Η ΔΕΗ «πακετάρει» τα νέα της τιµολόγια - Σχέδιο «αλά ΟΤΕ», επενδύσεις με ιδιώτες
Με µοντέλο κινητής τηλεφωνίας θα οµαδοποιήσει προϊόντα ανάλογα µε τα καταναλωτικά προφίλ - Στο τραπέζι συνεργασίες µε αλυσίδες ώστε να επωφελούνται όσοι πελάτες αγοράζουν λιγότερο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με μια νέα εµπορική πολιτική, που θα δίνει παραπάνω υπηρεσίες και προϊόντα στον καταναλωτή και θα προσοµοιάζει µε την πολιτική που ασκούν οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει κατά τη νέα χρονιά την αντεπίθεσή της στην αγορά ρεύµατος και αερίου η ∆ΕΗ. Η διοίκηση της επιχείρησης παρουσίασε στις αρχές της εβδοµάδας τις βασικές κατευθύνσεις του νέου business plan, οι δράσεις του οποίου θα «ξεδιπλωθούν» σταδιακά τα επόµενα χρόνια, µε στόχο να ανασυγκροτηθεί η ΔΕΗ και να γίνει µια υγιής επιχείρηση, παρότι βέβαια θα είναι σαφώς µικρότερη.
Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ∆ΕΗ, Γιώργο Στάσση, τρεις είναι οι πυλώνες µέσα από τους οποίους θα υλοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας για τα επόµενα χρόνια:
- Εφαρµογή του «green deal» στην ηλεκτροπαραγωγή µε την επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών µονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των αντίστοιχων ορυχείων και ανάδειξη των ΑΠΕ ως της νέας κυρίαρχης τεχνολογίας παραγωγής ενέργειας.
- Ψηφιοποίηση και λειτουργική αποτελεσµατικότητα για την επίτευξη συνεργειών µείωσης του κόστους και αύξησης των εσόδων µε την εφαρµογή νέων τεχνολογιών σε όλους τους τοµείς.
- Επέκταση σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα προστιθέµενης αξίας µε πελατοκεντρική προσέγγιση τόσο στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και σε νέους επιχειρηµατικούς τοµείς, όπως η ηλεκτροκίνηση, το «έξυπνο σπίτι», η αυτοπαραγωγή ενέργειας από καταναλωτές κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά την εµπορική πολιτική, η ∆ΕΗ από τη νέα χρονιά δεν θα διαθέτει µόνο προϊόντα ρεύµατος αλλά και υπηρεσίες προστιθέµενης αξίας. Πρόκειται για νέα συνδυαστικά προϊόντα και ευέλικτα πακέτα, καθώς και για ενεργειακές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Η διοίκηση δεν αποκλείει ακόµη και την παροχή ειδικών υπηρεσιών για το σπίτι που θα έχουν σχέση µε την ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών και των επιχειρήσεων. ∆ηλαδή µε τη διάθεση τεχνικών συµβούλων για εξοικονόµηση ενέργειας αλλά και συνεργασίες µε αλυσίδες ηλεκτρικών συσκευών από τις οποίες ο καταναλωτής θα µπορεί να επωφελείται µε την αγορά λιγότερο ενεργοβόρων συσκευών.
Στην Ευρώπη οι εταιρείες ενέργειας παρέχουν επίσης µαζί µε τα προϊόντα ρεύµατος και ασφαλιστικές καλύψεις κατοικιών, καθώς και εξοπλισµό για την εξοικονόµηση ενέργειας. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι η δηµόσια εταιρεία ηλεκτρισµού θα οµαδοποιήσει προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογα µε τα καταναλωτικά προφίλ και επιπλέον θα έχει και προγράµµατα επιβράβευσης για όσους παραµένουν πελάτες της επιχείρησης.
Εθελουσία έξοδος «αλά ΟΤΕ»
Σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση των εργασιακών θεµάτων, το business plan προβλέπει αποχωρήσεις 4.500 ατόµων έως το 2024, αλλά και προσλήψεις 800 εργαζοµένων. Συγκεκριµένα, επί ενός συνόλου 15.350 ατόµων προσωπικού στα τέλη του 2019, η ∆ΕΗ θα απασχολεί 11.500 άτοµα το 2024. Από αυτούς τους 4.000 λιγότερους εργαζόµενους, το 60% θα αφορά σε αποχωρήσεις που θα γίνουν µε συνταξιοδότηση, ενώ για το 40%, δηλαδή περίπου 1.800 άτοµα, θα εξαντληθεί κάθε πιθανό εργαλείο, µεταξύ των οποίων και τα προγράµµατα εθελουσίας εξόδου «αλά ΟΤΕ», τα οποία δεν έχουν ακόµη γίνει γνωστά, καθώς βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας.
Απόσυρση λιγνιτικών µονάδων και επενδύσεις µε ιδιώτες στις ΑΠΕ
Κεντρικό στοιχείο του προγράµµατος της ∆ΕΗ είναι η ταχύτατη απόσυρση λιγνιτικών µονάδων. Το αναλυτικό πλάνο της απολιγνιτοποίησης περιλαµβάνει την απόσυρση των σηµερινών ρυπογόνων σταθµών ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023. Συγκεκριµένα, αποσύρονται οι µονάδες:
■ Το 2020: Αµύνταιο 1-2.
■ Το 2021: Καρδιά 3-4.
■ Το 2022: Μεγαλόπολη 3 και Αγ. ∆ηµήτριος 1-4.
■ Το 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. ∆ηµήτριος 5
Το πρόγραµµα απόσυρσης των λιγνιτικών µονάδων είναι πρόταση της ∆ΕΗ, η οποία όµως θα αξιολογηθεί από τον Α∆ΜΗΕ όσον αφορά τη διασφάλιση επάρκειας ηλεκτρικού εφοδιασµού της χώρας. Ο κ. Στάσσης θέτει θέµα, παράλληλα, αποζηµίωσης της ∆ΕΗ για το γεγονός ότι διατηρεί σε λειτουργία τις λιγνιτικές µονάδες παρότι της δηµιουργούν ζηµιές.
Για την ακρίβεια, η ∆ΕΗ διεκδικεί κάποιον µηχανισµό ανάκτησης κόστους για όσο διάστηµα συνεχίζουν να λειτουργούν οι λιγνίτες. Το 2022 εντάσσεται στο σύστηµα η υπό κατασκευή νέα µονάδα Πτολεµαΐδα 5, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί µε λιγνίτη το αργότερο έως το 2028 και στη συνέχεια θα λειτουργήσει µε διαφορετικό µείγµα καυσίµου. Μελετώνται όλα τα σενάρια, µεταξύ των οποίων η καύση βιοµάζας, φυσικού αερίου και απορριµµάτων, ή ο συνδυασµός όλων αυτών ή κάποιων από αυτά.
Το πλάνο για τη νέα ∆ΕΗ περιλαµβάνει σηµαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, µε στόχο επιπλέον εγκατεστηµένη ισχύ άνω του 1 GW έως το 2024, που θα έλθει µε οργανική ανάπτυξη αλλά και πολλές συνεργασίες µε ιδιωτικές εταιρείες. Στο «portfolio» µονάδων ΑΠΕ ύψους 4,5 GW, που είχε ήδη σε διάφορες φάσεις ωρίµανσης η ∆ΕΗ Ανανεώσιµες, προστέθηκαν πρόσφατα 1,5 GW ακόµα.
Πρόκειται για αιτήσεις αδειών παραγωγής που έχουν κατατεθεί για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εδάφη των λιγνιτικών περιοχών. Οσον αφορά στις επιδιωκόµενες συνεργασίες µε ιδιωτικές εταιρείες για την ανάπτυξη ΑΠΕ, αυτήν τη στιγµή η ∆ΕΗ συζητά µε πάνω από 10 διαφορετικούς οµίλους προκειµένου να αναπτύξουν από κοινού αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.
ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας: Θέλουν να αγνοήσουν πλήρως την Κύπρο - Ο χάρτης με τα σχέδια των Τούρκων
Ισραήλ: Ήχησαν οι σειρήνες στα κεντρικά της χώρας – Εκτοξεύθηκε πύραυλος από την Υεμένη
Κρύο, βροχές και χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα σήμερα
Συμβουλές για «αναίμακτα» Χριστούγεννα: Πώς να κρατήσετε την ένταση μακριά από το οικογενειακό τραπέζι
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr