Ρουμελιώτης: Η Ελλάδα οδηγήθηκε σαν «πρόβατο επί σφαγή» σε βίαιο πρόγραμμα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την εμπλοκή του σε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, γιατί το πρόγραμμα αυτό θα έπρεπε να συνδυαστεί με «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προς τους ιδιώτες, δήλωσε ο τότε αν. Εκτελεστικός Διευθυντής του Ταμείου, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
Η Ελλάδα οδηγήθηκε «ως πρόβατο επί σφαγή» και αποδέχτηκε ένα βίαιο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δηλαδή αυστηρής λιτότητας, δήλωσε ο πρώην αν. Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΝΤ (Μάρτιος 2010 - Δεκέμβριος 2011), Παναγιώτης Ρουμελιώτης, σχολιάζοντας τις παραδοχές του Ταμείου περί εσφαλμένων εκτιμήσεων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε πως -λόγω των επιφυλάξεων του ΔΝΤ για την εμπλοκή του σε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας- ο τότε Γενικός Διευθυντής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, κάλεσε μυστικά κυβερνητικούς εκπροσώπους της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, ώστε να τους πείσει για την αναγκαιότητα άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κ. Ρουμελιώτης, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ αντιμετώπισαν την κάθετη άρνηση των Ευρωπαίων, κυρίως των Γάλλων. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι εκπρόσωποι της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπως και ο τότε Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πίστευαν ότι με την αναδιάρθρωση του χρέους οι ευρωπαϊκές Τράπεζες, που κατείχαν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, θα έπρεπε να καταγράψουν ζημιές στους ισολογισμούς τους, κάτι που θα κλόνιζε την αξιοπιστία τους.
Από την πλευρά της, η τότε ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη πιθανώς φοβόταν τις αντιδράσεις του κ. Τρισέ που απειλούσε ότι θα διέκοπτε τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ η κυβέρνηση φοβήθηκε επίσης το πολιτικό κόστος. Τελικώς, όπως διηγήθηκε ο κ. Ρουμελιώτης, κάτω από την πίεση των εκπροσώπων της Γαλλίας και Γερμανίας στο δ.σ. του ΔΝΤ αποφάσισε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με 30 δισ. δολάρια τον Μάιο του 2010.
Ο ίδιος επεσήμανε πως από τη στιγμή που απορρίφθηκε η επιλογή της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους, έπρεπε το πρόγραμμα να προβλέπει μια βίαιη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος (15% του ΑΕΠ το 2009), δηλαδή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ο κ. Ρουμελιώτης έκανε λόγο για σοβαρό λάθος σχετικά με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή.
Ερωτηθείς αν τελικά όλα έγιναν για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, απάντησε «ναι. Δυστυχώς όμως, ενώ οι τράπεζες περιόρισαν τις ζημιές τους από την καθυστερημένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η χώρα υπέστη μια μεγάλη καταστροφή». Κληθείς να σχολιάσει πώς θα μπορούσε να αποτραπεί αυτή η καταστροφή, τόνισε «με την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr