστροµ έχει εκ της συγκυρίας γίνει ένας από τους πιο σηµαντικούς στην ΕΕ. Το δόγµα του Αµερικανού προέδρου «Πρώτα η Αµερική» και ο προστατευτισµός που το συνοδεύει έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις σχέσεις µεταξύ των δύο κραταιών οικονοµιών του πλανήτη. Οι δασµοί που έχει ήδη επιβάλει ο Ντόναλντ Τραµπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουµινίου από την Ευρώπη, αλλά και οι αναφορές του σε επιβολή δασµών και στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στην πλευρά της ΕΕ.
«Περιμένουμε»
Συναντηθήκαµε µε τον επίτροπο Εµπορίου ενώ ο Τραµπ αποφάσιζε να αναβάλει τους δασµούς για έξι µήνες, που όντως είναι ένα θετικό πρώτο βήµα. Ωστόσο υπήρχαν ακόµη οι φήµες πως ο Αµερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι οι εισαγωγές αυτοκινήτων αποτελούν απειλή εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ και έδινε στην ΕΕ και την Ιαπωνία µόλις 180 ηµέρες για να επιτύχουν µια συµφωνία που θα τις περιορίσει. «∆ιαβάζουµε και περιµένουµε» θα πει η «στρατηγός» Σ. Μάλµστροµ.
«Ηµασταν ξεκάθαροι από την αρχή, ότι αναµένουµε να µη συµπεριληφθούµε στην επιβολή δασµών, γιατί πιστεύουµε ότι είναι αθέµιτο και δεν αποτελούµε απειλή µέσω των εξαγωγών µας. Εποµένως, αν υπάρξουν δασµοί θα λάβουµε µέτρα. Εχουµε ήδη µια λίστα έτοιµη µε προϊόντα. Αν οι καταστάσεις οδηγήσουν σε αυτό, αυτό θα πράξουµε» λέει µε βεβαιότητα. Τη ρωτάµε αν τελικά οι ΗΠΑ είναι αξιόπιστος εµπορικός εταίρος της ΕΕ. «Οι εξελίξεις θα το δείξουν! Είναι αλήθεια ότι µετά την επιβολή δασµών σε σίδηρο και αλουµίνιο, έχουµε σοβαρό πρόβληµα εµπιστοσύνης. Και αυτό γιατί οι δασµοί είναι βαθιά άδικοι και γι’ αυτό έχουµε προσφύγει στον ΠΟΕ. Επίσης όµως συνειδητοποιούµε ότι οι ΗΠΑ είναι σηµαντικός εταίρος και σύµµαχος και κάθε δευτερόλεπτο έχουµε συναλλαγές µεταξύ µας. Και γι’ αυτό ο πρόεδρος Γιούνκερ πρότεινε την περιορισµένη, αλλά θετική ατζέντα και συµµετέχουµε σε αυτό, πιστεύοντας ότι θα µπορούσε να είναι και ένας τρόπος να ξανακερδίσουµε αυτήν την εµπιστοσύνη» εξηγεί η επίτροπος. Αναφέρεται στη συµφωνία που είχε συνάψει ο πρόεδρος Γιούνκερ µε τον πρόεδρο Τραµπ τον περασµένο Ιούλιο.
Οι δύο άνδρες είχαν συµφωνήσει ότι θα ξεκινήσουν µια διαπραγµάτευση για τα βιοµηχανικά προϊόντα και πως για όσο χρόνο οι δύο πλευρές προσπαθούν να βελτιώσουν τους εµπορικούς δεσµούς τους, δεν θα επιβληθούν νέοι δασµοί. Πριν από λίγο καιρό, τα κράτη-µέλη καλωσόρισαν την «εντολή» που δόθηκε στην επίτροπο Μάλµστροµ να εκπροσωπήσει την ΕΕ σε αυτήν τη συζήτηση µε τη διοίκηση Τραµπ. Και ενώ οι διαπραγµατεύσεις ξεκινούν τις επόµενες εβδοµάδες, «έσκασε» η υπόθεση των επιχορηγήσεων της αµερικανικής εταιρείας Boeing. Μια υπόθεση περίπου 14 ετών, που όσο να ’ναι επιβαρύνει το κλίµα µεταξύ ΕΕ και Αµερικής. «∆εν είναι εύκολο να διαπραγµατεύεσαι για τέτοιου είδους θέµατα» εξοµολογείται η Σ. Μάλµστροµ.
«Και οι ΗΠΑ είναι πολύ απασχοληµένες µε την Κίνα αυτήν την περίοδο και δίνουν όλη την προσοχή τους εκεί. Αλλά έκανα την πρόταση να καθίσουµε να βρούµε από κοινού µια λύση για το θέµα της Boeing. Και δεν έχουν πει όχι, οπότε έχουµε αυτήν τη δυνατότητα. Μπορεί να συναντηθώ µε τον πρέσβη στο Παρίσι την επόµενη εβδοµάδα, οπότε αυτό ίσως θα µπορούσε να παίξει ρόλο». Και οι προσωπικότητες τι ρόλο παίζουν στις διαπραγµατεύσεις; «Οι άλλοι πρέπει να το κρίνουν αυτό. Εχουµε διαφορετικές προσωπικότητες. Η αµερικανική διοίκηση είναι φυσικά πιο περίπλοκη. Και κάποιες φορές οι αποφάσεις λαµβάνονται απευθείας από τον πρόεδρο, οπότε είναι πιο δύσκολο να τις προβλέψεις και να τις διαβλέψεις» απαντά η Επίτροπος. Στην ερώτηση όµως για τη σύγκριση µε την προεδρία Οµπάµα, µας παραπέµπει στα... αποµνηµονεύµατά της.
Είµαστε σε συνεχή επικοινωνία µε τις βιοµηχανίες αλουµινίου και σιδήρου
Οπως µας λέει η Σεσίλια Μάλµστροµ, η ΕΕ είναι στη διαδικασία εκτίµησης των επιπτώσεων των δασµών σε σίδηρο και αλουµίνιο. «Θέλουµε να µπορούµε να προστατεύσουµε τα κράτη-µέλη από τα φορτία των καραβιών από κράτη που σκόπευαν να πάνε στην Αµερική, αλλά λόγω αυξηµένων δασµών τώρα κατευθύνονται στην Ευρώπη, ρίχνοντας τις τιµές στο εσωτερικό της ΕΕ» εξηγεί. «Είδαµε ότι υπάρχει κίνδυνος να συµβεί αυτό. Για να περιορίσουµε τη ζηµιά, θέσαµε σε ισχύ µέτρα ασφαλείας στις αρχές του χρόνου. Είµαστε σε συνεχή επικοινωνία µε τις βιοµηχανίες αλουµινίου και σιδήρου να παρακολουθούµε τις εξελίξεις στις αγορές και αναµένουµε κάποια πρώτα ασφαλή συµπεράσµατα µέσα στον Ιούλιο» λέει.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr