Αδήλωτη εργασία: Τα 7 νέα «όπλα» στην φαρέτρα των ελεγκτών
Οι Αρχές ξεκινούν νέο «σαφάρι» ελέγχων για αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σφίγγει κι άλλο το 2020 ο κλοιός για τους μπαταχτσήδες εργοδότες που δεν καταβάλλουν τις εισφορές των εργαζομένων τους. Οι έλεγχοι των επιθεωρητών του ΕΦΚΑ διπλασιάστηκαν ενώ το 2020 προβλέπεται νέο «σαφάρι» κατά των παραβατικών εργοδοτών. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε ενίσχυση των δομών των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στο έργο τους, ώστε να αυξηθεί το πλήθος και η αποτελεσματικότητα των ελέγχων.
Τα στοιχεία από τους ελέγχους παρουσιάστηκαν στον κ. Βρούτση σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 15 Οκτωβρίου στο υπουργείο στην οποία συμμετείχε ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, Χρήστος Χάλαρης, ο Γενικός Διευθυντής Ελέγχων, ο Διευθυντής Σχεδιασμού Ελέγχων, η προϊσταμένη του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) Αττικής και όλοι οι προϊστάμενοι τμημάτων της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων και του ΠΕΚΑ Αττικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην σύσκεψη, οι έλεγχοι των επιθεωρητών του ΕΦΚΑ διπλασιάστηκαν το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2019. Ειδικότερα, το τρίμηνο Ιούλιος 2019- Σεπτέμβριος 2019 πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα 12.987 επιτόπιοι έλεγχοι έναντι 11.628 ελέγχων την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2019. Κατά τη διάρκεια των 12.987 ελέγχων εντοπίστηκαν 1.357 αδήλωτοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 15.600.527 ευρώ.
Στην ίδια σύσκεψη συμφωνήθηκε να συνεχισθούν με τους ίδιους ρυθμούς οι έλεγχοι και κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους και να αυξηθούν περαιτέρω από το 2020, μέσω ενίσχυσης του αριθμού των επιθεωρητών και ενσωμάτωσης νέων τεχνολογικών εργαλείων στην καθημερινή πρακτική των ελέγχων.
Στην μάχη κατά της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, που στερεί πολύτιμους πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα τίθενται σταδιακά επτά όπλα:
- Προγραμματισμός για ενισχυμένο αριθμό ελέγχων σε ολόκληρη την επικράτεια.
- Διενέργεια στοχευμένων ελέγχων.
- Δημιουργία για πρώτη φορά ηλεκτρονικού μητρώου παραβατικότητας εργοδοτών στο οποίο εγγράφονται οι εργοδότες με αδήλωτους εργαζόμενους.
- Αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη”.
- Προσαύξηση 12% στο επιπλέον του συμφωνημένου ωρομισθίου για όσους εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες μόνο στην πλήρη απασχόληση.
- Αυστηροποίηση του πλαισίου για την αδήλωτη εργασία.
«Μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση μειώνει φόρους και
ασφαλιστικές εισφορές δεν υπάρχει για κανέναν άλλοθι”, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης προαναγγέλλοντας πως “προχωράμε σε επιπλέον ενίσχυση των δομών των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στο έργο τους, ώστε να αυξηθεί περισσότερο το πλήθος και η αποτελεσματικότητα των ελέγχων».
ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήσεις ισορροπίας από Φάμελλο – Τα ονόματα που ακούγονται για τις αλλαγές και σε ΚΟ, κόμμα και ο ρόλος Πολάκη
Τα τρία σήματα που εξέπεμψε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο - Σε ποια θέματα ρίχνει το βάρος
ΟΣΕ τέλος, έρχονται οι «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας» - Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο
Πρωτότυπο «αντίο» σε ένα παλιό αυτοκίνητο: Οικογένεια... έθαψε και έκανε πανάκριβη τελετή σε ένα παλιό Suzuki γιατί ήθελε να το «τιμήσει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr