Αγωνία στην Αθήνα για αναβάθμιση από τη Standard & Poor's
Σήμερα «κληρώνει» για το ελληνικό αξιόχρεο, καθώς η S&P αναμένεται να δημοσιοποιήσει την έκθεσή της για την Ελλάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στην απόφαση της Standard & Poor's (αναμένεται, εκτός απροόπτου, σήμερα το βράδυ) για το εάν θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού Δημοσίου και, σε αυτό το ενδεχόμενο, για το πόσο γενναία θα αποδειχθεί η όποια αναβάθμιση είναι στραμμένη η προσοχή της αγοράς, την ώρα που το επιτόκιο στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα υποχωρεί σε θέσεις στην περιοχή του 1,2%.
Εφόσον επαληθευθεί η προσδοκία που επικρατεί στην αγορά για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ειδικά εάν αυτή συνοδευόταν με ένα θετικό σκεπτικό για τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης σε ορίζοντα 12-18 μηνών, η εξέλιξη θα εκληφθεί ως ισχυρή ένδειξη της καθαρής πορείας της ελληνικής οικονομίας προς την επενδυτική βαθμίδα, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται πτωτικά και σήμερα, με την απόδοση του δεκαετούς τίτλου αναφοράς να βρίσκεται πριν λίγα λεπτά στο 1,25% και το επιτόκιο στο ελληνικό πενταετές ομόλογο να κινείται στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5%. Συνολικά, σήμερα στην Ευρωζώνη, βέβαια, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται ανοδικά με τους επενδυτές να έχουν την προσοχή στραμμένη στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ενδεχόμενο νέας παράτασης του Brexit μετά την 31η Οκτωβρίου, εν αναμονή την ίδια ώρα της συνεδρίασης της Fed αλλά και των ανακοινώσεων της S&P για Ελλάδα και Ιταλία.
Σύμφωνα με το Reuters αναλυτές στη Unicredit εκτιμούσαν πως αναμένεται αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας κατά μια βαθμίδα αλλά διατήρηση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του ιταλικού δημοσίου στο ΒΒΒ με αρνητικές προοπτικές (outlook).
Η S&P διατηρεί τη βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας στο Β+, τέσσερις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Σχετικά με το πόσο γρήγορα θα κατοχυρώσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα το τοπίο παραμένει προς το παρόν θολό. Αν και το ευκταίο, για την ελληνική πλευρά, παραμένει αυτό να γίνει σε ορίζοντα 12 - 18 μηνών, παράγοντες της αγοράς ομολόγων προτιμούν να κρατούν τους τόνους χαμηλά χωρίς να μπορούν να αποκλείσουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις, δηλαδή έναν ορίζοντα διετίας.
Πάντως, η πορεία των ελληνικών επιτοκίων τους τελευταίους μήνες, με τη ραγδαία αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο και, κατ' επέκταση, για τις ελληνικές επιχειρήσεις, είναι εντυπωσιακή. Αναλυτές της αγοράς ομολόγων επισημαίνουν, όμως, πως πολύ σημαντική παράμετρος, πέραν του γεγονότος της αποκλιμάκωσης, είναι ότι πια και τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο την επιστροφή και της ελληνικής αγοράς χρέους σε συνθήκες κανονικότητας.
Είναι ενδεικτικές και υποστηρικτικές για την ελληνική αγορά χρέους και την ελληνική οικονομία και οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, που έκανε λόγο για μια καλή περίοδο για την Ελλάδα σε σύγκριση με την περίοδο πριν από 4 - 5 χρόνια, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ξεκάθαρη επιτυχία της Ελλάδας τον δανεισμό της χώρας με αρνητικό επιτόκιο στην πρόσφατη δημοπρασία εντόκων γραμματίων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Το μεγάλο ζητούμενο για τους ξένους οίκους, βέβαια, για την αγορά, αλλά και για τους θεσμούς, πέραν της δημοσιονομικής πειθαρχίας για την αποτροπή δημιουργίας νέων ελλειμμάτων, παραμένει η εξασφάλιση βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης μεσομακροπρόθεσμα, που είναι και ο παράγοντας ο οποίος θα θωρακίσει την ομαλή εξυπηρέτηση και την αποκλιμάκωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Στο μέτωπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,8% τον επόμενο χρόνο, από περίπου 2% φέτος, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες η Κομισιόν, μέσω των φθινοπωρινών της προβλέψεων, αναμένεται να ανακοινώσει τις δικές της εκτιμήσεις.
Χθες, πάντως, το Ινστιτούτο Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) εκτίμησε πως ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα κινηθεί στην περιοχή του 1,8% και θα προέλθει κυρίως από την ενίσχυση των εξαγωγών σε υπηρεσίες, μικρής ανόδου στην κατανάλωση των νοικοκυριών και επιτάχυνση της δημόσιας κατανάλωσης, ενώ αναμένει ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο στην περιοχή του 2,3% - 2,5%.
Όπως εκτιμά, η επιτάχυνση της ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο θα προέλθει από την άνοδο της επενδυτικής δραστηριότητας, λόγω ταχύτερης πιστωτικής επέκτασης, φοροελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις, αποκρατικοποιήσεις και ανόδου στις εξαγωγές.
Δείτε το ρεπορτάζ του Open Tv
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr