ΕΦΚΑ: Αγώνας δρόμου για να ρυθμιστούν τα παλαιά χρέη 100.000 οφειλετών
Εξετάζεται το ενδεχόμενο 3μηνης παράτασης για όσους οφειλέτες έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα αίτηση προσδιορισμού οφειλών αλλά κινδυνεύουν να χάσουν την ρύθμιση λόγω υπαιτιότητας των ταμείων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε μεγάλο στοίχημα εξελίσσεται ο προσδιορισμός των παλαιών ασφαλιστικών χρεών για πάνω από 100.000 ασφαλισμένους οφειλέτες, οι οποίοι έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα αίτηση για ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων.
Πρόκειται για ειδικές κατηγορίες οφειλετών –όπως π.χ. γιατροί και υγειονομικοί του τ. ΕΤΑΑ– των οποίων τα χρέη πριν το 2016 είναι δύσκολο να εντοπιστούν, να προσδιοριστούν ώστε να βεβαιωθούν και να ρυθμιστούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από την έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το 3ο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος – Σεπτέμβριος), μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, όταν έληξε η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση είχαν εκδοθεί 327.537 αποφάσεις ρύθμισης για οφειλές 3,94 δισ. ευρώ.
Πολλοί περισσότεροι (κυρίως μη μισθωτοί) αιτήθηκαν τον προσδιορισμό των οφειλών τους μέχρι τις 7 Οκτώβρη και περιμένουν το αποτέλεσμα από τον ΕΦΚΑ ώστε να ενταχθούν μέσω ΚΕΑΟ στην ρύθμιση των 120 δόσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, στο τρίμηνο Ιούλιος - Σεπτέμβριος έγινε η διαβίβαση των οφειλών των μη μισθωτών από τον ΕΦΚΑ για το έτος 2017, καθώς και για το έτος 2018 για όσους είχαν αιτηθεί ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων.
Πρόκειται για 481.205 οφειλέτες με οφειλές 821,5 εκ. ευρώ, οι οποίοι στο μεγαλύτερο μέρος δεν είναι νέοι οφειλέτες αλλά υπάρχοντες οφειλέτες των τέως Ταμείων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.λπ.) που δημιούργησαν και νέες οφειλές από το 2017 και μετά που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.
Μεγάλο ζητούμενο είναι αν οι υπηρεσίες θα προλάβουν μέχρι το τέλος του έτους να εκκαθαρίσουν τις οφειλές των μη μισθωτών που αναμένουν να ενταχθούν στις 120 δόσεις. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο ακόμη και παράτασης της ισχύουσας προθεσμίας (31/12/2019), ενδεχομένως κατά ένα 3μηνο, προκειμένου να ενταχθούν όσο περισσότεροι οφειλέτες είναι δυνατό στις 120 δόσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να έχουν εμπρόθεσμα –έως 7 Οκτωβρίου– αιτηθεί την ένταξή τους στον προσδιορισμό (πλατφόρμα ΕΦΚΑ).
Σχεδόν 1 δισ. έσβησε ο επανυπολογισμός
Αξίζει να αναφερθεί πως τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ μειώθηκαν κατά 903 εκ. ευρώ λόγω επανυπολογισμού των οφειλών έως και το 2016. Παρόλα αυτά, το χρέος προς τα Ταμεία παραμένει θηριώδες και σχεδόν αμείωτο στα 35,5 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά περίπου 432 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Η αύξηση στο συνολικό χρέος οφείλεται στις νέες εντάξεις οφειλετών (εμφανίζονται για πρώτη φορά στο ΚΕΑΟ, με οφειλές και από το παρελθόν), στην διαβίβαση νέων οφειλών και την αύξηση των πρόσθετων τελών (για οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο Κέντρο) καθώς και στις διαγραφές, μειώσεις, συμψηφισμούς οφειλών, εκπτώσεις προσαυξήσεων λόγω ρυθμίσεων, καθώς και διαγραφές οφειλών μη μισθωτών βάσει του επανυπολογισμού.
Κι ενώ το τρέχον υπόλοιπο μεταβάλλεται καθημερινά, καθώς εντάσσονται νέοι οφειλέτες, ενώ άλλες οφειλές αυξάνονται λόγω πρόσθετων τελών, το συνολικό χαρτοφυλάκιο χρεών μένει περίπου «καρφωμένο» στα 35 δισ. Το συνολικό χρέος στο ΚΕΑΟ στις 30/06/2019 ήταν 35,11 δισ. ευρώ. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο το χρέος αυξήθηκε κατά 432,41 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 35,5 δισ. ευρώ.
Η μεταβολή στο συνολικό χρέος διαμορφώνεται από τα εξής:
⤇ Νέες εντάξεις οφειλετών, οι οποίοι εντάσσονται για πρώτη φορά στο ΚΕΑΟ, με το σύνολο των οφειλών τους για όλα τα έτη.
⤇ Διαβίβαση νέων οφειλών και αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΕΑΟ. Ειδικά στο τρίμηνο αυτό έγινε η διαβίβαση των οφειλών των μη μισθωτών από τον ΕΦΚΑ για το έτος 2017, καθώς και για το έτος 2018 για όσους είχαν αιτηθεί ένταξη στην ρύθμιση των έως 120 δόσεων. Πρόκειται για 481.205 οφειλέτες με οφειλές 821,53 εκατ. ευρώ, οι οποίοι στο μεγαλύτερο μέρος δεν είναι νέοι οφειλέτες αλλά υπάρχοντες οφειλέτες των τέως Ταμείων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κλπ.) οι οποίοι δημιούργησαν και νέες οφειλές από το 2017 και μετά που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.
⤇ Διαγραφές, μειώσεις, συμψηφισμοί οφειλών, εκπτώσεις προσαυξήσεων λόγω ρυθμίσεων, καθώς και διαγραφές οφειλών μη μισθωτών βάσει του επανυπολογισμού που προβλέπει ο ν.4611/2019. Σε αυτό το τρίμηνο παρατηρείται μείωση του τρέχοντος υπολοίπου των οφειλών που προέρχονται από τον τ. ΟΑΕΕ κατά περίπου 903 εκ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι είναι αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των οφειλών μη μισθωτών.
Από το σύνολο των 35,54 δισ. ευρώ οφειλών, το 24,23% (ποσό 8,61 δισ. ευρώ) του συνολικού χρέους δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 75,77% (ποσό 26,93 δισ. ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση στις οφειλές του 2017, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι έγινε μαζική διαβίβαση οφειλών των μη μισθωτών για το 2017 από τον ΕΦΚΑ. Παράλληλα, υπάρχει μείωση στις οφειλές για όλα τα έτη πριν από το 2017, η οποία εκτιμάται ότι είναι κυρίως αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των οφειλών για τους μη μισθωτούς στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης του ν.4611/2019.
Το ρυθμισμένο ποσό
Με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων σημειώθηκε αύξηση στο πλήθος των ενεργών ρυθμίσεων και στο ρυθμισμένο ποσό. Στο τέλος του Ιουνίου οι ενεργές ρυθμίσεις ήταν συνολικά 143.942 και το ρυθμισμένο ποσό 2,6 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου οι ενεργές ρυθμίσεις έφτασαν τις 296.359 και το ρυθμισμένο ποσό στα 4,1 δισ. ευρώ.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr