Έσπασε ρεκόρ η ζήτηση για το νέο 15ετές ομόλογο
Τα 19 δισ. ευρώ άγγιξε μέσα σε λίγες ώρες το βιβλίο προσφορών για το νέο ομόλογο με το οποίο η Ελλάδα δανείστηκε 2,5 δισ. ευρώ με έκδοση 15ετούς διάρκειας για πρώτη φορά μετά τη δεκαετή κρίση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με ρεκόρ προσφορών η Ελλάδα δανείστηκε σήμερα 2,5 δισ. ευρώ με χαμηλό κόστος, με την έκδοση του πρώτου 15ετούς ομολόγου μετά την κρίση, υλοποιώντας ένα δύσκολο εγχείρημα που προσέλκυσε τελικά ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους μακροχρόνιους επενδυτές.
Η υψηλή ζήτηση (προσφορές 18,8 δισ. ευρώ) που εκδηλώθηκε με το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών που έχει γίνει σε έκδοση ελληνικού ομολόγου από το 2017 που η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές, το χαμηλό κόστος (η απόδοση κινήθηκε κάτω από το 2% στο 1,91%), η ποιότητα των επενδυτών (μακροχρόνιοι) και η διάρκεια του ομολόγου, που τελικά επιλέχθηκε να είναι 15ετές με λήξη πέραν του 2032, είναι ισχυρά ποιοτικά χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης, καθιστώντας την ένα νέο ορόσημο στη διαδικασία επιστροφής της ελληνικής αγοράς χρέους σε συνθήκες κανονικότητας. Καταλυτικός ήταν ο ρόλος της αναβάθμισης από τη Fitch την Παρασκευή, ενώ η πορεία της νέας έκδοσης είναι σύμφωνα με αναλυτές μια ισχυρή ένδειξη ότι στην παρούσα φάση η Ελλάδα ως εκδότης ομολόγων αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα ευνοϊκά παρά το ότι δεν έχει ακόμη κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. «Είναι εντυπωσιακό το ότι κατάφεραν να πάρουν αυτού του είδους το βιβλίo (προσφορών)...με αυτή τη λήξη", σχολίασε τραπεζίτης στο Reuters. «Το να βγεις για 15 χρόνια είναι ένα είδος αποκλειστικού club. Δεν θέλουν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές να αγοράσουν κάθε έκδοση, οπότε είναι μια ένδειξη αυξημένης εμπιστοσύνης στην Ελλάδα πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Το κουπόνι της έκδοσης (1,875%) είναι αντίστοιχο εκείνου του επταετούς ομολόγου που εκδόθηκε πέρσι το καλοκαίρι. Έκτοτε ακολούθησε και σημαντική πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, εξαιτίας της βελτίωσης στην ελληνική οικονομία αλλά και την τάση που κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή αγορά χρέους. Η έκδοση του νέου 15ετούς ομολόγου που εκτελέστηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους υπό τον επικεφαλής του Δημήτρη Τσάκωνα, έτυχε μεγάλης γεωγραφικής διασποράς με το μεγαλύτερο μέρος των προσφορών να έρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία (32%) ενώ συνολικά το 84% προήλθε από ξένους.
«Η σημερινή έκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 15 ετών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αποτελεί επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα. Η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης, βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ –πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές– και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Η συγκεκριμένη έκδοση συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας. Η οικονομία ανακάμπτει, βρίσκει καλό βηματισμό και ανακτά την αυτοπεποίθησή της» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την εξέλιξη της έκδοσης.
Καταλύτης η Fitch
Η κίνηση έγινε λίγο μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings που η ελληνική πλευρά ελπίζει να είναι η έναρξη ενός σερί αναβαθμίσεων φέτος προκειμένου η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας να προσεγγίσει όσο ταχύτερα γίνεται την επενδυτική βαθμίδα. Η αναβάθμιση από τη Fitch και ειδικά η διαμόρφωση της προοπτικής της αξιολόγησης (outlook) σε θετικό από σταθερό ενισχύει τις προσδοκίες για την αναρρίχηση, σταδιακά, στην επενδυτική βαθμίδα, που θα άνοιγε το δρόμο για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας . Οι προσδοκίες αυτές από κάποιους παίκτες στην αγορά, σύμφωνα με αναλυτές, είναι αυτές που ωθούν σε νέα χαμηλά επίπεδα το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς που φλερτάρει τις τελευταίες μέρες με το 1% (σήμερα ενδοσυνεδριακά υποχώρησε στην περιοχή του 1,15%) . Με την έκδοση του ελληνικού 15ετούς ομολόγου η Ελλάδα μπαίνει στην ομάδα των ευρωπαϊκών κρατών που επίσης προχώρησαν το τελευταίο διάστημα σε εκδόσεις ομολόγων που συγκέντρωσαν ρεκόρ προσφορών, μεταξύ αυτών η Ισπανία και η Ιταλία καθώς οι επενδυτές αναζητούν έστω και μικρές αποδόσεις με δεδομένο ότι τα επιτόκια κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα η Γαλλία συγκέντρωσε επίσης ισχυρή ζήτηση στην κοινοπρακτική έκδοση 30ετούς ομολόγου, ύψους 5 δισ. ευρώ που έκανε με τις προσφορές να ανέρχονται σε 38 δισ. ευρώ σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ματίας Λεσόρ: Για σπάσιμο στο πόδι κάνει λόγο ο Αταμάν – Η πρώτη εικόνα για το σοκαριστικό τραυματισμό
Ζοφερή ανάλυση: Τρόμος για την «καταιγίδα» Τραμπ – Έρχεται η ώρα της «Αποκάλυψης» για την Ευρώπη
Τέμπη: Συμπληρωματική απολογία από τον σταθμάρχη - «Δεν έπρεπε να με αφήσουν μόνο στη βάρδια»
Οι Massive Attack αποκάλυψαν γιατί αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στο Coachella 2025
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr