Θα κλείσει το «μάτι» ο Ντράγκι για το QE;
Στην Αθήνα σήμερα ο Μάριο Ντράγκι- Μιλά το βράδυ στην Ακαδημία Αθηνών – Αύριο συναντάται με τον Πρωθυπουργό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στα μηνύματα που θα μεταφέρει ο Σούπερ Μάριο με την ομιλία του σήμερα το βράδυ στην Ακαδημία Αθηνών αλλά και κεκλεισμένων των θυρών στο γεύμα που θα ακολουθήσει στην Τράπεζα της Ελλάδας σήμερα καθώς και στη συνάντηση που αναμένεται να έχει το πρωί της Τετάρτης (2/10) με τον Πρωθυπουργό επικεντρώνεται σήμερα το ενδιαφέρον.
Ο Μάριο Ντράγκι επισκέπτεται τη χώρα καθώς θα απευθύνει ως τιμώμενο πρόσωπο ομιλία στην Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών στην οποία έχει εκλεγεί, από το Μάρτιο εξωτερικός εταίρος. Στο πλαίσιο όμως της επίσκεψης του θα έχει συναντήσεις με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και με τον Πρωθυπουργό. Το ενδιαφέρον είναι ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την ευρωπαϊκή αλλά και για την ελληνική οικονομία: Λίγο πριν αποχωρήσει ο Μάριο Ντράγκι από το τιμόνι της ΕΚΤ, για να τον διαδεχθεί η Κριστίν Λαγκάρντ, έσπευσε να καθαρίσει το δρόμο, ανακοινώνοντας ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο πριν λίγους μόλις μήνες δεν υπήρχε στο χάρτη. Η απόφαση αυτή, η οποία προκάλεσε ουκ ολίγες αντιδράσεις και εντός του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ήλθε στη σκιά της εντεινόμενης ανησυχίας για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη καθώς και για το εάν η γερμανική οικονομία θα καταφέρει να «ξεφύγει» από την τεχνική ύφεση.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με ισχυρές προκλήσεις, αβεβαιότητες και αναταράξεις η ελληνική οικονομία καλείται να τρέξει και να δώσει σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους τρέχοντες και συγκεκριμένα ανάπτυξη τουλάχιστον 3% τον επόμενο χρόνο. Το μεγάλο ερώτημα, που εκ των πραγμάτων, καίει την Ελλάδα στη φάση αυτή είναι εάν η Ελλάδα, που είναι ακόμη εκτός επενδυτικής βαθμίδας ακόμη, θα καταφέρει να επωφεληθεί από το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αυτή τη φορά. Πρόσφατα ερωτηθείς σχετικά ο ίδιος ο κ. Ντράγκι είχε δηλώσει με νόημα ότι αισθάνεται αρκετά πεπεισμένος (pretty confident) ότι εάν η πρόοδος συνεχίσει να είναι σημαντική στο θέμα των μεταρρυθμίσεων θα υπάρχουν συνθήκες στις οποίες θα μπορεί να συμμετάσχει στο QE, αλλά πρόοδος πρέπει να γίνει.
Παράγοντες της αγοράς ερμηνεύουν αυτό το χρησμό, ποικιλοτρόπως. Αφενός ως ένα θετικό σήμα ως προς την προοπτική της Ελλάδας να αξιοποιήσει το νέο πρόγραμμα, μεσοπρόθεσμα και υπό προϋποθέσεις οι οποίες σε όλα τα σενάρια θα αποτελέσουν πεδίο επεξεργασίας, διαπραγματεύσεων και αποφάσεων από την επερχόμενη ηγεσία της ΕΚΤ υπό την Κριστίν Λαγκάρντ. Αφετέρου όμως, σύμφωνα με κάποιους ο προσεκτικός τρόπος με τον οποίο απάντησε ο Μάρτιο Ντράγκι στο ερώτημα για το ενδεχόμενο ένταξης και της Ελλάδας στο νέο QE θα μπορούσε να είναι και ένας έμμεσος τρόπος να υπονοήσει ο Μάριο Ντράγκι πως το νέο πρόγραμμα δεν θα «σβήσει» μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή θα έχει μια διάρκεια που θα μπορέσει να δώσει περιθώριο χρόνου και στην Ελλάδα να κερδίσει επενδυτική βαθμίδα και να ενταχθεί.
Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο το νέο QE είναι εδώ και θα είναι εδώ με την Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης να κάνει whatever it takes για να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία, πετώντας παράλληλα το γάντι στους πολιτικούς για γενναίες πολιτικές αποφάσεις, για νέα κατεύθυνση και στη δημοσιονομική πολιτική και με πρωτοβουλίες για μια πραγματική οικονομική, νομισματική και πολιτική ένωση που θα θωρακίσουν την ευρωπαϊκή οικονομία απέναντι στον κίνδυνο μιας παρατεταμένης στασιμότητας ή/και μιας ύφεσης.
Για την ελληνική πλευρά, υπό αυτό το πλαίσιο το μεγάλο στοίχημα παραμένει ένα: Να σταθεροποιηθεί μια επιταχυνόμενη πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με παράλληλα προώθηση μεταρρυθμίσεων, με φιλικό πρόσημο για τις αγορές, προκειμένου να επιταχυνθεί η πορεία αναρρίχησης του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα. Ένας πρώτος σημαντικός σταθμός, που συγκεντρώνει την προσοχή των αγορών και των οίκων είναι η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020 την προσεχή Δευτέρα 7 Οκτωβρίου με παρεμβάσεις που θα πείσουν πως λαμβάνεται κάθε μέριμνα για να μην απειληθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και το 2020 και η έκθεση της Κομισιόν που αναμένεται στα τέλη Νοέμβρη. Στο μεσοδιάστημα περίπου στις 25 Οκτωβρίου αναμένεται αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου από τη Standard & Poor’s και θα ήταν παραπάνω από ευπρόσδεκτη μια θετική κίνηση για την Ελλάδα σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι.
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr