ΕΝΦΙΑ: Τελικά, στην Κρήτη, η μείωση… θα γίνει αύξηση - Κόβει 200 εκατ. και παίρνει 500
Διαμαρτύρονται οι Κρητικοί ιδιοκτήτες που περίμεναν την εξαγγελθείσα μείωση, αφού λόγω αντικειμενικών αξιών θα γίνει… αύξηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%, ανακοινώνει παράλληλα και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέσα στο 2020
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποστηρίζουν ότι «στην πραγματικότητα η κυβέρνηση επιδιώκει αύξηση των αντικειμενικών αξιών, κάτι που σημαίνει αύξηση των φόρων. Και ανατρέπει έτσι η ίδια η κυβέρνηση το καλό κλίμα που είχε δημιουργήσει από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στην αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία».
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχεται ο λογαριασμός και για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα στις 3.000 περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων!
Αναλυτικότερα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται το αργότερο στα μέσα Φεβρουαρίου να έχει στα χέρια του τις τιμές ζώνης που θα εφαρμοστούν στις υπό ένταξη περιοχές, και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να διαπιστωθεί ο φόρος (ΕΝΦΙΑ) που θα προκύψει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων των ανωτέρω περιοχών.
Η επίσπευση έγκειται στο ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να γνωρίζει το δημοσιονομικό όφελος από την ένταξη των περιοχών και συγκεκριμένα εάν η αύξηση των εσόδων θα επιτρέψει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά.
Μέχρι τώρα για την Κρήτη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες, ενώ αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ΕΝΦΙΑ για πολλές περιοχές της χώρας.
Εντελώς αρνητική στάση απέναντι στις κυβερνητικές αυτές ανακοινώσεις παίρνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, που δήλωσε στη «Νέα Κρήτη» χθες ότι «θα πληγούν οι περιοχές που δεν είναι στο σύστημα αντικειμενικών αξιών.
Αυτό που λέει ότι «προσδοκούμε αυξημένα έσοδα κατά 500 εκατομμύρια ευρώ», τι σημαίνει; Περισσότερους φόρους. Αν μειώσεις τον ΕΝΦΙΑ κατά 8%, στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι ο ΕΝΦΙΑ, σημαίνει ότι έχουμε μείωση 200 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή “παίρνω 500 εκατομμύρια ευρώ και αφαιρώ 200 εκατομμύρια ευρώ”; Δεν ξέρω πώς το λέει και πώς το εννοεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως, προσδοκά περισσότερους φόρους»!
Και συνεχίζει ο Κώστας Αράπογλου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν η κυβέρνηση λοιπόν πει “μειώνω τον ΕΝΦΙΑ αλλά αυξάνω τις αντικειμενικές αξίες”, και αφού ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, άρα εδώ θα έχουμε αύξηση του φόρου που θα πληρώναμε στον ΕΝΦΙΑ όλοι οι ιδιοκτήτες συνολικά...».
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου ξεκαθαρίζει ότι, «όταν η κυβέρνηση μιλάει για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αυτό σημαίνει είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω. Εδώ είναι αύξηση, αλλά απλά για λόγους επικοινωνιακούς μιλάνε για “αναπροσαρμογή” στις περιοχές που είναι σήμερα εκτός αντικειμενικών αξιών».
Πάντως, όπως τονίζει ο Κώστας Αράπογλου, είναι κρίμα αυτό που πάει να γίνει, μετά την πρόσφατη βελτίωση του κλίματος στην αγορά. «Είχε δημιουργηθεί ένα καλό κλίμα, που ήταν ψυχολογικό. Μειώθηκε ουσιαστικά ο ΕΝΦΙΑ. Τώρα όμως αρχίζει να ανατρέπεται...». Καταλήγοντας, ο ίδιος υπενθυμίζει την πάγια θέση των ιδιοκτητών ακινήτων για συνεχείς μειώσεις των φόρων, ώστε να ξαναπάρει τα πάνω της η αγορά των ακινήτων.παπαδχρπαπαδ
«Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο»
«Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση», λέει στη “Νέα Κρήτη” από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς. «Και είναι δώρον άδωρο από τη μια να αυξάνεις τις αντικειμενικές και απ’ την άλλη να μειώνεις τον ΕΝΦΙΑ. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι από το αποτέλεσμα δε θα έχουμε ουσιαστικές αλλαγές μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ειδικά γι’ αυτούς που σχετίζονται με τις περιοχές εκείνες στις οποίες θα υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οπότε αυτό σίγουρα θα είναι αρνητικό...».
Και επισημαίνει ότι «αντιθέτως ο κόσμος περιμένει πολλά πράγματα, ανεξαρτήτως από το ποιος κυβερνάει τώρα. Υποτίθεται ότι έχουμε φύγει από τα μνημόνια. Πρέπει να γίνουν αναπτυξιακές κινήσεις. Άνθρωποι να βρουν δουλειές αξιοπρεπείς, και όχι των 400 και των 500 ευρώ. Να τελειώνουμε με τον ελάχιστο μισθό και να φτάσουμε στα αξιοπρεπή όρια των 752 ευρώ τον μήνα. Όχι ότι και αυτό θα λύσει το πρόβλημα. Αλλά σίγουρα λύνονται κάποια θέματα. Και η κατάσταση αυτή δεν είναι προς όφελος όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και της εθνικής οικονομίας».
Σύμφωνα μάλιστα με τον συνδικαλιστή, «ο ΕΝΦΙΑ ειδικά στην πρώτη κατοικία θα έπρεπε να έχει μειωθεί. Είναι ανεπίτρεπτο στην Ελλάδα, όπου ένας άνθρωπος ο οποίος δουλεύει μια ζωή καταφέρνει τελικά να χτίσει ένα σπίτι γι’ αυτόν και την οικογένειά του, να έρχεται το κράτος και να τον φορολογεί. Αυτό δεν γινότανε ούτε στις πιο ακραίες περιόδους για τη χώρα μας. Τώρα στη δεύτερη κατοικία ή την τρίτη κατοικία μπορεί ο άλλος να έχει κάποια εισοδήματα. Κι εκεί υπάρχει βεβαίως θέμα. Αλλά δεν είναι το ίδιο όπως στην πρώτη κατοικία...».
Καταλήγοντας τόνισε: «Η οικοδομή πρέπει να ενισχυθεί. Αποτελεί μια βιομηχανία. Δουλεύουν πάνω από 120 επαγγέλματα στον τομέα αυτό. Πρέπει κάποια στιγμή να βοηθηθεί η οικοδομή λοιπόν...».
Πηγή: www.neakriti.gr
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr