Ο Μοσκοβισί έφυγε, ο Τζεντιλόνι έρχεται - Στην Αθήνα ο νέος επίτροπος, συνάντηση με Σταϊκούρα
Στίγμα για το «state of play» στο στρατόπεδο των πιστωτών σχετικά με τη μάχη για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου για φοροελαφρύνσεις δίνει σήμερα στην Αθήνα ο νέος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα με τη νέα του ιδιότητα, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι κομίζοντας μηνύματα από τις Βρυξέλλες. Σε λίγη ώρα ο Επίτροπος αναμένεται να δώσει το δικό του στίγμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε κοινές δηλώσεις που θα κάνει με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο υπουργείο Οικονομικών, που είναι και ο πρώτος του σταθμός.
Μπορεί η επίσκεψη να είναι προγραμματισμένη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, ωστόσο συμπίπτει χρονικά με τις εντατικές ζυμώσεις που γίνονται στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο σχετικά με το αίτημα της Αθήνας για χαλάρωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων και την εξασφάλιση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για να χρηματοδοτηθούν φοροελαφρύνσεις.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του ο νέος Επίτροπος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα ενώ αναμένεται να απευθυνθεί στους Έλληνες βουλευτές στη Βουλή των Ελλήνων.
Το πλαίσιο των συζητήσεων πίσω από τις κλειστές πόρτες με τον Πρωθυπουργό και τους κορυφαίους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης θεωρείται δεδομένο πως θα κινηθεί γύρω τα περιθώρια και τις οδούς που πρέπει να αξιοποιηθούν για να διευκολυνθεί η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με τους πιστωτές για τα δημοσιονομικά. Ο δρόμος φυσικά δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και υπάρχουν πολλά ενδιάμεσα στάδια που πρέπει να ολοκληρωθούν. Είναι δεδομένο όμως πως το αίτημα της ελληνικής πλευράς για χαλάρωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αξιοποίηση κάθε εφικτής οδού για την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου βρίσκεται στο τραπέζι.
Υπό αυτό πρίσμα έχει ενδιαφέρον το στίγμα που θα επιλέξει να δώσει σε λίγη ώρα από το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Τζεντιλόνι αλλά και οι επισημάνσεις για την πορεία της πέμπτης αξιολόγησης, που παραμένει σε εξέλιξη. Στο τραπέζι άλλωστε βρίσκονται και σημαντικά, δύσκολα, θέματα, όχι μόνο για την πέμπτη αλλά και για την έκτη αξιολόγηση που ακολουθεί σύντομα, με κυρίαρχα τη διαμόρφωση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, την πρόοδο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στη μείωση των κόκκινων δανείων, η πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών.
Σήμερα συνεδριάζει το EuroWorkingGroup
Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία για τη σύνταξη της νέας έκθεσης της Κομισιόν για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη Φεβρουαρίου και να επικυρωθεί σε πολιτικό επίπεδο από το Eurogroup στις 16 Μαρτίου. Σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το EuroWorkingGroup όπου αποτιμώνται και τα τελευταία δεδομένα από την Πέμπτη αξιολόγηση και τις συζητήσεις των πιστωτών με τις ελληνικές αρχές.
Στόχος παραμένει στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου να προχωρήσει ικανοποιητικά η συζήτηση για κάποια τουλάχιστον από τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, (δυνατότητα μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από τον ένα χρόνο στο άλλο με το μηχανισμό εξομάλυνσης, διευκόλυνση στην εγγραφή των δαπανών ύψους 200 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό, αλλαγή χρήσης των εσόδων από ANFA & SMPs και την κεντρική επιδίωξη για τη μείωση των στόχων). Από όλα τα θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι προφανές πως είναι στο συμφέρον της ελληνικής πλευράς να υπάρξει ορατή πρόοδος ή/και τοποθετήσεις στο ανακοινωθέν για κάποια από αυτά (π.χ μηχανισμός εξομάλυνσης και τα σχέδια για αλλαγή χρήσης εσόδων) προκειμένου να υπάρχει καταρχήν δέσμευση και να επιταχύνεται σταδιακά η διαδικασία για τις οριστικές αποφάσεις.
Ο προβληματισμός έγκειται στο εάν η πλευρά των πιστωτών αποφασίσει να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα από την Αθήνα με τη λογική, δεν κλείνει τίποτα εάν δεν κλείσουν όλα μαζί, αλλά και στο πόσο ρεαλιστικές θα αποδειχθούν τελικά οι προσδοκίες για μια, γενναία, συμφωνία εφ’ όλης της ύλης τους επόμενους μήνες. Και σε αυτό το πεδίο θα είναι χρήσιμο και κρίσιμο το feedback που θα μεταφέρει σήμερα στους Έλληνες αξιωματούχους ο Πάολο Τζεντιλόνι.
Μεγάλα ορόσημα στην πορεία προς την χαλάρωση του δημοσιονομικού «κλοιού» είναι:
- Το τέλος Απριλίου, όπου θα υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και τότε εκτιμάται πως μπορεί να υπάρξει κάποια απόφαση για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
- To Eurogroup στις 18 Μάϊου που θα είναι σημείο αναφοράς για την έκτη αξιολόγηση, όπου κυριαρχεί ο νέος πτωχευτικός κώδικας αλλά και η αναθεώρηση των νέων αντικειμενικών αξιών
- Το Eurogroup της 11ης Ιουνίου που θα μπορούσε να αποτελέσει υπό προϋποθέσεις κομβικό σημείο για το πότε θα προκύψει εν τέλει μια συνολική πολιτική συμφωνία για τις διεκδικήσεις της Αθήνας. Μέχρι τότε πρέπει να επικυρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση, ιδανικά στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου αλλά και να έχει τρέξει η έκτη αξιολόγηση στην οποία θα κλειδώσει το καυτό ζήτημα του νέου Πτωχευτικού Πλαισίου που θα αντικαταστήσει από την 1η Μαΐου το υφιστάμενο πλαίσιο, και το οποίο συνιστά ένα από τα πιο δύσκολα σημεία για την ελληνική κυβέρνηση.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr