Βουνό τα χρέη των δηµόσιων οργανισµών
Η αύξηση των ληξιπρόθεσµων οφειλών στα νοσοκοµεία οφείλεται στις µη νόµιµες διαδικασίες αναθέσεων.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσµες υποχρεώσεις φορέων της γενικής κυβέρνησης προς τρίτους, σύµφωνα µε τη σχετική Εκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που παρουσιάστηκε χθες σε κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονοµικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Στην ουσία παρουσιάστηκαν οι πραγµατικές διαστάσεις ενός προβλήµατος «που ταλανίζει για χρόνια την ελληνική οικονοµία».
Σύµφωνα µε την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, «η σώρευση ληξιπρόθεσµων υποχρεώσεων µπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην εγχώρια οικονοµία και αποτελεί µείζον πρόβληµα του δηµοσιονοµικού συστήµατος της χώρας». Στοιχεία που αναφέρονται στα ευρήµατα είναι, µεταξύ άλλων, ότι στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας τη διετία 2016-2017 έγιναν 431 απευθείας αναθέσεις ύψους περίπου 5,4 εκατ. ευρώ.
Επίσης, στα νοσοκοµεία διενεργήθησαν πρόχειροι / συνοπτικοί διαγωνισµοί µε βάση τους οποίους συνήφθησαν 12 συµβάσεις, ενώ περίπου 3.000 συνήφθησαν µε απευθείας ανάθεση, µε τα ποσά στη διετία (’16-’17) να πλησιάζουν τα 60 εκατ. ευρώ. Εξηγείται, άλλωστε, πως η αύξηση των ληξιπρόθεσµων οφειλών στα νοσοκοµεία οφείλεται στις µη νόµιµες διαδικασίες αναθέσεων. Ωστόσο, στα ασφαλιστικά ταµεία δεν διαπιστώθηκε σηµαντική αύξηση δηµιουργίας νέων ληξιπρόθεσµων οφειλών.
Αντιδράσεις
Ο έλεγχος στον οποίο βασίστηκε η σύνταξη της σχετικής έκθεσης ολοκληρώθηκε εντός πενταµήνου και έδειξε ότι το ύψος των ληξιπρόθεσµων οφειλών του ∆ηµοσίου, που ανερχόταν στα 4.759 εκατ. ευρώ στις 31 ∆εκεµβρίου 2016, έφθασε στα 6.026 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2018.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν, κάνοντας λόγο για «βατερλό της κυβέρνησης» και µείζον θέµα για την οικονοµία. Κάποια από τα σοβαρά προβλήµατα που κατέγραψαν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές είναι η πολυνοµία, η ασάφεια που διέπει το καθεστώς των προµηθειών, η υποστελέχωση, η έλλειψη πληροφοριακών συστηµάτων, η απουσία διασύνδεσης των συστηµάτων, η έλλειψη διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου όπως και η έλλειψη ρευστότητας.
Στην επιτροπή µίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίµης, που τόνισε ότι ο οργανισµός αποµείωσε σηµαντικά τις ληξιπρόθεσµες οφειλές του µεταξύ 2015 και 2018.
Απάντηση ήρθε και από την Περιφέρεια Αττικής, που διέψευσε δηµοσιεύµατα περί αύξησης χρεών αναφέροντας ότι τα ταµειακά διαθέσιµά της ανέρχονται σε 347 εκατοµµύρια ευρώ. Επίσης, ότι «αυτό που αναφέρει η Εκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά σε µια παροδική αύξηση ληξιπρόθεσµων οφειλών, λόγω, όπως αναφέρει η ίδια Εκθεση (καρτέλα 57), της αναδιοργάνωσης των οικονοµικών υπηρεσιών στο σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»
Το ethnos.gr στην καρδιά του «100»: Οι κρίσιμες στιγμές σε ένοπλες επιθέσεις και βιασμούς - Το συμβάν που «έσπασε» τα τηλέφωνα
Λογοτεχνικά έργα, Ωνάσεια, νέος ακαδημαϊκός χάρτης: Τι φέρνει το 2025 για την Παιδεία
Ταράτσα του χρόνου: Το ΠΑΣΟΚ και η Μποφίλιου με την παλαιστινιακή μαντίλα στο Σύνταγμα
Χειμερινές εκπτώσεις 2025: Πότε ξεκινούν - Ανοιχτά δύο Κυριακές τα καταστήματα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr