120 δόσεις: Δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη στη ρύθμιση - Ποιους αφορά
Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η διάταξη Βρούτση δίνει δυνατότητα επανένταξης στη ρύθµιση σε 31.000 εργοδότες και µη µισθωτούς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Δεύτερη ευκαιρία σε πάνω από 80.000 οφειλέτες ασφαλιστικών ταµείων, που εντάχθηκαν στη ρύθµιση των 120 δόσεων αλλά την έχασαν ή δεν µπορούν ακόµη να οριστικοποιήσουν την ένταξή τους για τεχνικούς λόγους, δίνει νοµοθετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας, που αναµένεται να ψηφιστεί σύντοµα από τη Βουλή. Η διάταξη ανοίγει παράθυρο µέχρι 31 Μαΐου 2020 σε 31.000 εργοδότες, επαγγελµατίες και αγρότες που µπήκαν στις 120 δόσεις αλλά βγήκαν, ώστε να επανενταχθούν.
Ταυτόχρονα παρατείνεται για 5 µήνες (έως 31/5/2020) η προθεσµία τελικής υπαγωγής για περίπου 50.000 ελεύθερους επαγγελµατίες (πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) και αγρότες (πρ. ΟΓΑ) που έκαναν µια αρχική διαδικασία στην ηλεκτρονική πλατφόρµα του ΕΦΚΑ µέχρι 7 Οκτωβρίου, αλλά δεν µπορούν ακόµη να υπαχθούν οριστικά στη ρύθµιση. Η εν λόγω προθεσµία λήγει µε τα σηµερινά δεδοµένα στις 31 ∆εκεµβρίου 2019 και µε την τροπολογία δίνεται παράταση πέντε µηνών.
Οι επιπτώσεις
Η νέα ευκαιρία είναι ζωτικής σηµασίας κυρίως για όσους επαγγελµατίες του πρ. ΟΑΕΕ έχασαν τη ρύθµιση, καθώς κινδυνεύουν µε πλήρη αναβίωση της παλαιάς οφειλής πριν από το διπλό κούρεµα προσαυξήσεων και βασικού χρέους µέσω του επανυπολογισµού. Αυτό σηµαίνει πως το χρέος µπορεί να αυξηθεί για όσους εγκαταλείπουν οριστικά τις 120 δόσεις έως και 67%. ∆εν φαίνεται να είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που έχασαν τη ρύθµιση από παρανόηση, καθώς θεωρούσαν πως µπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση µέχρι τέλη ∆εκεµβρίου… Η νοµοθετική διάταξη στοχεύει στην επανένταξη στο σύστηµα δύο βασικών κατηγοριών οφειλετών, εν όψει και του νέου Ασφαλιστικού που έρχεται από το 2020 για τους µη µισθωτούς. Η νέα ευκαιρία αφορά:
- 31.000 οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθµιση των 120 δόσεων, αλλά στη συνέχεια δεν µπόρεσαν να την εξυπηρετήσουν, επειδή είτε αδυνατούσαν να πληρώσουν τη µηνιαία δόση της ρύθµισης είτε τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές του 2019, ή και τα δύο µαζί. Ειδικότερα, πρόκειται για 14.000 εργοδότες και 17.000 µη µισθωτούς. Προϋπόθεση για την επανένταξη είναι η καταβολή του συνόλου των δόσεων που έχουν καταστεί απαιτητές και των νέων βεβαιωµένων εκτός ρύθµισης οφειλών. ∆ηλαδή ο ασφαλισµένος πρέπει να πληρώσει όλες τις δόσεις που έχει χάσει και τις εισφορές του 2019 που τυχόν δεν έχει πληρώσει, κυρίως αν αυτές έχουν βεβαιωθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (το τελευταίο αφορά κυρίως εργοδότες). Η αίτηση για την επανένταξη θα υποβάλλεται στο ΚΕΑΟ. Η επανένταξη θα γίνεται µε τους ίδιους όρους µε τους οποίους ο ασφαλισµένος εντάχθηκε αρχικά στη ρύθµιση
- 50.000 οφειλέτες, κυρίως επαγγελµατίες του πρώην ΕΤΑΑ αλλά ενδεχοµένως και του πρώην ΟΑΕΕ, που έκαναν µέχρι 7 Οκτωβρίου το πρώτο βήµα στην πλατφόρµα του ΕΦΚΑ για τον προσδιορισµό των παλαιών οφειλών τους ή για την επιβεβαίωση των ασφαλιστικών τους στοιχείων, αλλά µέχρι σήµερα δεν έχει καταστεί δυνατό να ολοκληρωθούν πλήρως οι απαιτούµενες διαδικασίες, µε αποτέλεσµα να κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθµιση χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Αν δεν προσδιοριστούν και αναρτηθούν οι οφειλές τους, δεν µπορούν να ολοκληρώσουν µε ή χωρίς επανυπολογισµό το τελευταίο βήµα ένταξης. Σε αυτόν τον πληθυσµό δίνεται 5µηνο περιθώριο χρόνου έως 31 Μαΐου.
Έγκριση από το ΚΕΑΟ
Στην επίµαχη διάταξη που επεµβαίνει στον ν. 4611/2019 αναφέρεται: «Οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθµιση στην οποία είχαν ενταχθεί, δύνανται να επανενταχθούν σ’ αυτή µέχρι την ηµεροµηνία της προηγούµενης παραγράφου (σ.σ. 31/5/2020), υπό την προϋπόθεση καταβολής του συνόλου των δόσεων της ρύθµισης που έχουν καταστεί απαιτητές καθώς και νέων βεβαιωµένων, εκτός ρύθµισης οφειλών».
Ταυτόχρονα η ηµεροµηνία 31/12/2019 αντικαθίσταται από την ηµεροµηνία 31/5/2020. Συνολικά µέχρι την καταληκτική ηµεροµηνία της 7ης Οκτωβρίου εντάχθηκαν στις 120 δόσεις 432.550 οφειλέτες. Πάνω από 88% των αιτήσεων µε συνολικά χρέη 4,52 δισ. ευρώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε τελικό στάδιο µε έγκριση από το ΚΕΑΟ. Εκκρεµούν η επεξεργασία και η ανάρτηση οφειλών για περίπου 50.000 αιτήσεις, κάτι που δεν αναµένεται να ολοκληρωθεί στο σύνολό του για τεχνικούς λόγους µέχρι τέλη ∆εκεµβρίου και γι’ αυτό δίνεται ανάσα έως τις 31 Μαΐου.
Υπενθυµίζεται πως η ρύθµιση των 120 δόσεων περιλαµβάνει οφειλές από την εποχή της δραχµής και για ορισµένους κλάδους -όπως, για παράδειγµα, δικηγόρους Αθηνών ή επαρχίας, γιατρούς του πρ. ΤΣΑΥ κ.ά.- τα αρχεία δεν είναι πλήρη ώστε να προσδιοριστούν µε ακρίβεια και να αναρτηθούν οι παλαιές οφειλές µέχρι το 2017. Το έργο των υπηρεσιών αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς πρόκειται για αρχεία που υποστηρίζονται από αποσπασµατικές ηλεκτρονικές εφαρµογές ή δεν είναι καν µηχανογραφηµένα και πρέπει να αναζητηθούν σε φακέλους.
Εκτός από τον εν λόγω πληθυσµό που περιµένει µε αγωνία την ανάρτηση των οφειλών του στην πλατφόρµα του ΕΦΚΑ για να προβεί σε ρύθµιση, µε τη νέα διάταξη επιχειρείται να αντιµετωπιστεί και το πρόβληµα των απωλειών της ρύθµισης. Οι 120 δόσεις «τρέχουν» από τις 22 Μαΐου και µέχρι σήµερα 31.000 από τους αρχικώς ενταχθέντες έχασαν τη ρύθµιση. Οι χαµένες ρυθµίσεις ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ αθροιστικά. Η ρύθµιση χάνεται αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις ή αν δεν καταβληθούν βεβαιωµένες οφειλές που δηµιουργήθηκαν µετά την 1η/1/2019.
Το τελευταίο αφορά τους εργοδότες, καθώς για τους µη µισθωτούς ως βεβαιωµένες οφειλές νοούνται αυτές που προκύπτουν µετά το πέρας της ετήσιας εκκαθάρισης, η οποία για το 2019 δεν έχει ακόµη πραγµατοποιηθεί. Η απώλεια της ρύθµισης δεν επιφέρει µόνο αναβίωση των αναγκαστικών µέτρων είσπραξης (κατασχέσεις κ.λπ.) αλλά και αναβίωση της παλαιάς οφειλής πριν από το διπλό κούρεµα του επανυπολογισµού και των προσαυξήσεων που έφτανε έως και το 67%
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr