Μάριο Σεντένο: «Η Ελλάδα θα είναι success story στο μέλλον»
Η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης στο Eurogroup. Τι λέει ο Πιερ Μοσκοβισί. Μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Έθνους από τις Βρυξέλλες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ιδιαίτερα θερμά λόγια για την Ελλάδα από τον Μάριο Σεντένο, «έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα θα μπορέσει να είναι success story στο μέλλον», ανέφερε με ιδιαίτερα αισιόδοξο τόνο. «Η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα μας σήμερα», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά το τέλος της διευρυμένης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. «Δεν έλαβε επιστολή από την Κομισιόν, οπότε αυτό ξέρουμε τι σημαίνει. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα συνεχίσει τον επόμενο και τα άλλα χρόνια τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα θα μπορέσει να είναι success story στο μέλλον επίσης», συμπλήρωσε.
«Δεν θέλω να προδικάσω αυτά που θα πει η Κομισιόν την Τετάρτη. Γεγονός είναι ότι παρουσιάζουμε για πρώτη φορά την επίσημη άποψη της Κομισιόν για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και αυτό είναι καλό νέο. Χαιρετίζω αυτήν την εξέλιξη. Δύο ακόμα σημεία: Η συνεργασία μας με τις ελληνικές Αρχές διεξήχθη με το καλύτερο κλίμα και δεν υπάρχουν αρνητικές εκπλήξεις», είπε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
Η πρόταση του γαλλογερμανικού άξονα
Μπορεί τα ελληνικά θέματα να μην είναι σε πρώτο πλάνο στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, το οποίο ξεκινά σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες αλλά όσα θα συζητηθούν έχουν ιδιαίτερη σημασία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Εκτιμάται ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν ανησυχούν τόσο για το μείζον ζήτημα των περικοπών των συντάξεων, καθώς το θέμα δεν προβλέπεται να συζητηθεί πριν από τις 3 Δεκεμβρίου, οπότε και θα συζητηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισµού µετά την επίσηµη γνώµη της Κοµισιόν και την έκθεση για την ενισχυµένη εποπτεία, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου.
Όπως αναφέραμε, όσα θα συζητηθούν σε λίγη ώρα στην πολύχρωμη αίθουσα των Βρυξελλών, δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστα την χώρα μας, καθώς το Eurogroup θα εξετάσει ζητήματα για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσει την προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και το κόστος δανεισμού της. Στο τραπέζι θα βρεθεί η πρόταση του Γαλλογερμανικού άξονα για έναν «προϋπολογισµό της Ευρωζώνης» ο οποίος θα αποτελεί µέρος της κοινής τράπεζας δαπανών της ΕΕ. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται το µέγεθός του. «Στόχος είναι να ενισχυθούν η σταθερότητα, η σύγκλιση και η ανταγωνιστικότητα της ζώνης του ευρώ, όπως συµφωνήθηκε στη συνάντηση του Μέσεµπεργκ τον περασµένο Ιούνιο», σχολιάζει αξιωµατούχος του υπουργείου Οικονοµικών της Γερµανίας.
Το κατά πόσο τα υπόλοιπα µέλη του διευρυµένου Eurogroup θα δουν µε καλό µάτι την πρωτοβουλία Γερµανίας - Γαλλίας µένει να αποδειχθεί σήµερα στη συνάντηση που πραγµατοποιείται στις Βρυξέλλες. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η Κοµισιόν και πολλά ακόµη κράτη βλέπουν θετικά την πρόταση, ωστόσο πιο «δύσκολες» χώρες, όπως η Ολλανδία, διατηρούν επιφυλάξεις.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, η πρόταση αφορά άµεσα και την Ελλάδα, επειδή ανάµεσα στους στόχους της πρότασης του προϋπολογισµού είναι η πρόληψη των οικονοµικών κρίσεων, αλλά και η µείωση των οικονοµικών διαφορών ανάµεσα στα 19 κράτη της Ευρωζώνης. Από αυτόν τον προϋπολογισµό θα µπορούν, για παράδειγµα, να χρηµατοδοτούνται επενδύσεις σε υποβαθµισµένες περιοχές της Ευρωζώνης.
Στρατηγικές προδιαγραφές
Η ίδια πρόταση συµπεριλαµβάνει και το ότι τα κράτη-µέλη θα έχουν το δικαίωµα να προτείνουν κάθε χρόνο προγράµµατα προς χρηµατοδότηση στο πλαίσιο των «στρατηγικών προδιαγραφών» των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και του Eurogroup. Η απόφαση για τη χρηµατοδότηση θα λαµβάνεται και µε τη σύµφωνη γνώµη της Κοµισιόν. Χρήµατα θα δικαιούνται µόνο τα κράτη που θα πληρούν τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ. Χώρες που ξεφεύγουν, όπως για παράδειγµα σήµερα η Ιταλία, θα αποκλείονται.
Το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ» και οι κίνδυνοι για την Ελλάδα
Στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που ξεκινά στις 12 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες θα εξετασθεί και το ζήτημα της μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», έναν οργανισμό που θα μοιάζει περισσότερο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σχέση με τις προϋποθέσεις που θα θέτει μελλοντικά για τη χορήγηση δανείων διάσωσης.
Αυτό σημαίνει ότι το Eurogroup θα εξετάσει τη δυνατότητα του ESM να ζητά το «κούρεμα» του χρέους μιας χώρας πριν τη χορήγηση δανείων, εφόσον έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας. Ο στόχος της ρύθμισης αυτής είναι στο τέλος του προγράμματος διάσωσης η χώρα να μην έχει μεγαλύτερο χρέος σε σχέση με αυτό που είχε πριν τη δανειακή στήριξη, ότι δηλαδή συμβαίνει τώρα με την Ελλάδα.
Σήμερα η πρόσβαση στη χρηματοδότηση του ESM προϋποθέτει Μνημόνιο, αλλά όχι απαραιτήτως «κούρεμα» χρέους. Και εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος, καθώς αν περάσουν οι προτεινόμενες αλλαγές και οι επενδυτές προεξοφλήσουν πως μια χώρα θα ζητήσει στήριξη από τον ESM -κάτι που ήδη πιθανολογείται για την Ιταλία- η αυτόματη απαίτηση του ESM για «κούρεμα» χρέους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικό ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων.
Σήμερα το δεκαετές ελληνικό ομόλογο έχει απόδοση 4,56%. Απόδοση η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη και κατά 100 μονάδες βάσης, σύμφωνα με αναλυτές εάν το ήδη αυξημένο κόστος δανεισμού της Ιταλίας, έπαιρνε και άλλο την ανιούσα. Μια τέτοια εξέλιξη θα κράταγε την Ελλάδα εκτός αγορών και θα έθετε σε μη βιώσιμη τροχιά το ελληνικό χρέος.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα διαψευδόταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που κατάρτισε το καλοκαίρι υπέθετε πως την περίοδο 2018 - 2060 το μέσο επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδος από τις αγορές θα ήταν στο 4,7%. Η αρνητική αυτή εξέλιξη θα επιβεβαίωνε όμως το ΔΝΤ το οποίο θεωρεί πως το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδος από τις αγορές την περίοδο 2018 - 2060 θα είναι 5,7% σε μέσα επίπεδα. Με αυτά τα δεδομένα όμως θα ήταν αναγκαίες νέες παρεμβάσεις, ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο και μάλιστα θα έπρεπε να αναληφθούν πολύ πριν το 2032.
Ο Πούτιν ανοιχτός για συνομιλίες με τον Τραμπ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, μετά από 1.000 μέρες πολέμου
Και 5η αθλήτρια ακυρώθηκε, μετά από 12 χρόνια - Μια από τις πιο βρόμικες κούρσες Ολυμπιακών Αγώνων
«Θα 'μαστε για πάντα μαζί»: Η συγκινητική ανάρτηση της κόρης του Δημήτρη Σούρα
«Δε μπορώ να σου πω ότι μετανιώνω»: Η απάντηση της Μαρίνας Σάττι για το χασμουρητό απέναντι στην εκπρόσωπο του Ισραήλ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr