• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Έρχεται κακοκαιρία με καταιγίδες, θυελλώδεις βοριάδες και... χιόνια - Κατακόρυφα θα πέσει η θερμοκρασίαSocial media τέλος για τους κάτω των 15 από 1η Ιανουαρίου - Σήμερα παρουσιάζεται το πλαίσιο ρυθμίσεων«Το αυτοκίνητο ήρθε κατά πάνω μου»: Τι λέει τραυματίας για την εισβολή ΙΧ σε ουζερί στη ΘεσσαλονίκηΜενίδι: Ίχνη πάλης και βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στη 89χρονη - Τι ερευνούν οι αρχές, βασικός ύποπτος ο γιος
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   10.10.2026 02:00
Newsroom
Newsroom

Σύνταξη λόγω γήρατος: Ποιες οι προϋποθέσεις για ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ

Όσα θα πρέπει να ξέρουν οι συνταξιούχοι

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

(Πηγή: paxels)
(Πηγή: paxels)
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Οι ασφαλισμένοι στον τ. ΟΓΑ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • συμπλήρωση 67ου έτους της ηλικίας και 15 έτη ασφάλισης,
  • συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και 40 έτη ασφάλισης με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε φορέα Κύριας ασφάλισης της Ελλάδας ή σε χώρα μέλος της Ε.Ε., της Ελβετίας, του Ε.Ο.Χ ή χώρα με την οποία έχει συναφθεί Διμερής Σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλειας, εφόσον προβλέπεται από τη σχετική Σύμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελλάδα | 08.10.2026 12:41
Συμμορία ζωοκλοπής στην Κρήτη: Αρχηγός ένας 22χρονος - Έκλεβαν κοπάδια και πήραν παράνομες επιδοτήσεις 99.000€

Με τη διάταξη των 62 ετών και 40 ετών ασφάλισης, που θεσπίστηκε παρ. 3, αρ. 18 του Ν.4302/2014 απαιτείται:

  • η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του ασφαλισμένου,
  • η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και σε οποιονδήποτε άλλον ασφαλιστικό φορέα, (έναν ή και περισσότερους), για 40 έτη.

Ο χρόνος ασφάλισης των 40 ετών μπορεί να συμπληρωθεί με αναγνώριση πλασματικού χρόνου μέχρι 7 έτη. Πλασματικός χρόνος ασφάλισης που μπορεί να αναγνωριστεί είναι ο χρόνος στρατιωτικής θητείας, ανατροφής τέκνων, κλπ.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι στον τ.ΟΓΑ έχουν τη δυνατότητα, εφόσον έχουν εγγραφεί και στα μητρώα του Κλάδου πρόσθετης ασφάλισης και οφείλουν εισφορές για τον κλάδο αυτό, να αναγνωρίσουν στον κλάδο της κύριας ασφάλισης μέρος ή το σύνολο του χρόνου που οφείλεται στον κλάδο της πρόσθετης.

Τα ανωτέρω πρόσωπα μπορούν να αναγνωρίσουν μέρος ή το σύνολο του οφειλόμενου χρόνου στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης, μετά από αίτησή τους, που υποβάλλεται μία φορά πριν από την συνταξιοδότησή τους.

Ο χρόνος αναγνώρισης του Κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης τ. ΟΓΑ δεν μπορεί να συμπίπτει με χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο ή σε άλλον πρώην φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ή με χρόνο λήψης σύνταξης από ίδιο δικαίωμα από κάποιον από τους φορείς αυτούς (άρθρο 34 Ν. 1140/1981). Αναδρομική ασφάλιση στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης, για το χρονικό διάστημα από 1/1/88 μέχρι 31/12/97, δεν επιτρέπεται (Άρθρο 11 του Ν. 2458/97).

Σημαντική αλλαγή επήλθε πρόσφατα με το ν.5239/2025, περί αξιοποίησης χρόνου ασφάλισης του Κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης Αγροτών του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (τ.ΟΓΑ) σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.

Με τη διάταξη του άρθρου 74, προστέθηκε παρ. 12 στο άρθρο 19 του ν.4387/2016 (Α’ 85), ότι «Ο χρόνος ασφάλισης με καταβολή εισφορών στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης Αγροτών του ν.1745/1987 (Α’ 234), θεωρείται, ύστερα από αίτηση του ασφαλισμένου, ως χρόνος κύριας ασφάλισης και συνυπολογίζεται με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης του παρόντος, σε οποιονδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ φορέα κύριας ασφάλισης, εφόσον δεν αξιοποιηθεί σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 5 του ν.2458/1997 (Α’ 15), περί συνυπολογισμού στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και Αγροτών, ή του άρθρου 13 του ν.2458/1997 (Α’ 15), περί διαδοχικής ασφάλισης με φορείς επικουρικής ασφάλισης».

Ενώ δηλαδή, μέχρι σήμερα, ο ασφαλισμένος στον τ. ΟΓΑ αν είχε πληρώσει εισφορές μόνο στην πρόσθετη ασφάλιση υπήρχε κίνδυνος να απολέσει τον χρόνο αυτόν, πλέον μπορεί να τον αξιοποιήσει στην σύνταξη του.

Σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς είναι ότι η αίτηση συνταξιοδότησης με τελευταίο φορέα τον τ.ΟΓΑ στην ηλικία των 62, δεν διαβιβάζεται σε προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ ή αν ο ΟΓΑ δεν είναι αρμόδιος για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Τέλος, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι με τελευταίο φορέα τον τ.ΟΓΑ, θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά για επιμέρους κατηγορίες ασφαλισμένων ανάλογα το επάγγελμα για το οποίο είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση του τ. ΟΓΑ.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Η πρωτοφανής κίνηση Αχτσιόγλου, η διττή τακτική Μητσοτάκη και ο αισιόδοξος Τσουκαλάς

Ενεργειακή εκεχειρία Ρωσίας–Ουκρανίας: Ελπίδες αποκλιμάκωσης και εμπόδια στις διαπραγματεύσεις

Μενίδι: Ηλικιωμένη εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της - Προσήχθη και ανακρίνεται ο γιος της

Εβδομάδα εξελίξεων στο ενεργειακό: Έρχονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση και κρίσιμο ευρωπαϊκό ραντεβού

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • σύνταξη
  • συνταξιούχοι
  • προϋποθέσεις
  • ειδήσεις τώρα
  • συντάξεις
  • ΟΓΑ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
%>