Πάσχα το πρώτο μεγάλο crash τεστ για τον τουρισμό
Προβληματισμός στον κλάδο του τουρισμού - ψυχραιμία συστήνουν οι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Προβληματισμό για το πόσο ασύμμετρη απειλή για τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, τον τουρισμό θα μπορούσε να αποτελέσει ο κορωνοιός κυρίως σε περίπτωση έξαρσής του στην Ευρώπη επικρατεί στον τουριστικό κλάδο ύστερα και από το πέρασμα των συνόρων και της χώρας μας.
Τα έως σήμερα δεδομένα αφορούν την απώλεια των Κινέζων τουριστών, οι οποίοι αν και αποτελούν υπολογίσιμη μάζα φτάνοντας περί τους 200.000 πέρυσι, δεν μπορούν να καθορίσουν την πορεία του ελληνικού τουριστικού προιόντος, το οποίο μετρά 32 εκατομμύρια αφίξεις. Ωστόσο μέχρι τώρα έχει παρατηρηθεί μια ανάσχεση της αύξησης που ήδη παρουσίαζαν οι προκρατήσεις στη χώρα μας, ενώ ως ένα πρώτο crash test για τις επιδόσεις της Ελλάδας θεωρούνται οι διακοπές του Πάσχα.
Σε κάθε περίπτωση όσο κι αν οι Κινέζοι τουρίστες δεν επηρεάζουν το συνολικό τουριστικό προιόν, ενδιαφέρουν τους φορείς του κλάδου καθώς συντελούν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου δεδομένου ότι δεν προτιμούν την υψηλή θερινή περίοδο για τα ταξίδια τους, ενώ εκπεφρασμένος στόχος της κυβέρνησης είναι ο αριθμός τους να φτάσει τις 500.000 το 2021.
Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός τους δεν μπορεί να επηρεάσει το σύνολο μιας χρονιάς σε τοπικό επίπεδο και κυρίως σε Σαντορίνη, Αττική και Ιόνιο, προορισμούς τους οποίους επιλέγουν παραδοσιακά οι Κινέζοι, το αποτύπωμά της έλλειψής τους αρχίζει ήδη να φαίνεται. Έως τώρα, πάντως, οι βασικές ακυρώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αφορούν μεγάλα συνέδρια (όπως π.χ. το ετήσιο συνέδρο τηλεπικοινωνιών της Βαρκελώνης), τα οποία όμως στην πλειονότητά τους έχουν έντονη ασιατική συμμετοχή.
Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν το σύνολο των πτήσεων της Air China που συνδέουν απευθείας την Αθήνα με το Πεκίνο έχουν αναβληθεί από την εταιρία και πρακτικά η σύνδεση των δύο χωρών έχει σταματήσει. Εξαίρεση αποτελούν οι πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 και τις 28 Μαρτίου, για τις οποίες το Αεροδρόμο της Αθήνας δεν έχει ενημερωθεί για αναβολή και αναμένεται να εκτελεστούν. Να σημειωθεί επίσης ότι τον προσεχή Ιούνιο έχει προγραμματιστει να ξεκινήσει και η πτήση Αθήνα – Σαγκάη.
Ολα, πάντως, φαίνεται να εξαρτώνται από την πορεία και την επέκταση του ιού δεδομένου αυτό που κυρίως προβληματίζει είναι μία ενδεχόμενη έξαρση στον Ευρώπη, η οποία θα αποθαρρύνει και τον Ευρωπαίο τουρίστα από το να κάνει ταξίδια, κάτι που θα ήταν καθοριστικό και για τη χώρα μας.
Το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο έχει ως στόχο η Ελλάδα να έχει τις μικρότερες συνατές απώλειες, έχει ήδη ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας των φορέων του κλάδου με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, ενώ την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει και η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.
Η Aegean έχει ήδη ανακοινώσει ότι όσοι επιβάτες επιθυμούν λόγω του κορονοϊού, να μεταθέσουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία το εισιτήριό τους, προς οποιοδήποτε προορισμό του δικτύου μπορούν να το κάνουν έως τις 20 Μαρτίου χωρίς rebooking fees καθώς και ότι θα συνεχίσει τις πτήσεις της κανονικά προς όλους τους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, μέχρι νεότερης ενημέρωσης.
Χωρίς έντονες διαφοροποιήσεις φαίνεται να κινούνται επί του παρόντος και οι ροές κρατήσεων για το καλοκαίρι, ενώ δεν έχουν παρατηρηθεί μαζικές ακυρώσεις με την εξαίρεση της Κίνας από την οποία οι ακυρώσεις φτάνουν ήδη περίπου το 70%, όπως έχει επισημάνει και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.
Την κανονική ροή επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός επισημαίνοντας ότι «έχουν ήδη ενημερωθεί όλα τα ξενοδοχεία και οι φορείς του τουρισμού με ακριβείς οδηγίες ως προς το πως πρέπει να αντιδράσουν σε ένα πιθανό κρούσμα στις εγκαταστάσεις τους». Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για ένα εγχώριο πρόβλημα της Ελλάδας και ως εκ τούτου ο προβληματισμός είναι παγκόσμιος
Ως δείκτης, πάντως, για το πόσο έχει επηρεάσει ο κορωνοίος τη διεθνή τουριστική βιομηχανία θα λειτουργήσει η Παγκόσμια Εκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο, σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, διακρίνοντας τις διαφορές της Ελλάδας από την Ιταλία: «Η Ιταλία είναι ένα από τα μεγαλύτερα διαμετακομιστικά κέντρα» επισημαίνει και προσθέτει: «Θα πρέπει όλοι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας Αλλωστε το βασικό πρόβλημα θα ήταν μια πιθανή εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη».
Ως προς το γεγονός ότι οι Κινέζοι τουρίστες αφήνουν περισσότερα χρήματα με την κατά κεφαλή δαπάνω να είναι αυξημένη κατά 30% συγκριτικά με άλλες εθνικότητες, οι παράγοντες του τουρισμού σημειώνουν πως δεν ανήκει το σύνολό τους στην κατηγορία των high spenders και ως αποτέλεσμα εάν το πρόβλημα περιοριστεί εκεί, οι απώλειες θα συγκρατηθούν.
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στην Ευρώπη – Οι χώρες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο «τυφλών» χτυπημάτων
«Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα»: Τι λένε οι επιστήμονες για τον σεισμό στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας
Ρόδος: Ο μεγάλος νικητής του ελληνικού τουρισμού - Εντυπωσιακή αύξηση επισκεπτών το 2024
Το χαριτωμένο υποκοριστικό που έχουν δώσει στον Πρίγκιπα Τζορτζ οι συμμαθητές του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr