Προχωρά η έκδοση του ελληνικού επταετούς ομολόγου
Ζητούµενο στη νέα έκδοση είναι η επίτευξη όσο το δυνατόν χαµηλότερου κόστους δανεισµού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Στην έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας, που θα είναι η τρίτη ομολογιακή έκδοση από το ελληνικό Δημόσιο φέτος, προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Η ανάθεση έγινε στην Barclays, την BofA Merrill Lynch, την Deutsche Bank, τη Morgan Stanley, τη Nomura και τη Société Générale να «τρέξουν» την έκδοση η οποία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα διενεργηθεί στο κοντινό μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.
Ζητούµενο στη νέα έκδοση είναι η επίτευξη όσο το δυνατόν χαµηλότερου κόστους δανεισµού, δηλαδή όσο το δυνατόν χαµηλότερου επιτοκίου, αλλά κυρίως η προσέλευση όσο το δυνατόν περισσότερων και καλής ποιότητας, µακροπρόθεσµων επενδυτών, εξέλιξη που θα ερµηνευθεί ως ακόµη ένα ισχυρό σήµα επιστροφής στην κανονικότητα για την ελληνική αγορά οµολόγων, που «ανοικοδοµείται» µε σταθερό βηµατισµό τα τελευταία χρόνια ∆εν είναι τυχαία η µεγάλη αποκλιµάκωση του επιτοκίου στο ελληνικό δεκαετές οµόλογο στη ζώνη του 2% αλλά και της µεγάλης πτώσης στο επιτόκιο στο πενταετές ελληνικό οµόλογο πέριξ του 1%.
Με την κίνηση αυτή κλείνει το δανειακό πρόγραµµα του ∆ηµοσίου για φέτος, αν και παράγοντες της αγοράς οµολόγων δεν αποκλείουν το ενδεχόµενο για µία ακόµη έκδοση µέσα στον Σεπτέµβριο, πριν κορυφωθούν οι διαπραγµατεύσεις µε τους θεσµούς για τον προϋπολογισµό του 2020. Πρέπει να σηµειωθεί πως η Ελλάδα, αν και διαθέτει αυτήν τη στιγµή αξιολόγηση του αξιόχρεού της η οποία υπολείπεται τρεις µε τέσσερις βαθµίδες από την επενδυτική κατηγορία Β, θεωρείται πια από τις αγορές ως µια ελκυστική επενδυτική τοποθέτηση στα οµόλογα, προσφέροντας συγκριτικά υψηλές αποδόσεις σε σχέση µε άλλες οικονοµίες της Ευρωζώνης, ειδικά σήµερα µε την κατάρρευση που έχουν υποστεί οι αποδόσεις άλλων οµολόγων, όπως για παράδειγµα τα πορτογαλικά.
Στην αγορά την ίδια στιγµή είναι κυρίαρχη η αίσθηση πως επίκεινται νέες αναβαθµίσεις για την Ελλάδα, εκτός εάν προκύψει µια ροή αρνητικών ειδήσεων για την ελληνική οικονοµία. Η Fitch αναµένεται να προχωρήσει σε νέα έκθεση αξιολόγησης τστις 2 Αυγούστου, ενώ βραχυπρόθεσµα αναµένεται να τοποθετηθούν τόσο η Moody’s όσο και η Standard & Poor’s. Το µεγάλο στοίχηµα παραµένει η ταχύτερη µετάβαση της ελληνικής αξιολόγησης σε επενδυτική κατηγορία, µια εξέλιξη που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και ∆ηµόσιο να επωφεληθούν από το νέο κύµα ποσοτικής χαλάρωσης που βρίσκεται στα σκαριά, προσγειώνοντας ίσως και στη ζώνη του 1% - 1,5% σταδιακά το κόστος δανεισµού του ∆ηµοσίου στη δεκαετία.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr