ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,3% η αύξηση του ΑΕΠ στο α’ τρίµηνο
Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος ρυθµός ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας παραµένει σε τροχιά ανόδου -µε οδηγό τον κατασκευαστικό κλάδο-, αλλά µε επιβραδυνόµενο ρυθµό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο ετήσιος ρυθµός ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας στο πρώτο τρίµηνο του 2019 ανήλθε τελικά στο 1,3% , παραµένοντας σε τροχιά ανόδου, αλλά µε επιβραδυνόµενο ρυθµό. Οδηγός στη διατήρηση της ανοδικής κίνησης στο ΑΕΠ ήταν οι αυξηµένες επενδύσεις, αποτυπώνοντας κυρίως την αυξηµένη δραστηριότητα στον κατασκευαστικό κλάδο και στον µεταφορικό εξοπλισµό, αλλά και -σε µικρότερο βαθµό η ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Στα ενθαρρυντικά στοιχεία είναι ότι σε τριµηνιαία -και όχι σε ετήσια- βάση η ελληνική οικονοµία σηµείωσε επέκταση, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% στο πρώτο τρίµηνο φέτος έναντι συρρίκνωσης 0,1% στο τέταρτο τρίµηνο πέρυσι. Τα στοιχεία που δηµοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή µε τις προσωρινές της εκτιµήσεις είναι µια πρώτη ένδειξη για τη δυναµική της ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας στην κρίσιµη φετινή χρονιά.
Το κρίσιµο στοίχηµα είναι η δυναµική που αναπτύσσεται, στη σκιά και της επιβράδυνσης της οικονοµίας της Ευρωζώνης, στο δεύτερο αλλά κυρίως στο τρίτο -και κατεξοχήν τουριστικό- τρίµηνο του έτους, που θα καθορίσουν σε έναν πολύ σηµαντικό βαθµό την επίτευξη του φετινού στόχου, στον οποίο φυσικά στηρίζεται και η οµαλή εκτέλεση του φετινού προϋπολογισµού.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονοµικών υποστηρίζει πως ο ετήσιος ρυθµός µεγέθυνσης του ΑΕΠ επιβεβαιώνει πως συνεχίζεται η πορεία ανάκαµψης της ελληνικής οικονοµίας για ένατο διαδοχικό τρίµηνο, ενώ αναφέρει πως η µεγέθυνση του ΑΕΠ είναι ευρείας βάσης, καθώς και ότι σε απόλυτα µεγέθη το ΑΕΠ της χώρας το πρώτο τρίµηνο του 2019 (47,9 δισ.) είναι το υψηλότερο από το πρώτο τρίµηνο του 2012.
Σύγκριση µε το 2018
Σύµφωνα µε τις προβλέψεις της Ελλάδας, η οικονοµία πρέπει να αναπτυχθεί φέτος µε ετήσιο ρυθµό 2,3%, ενώ από την πλευρά της η Κοµισιόν αναµένει ανάπτυξη στην περιοχή του 2,2%, έναντι του 1,9% που εκτιµά η Τράπεζα της Ελλάδος. «Το µείγµα ισχυρότερης επενδυτικής δραστηριότητας και ιδιωτικής κατανάλωσης πυροδότησε την ανάπτυξη στο πρώτο τρίµηνο, αλλά οι καθαρές εξαγωγές υπήρξαν βαρίδι» σχολίασε ο οικονοµολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters.
Οπως µάλιστα εκτίµησε, «η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη άρχισε να επιδρά στην ελληνική οικονοµία, αν και µε καθυστέρηση», προσθέτοντας πως οι εισαγωγές επιταχύνθηκαν καθώς σχετίζονται άµεσα µε την επενδυτική δραστηριότητα. Σύµφωνα µε τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο πρώτο τρίµηνο του 2019 και σε σύγκριση µε το πρώτο τρίµηνο του 2018:
Στο σκέλος των επενδύσεων, ο ακαθάριστος σχηµατισµός κεφαλαίου, που αποτυπώνει την επενδυτική δραστηριότητα, αυξήθηκε κατά 21,2% σε σχέση µε το πρώτο τρίµηνο του 2018, µε τον ακαθάριστο σχηµατισµό παγίου κεφαλαίου να σηµειώνει αύξηση 7,9%. Η αύξηση αυτή εκτιµάται πως αποτυπώνει την ενίσχυση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, σε κατοικίες καθώς και σε άλλα έργα, δηµόσια και µη, αλλά και την αυξηµένη κίνηση στον µεταφορικό εξοπλισµό.
Και οι δύο αυτές κατηγορίες (αύξηση δραστηριότητας στις κατασκευές και στον µεταφορικό εξοπλισµό) συνδέονται και µε την τουριστική κίνηση, καθώς πολλά ακίνητα, για παράδειγµα, επισκευάζονται για να ενοικιαστούν µέσω Airbnb, ενώ εταιρείες προµηθεύονται οχήµατα για να καλύψουν ανάγκες µεταφοράς επιβατών και προϊόντων.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4%, έναντι ανόδου 10,1% που είχε καταγραφεί στο τέταρτο τρίµηνο του 2018, ενώ αξιοσηµείωτη αύξηση 9,5% σηµείωσαν και οι εισαγωγές, έναντι πτώσης 7,5% που είχε καταγραφεί στο πρώτο τρίµηνο του 2018. Οι εξαγωγές προϊόντων µειώθηκαν κατά 0,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,7%. Οι εισαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,5%.
Στο µέτωπο της κατανάλωσης καταγράφηκε συνολικά µια οριακή πτώση 0,1%. Η κατανάλωση των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,8%, αλλά δεν αντιστάθµισε τη σηµαντική υποχώρηση 4,1% που σηµειώθηκε στην κατανάλωση στον τοµέα της γενικής κυβέρνησης.
Σε τριµηνιαία βάση, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%, έναντι συρρίκνωσης 0,1% στο τέταρτο τρίµηνο του 2018. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο πρώτο τρίµηνο του 2019 σε σύγκριση µε το τέταρτο τρίµηνο του 2018:
- Ο ακαθάριστος σχηµατισµός παγίου κεφαλαίου σηµείωσε άλµα 8,1%, ενώ ο ακαθάριστος σχηµατισµός κεφαλαίου σηµείωσε άνοδο 10,1%.
- Η τελική καταναλωτική δαπάνη µειώθηκε 0,1% εξαιτίας της πτώσης της κατανάλωσης της γενικής κυβέρνησης κατά 5%, καθώς η κατανάλωση των νοικοκυριών σηµείωσε αύξηση 0,2% σε σχέση µε το τελευταίο τρίµηνο του 2018.
- Οι εισαγωγές αγαθών και προϊόντων αυξήθηκαν κατά 5% σε τριµηνιαία βάση, υπερβαίνοντας την άνοδο 2,1% στις εξαγωγές αγαθών και προϊόντων, µε αποτέλεσµα να µην ενισχύσουν το ΑΕΠ. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,4%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών σηµείωσαν άνοδο 0,6%. Οι εξαγωγές αγαθών µειώθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών µειώθηκαν κατά 2,2%.
Επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία: Σαουδάραβας γιατρός ο δράστης – Υποστηρικτής του AfD και θαυμαστής του Μασκ
Δύο χρόνια μετά και με οικονομικές «πληγές» στην τοπική κοινωνία, ανοίγει ξανά το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου
Σε πριμ... έγκαιρης καθυστέρησης μετατρέπεται το πριμ έγκαιρης παράδοσης: Η επέκταση του Τραμ και οι παρατάσεις 409 ημερών
Από πού συμφέρει να ψωνίσετε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Οι τιμές σε Βαρβάκειο και σούπερ μάρκετ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr