Αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων το πρώτο «εμβόλιο» στον κοροναϊό
Οι ανάσες ρευστότητας με προσωρινή αναστολή φορολογικών ίσως και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τη στήριξη επιχειρήσεων και κλάδων που πλήττονται περισσότερο από τον κοροναϊό, υπό προϋποθέσεις, είναι ψηλά στην ατζέντα των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η αναστολή φορολογικών ίσως και ασφαλιστικών υποχρεώσεων φαίνεται πως είναι στην πρώτη γραμμή των στοχευμένων – και όχι οριζόντιων μέτρων – που θα ανακοινώνονται σταδιακά για τη στήριξη επιχειρήσεων και κλάδων που πλήττονται από τον κοροναϊό μόνον εφόσον κριθεί απαραίτητο. Στόχος όλα αυτά να αποκρυσταλλωθούν μέχρι τις 16 Μαρτίου, που συνεδριάζει το Eurogroup για να εξεταστούν συνολικά οι παρεμβάσεις στήριξης στην οικονομία της ευρωζώνης. Εκτός και εάν οι εξελίξεις προτάξουν την εφαρμογή κάποιων μέτρων, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, νωρίτερα.
Οι κινήσεις της κυβέρνησης εξετάστηκαν νωρίτερα σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών ενώ αναμένεται να υπάρξει και νέα συνάντηση τις επόμενες μέρες όπου θα εξεταστεί η κατάσταση στο μέτωπο των φορέων της αγοράς που πλήττονται περισσότερο. Στο τραπέζι βρίσκεται άλλωστε συνολικό σχέδιο πολλών αξόνων το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση με μέτρα που δεν θα λαμβάνονται συνολικά αλλά θα αξιολογείται η σταδιακή ενεργοποίηση τους ανάλογα με τις εξελίξεις.
Όπως σχολιάζουν αρμόδια στελέχη δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές αποφάσεις. Φαίνεται όμως πως πρώτο από τα πιθανά μέτρα θα είναι η αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων. Και αυτό όμως όπως και άλλα δυνητικά μέτρα δεν αναμένεται να ληφθούν με οριζόντιο τρόπο αλλά σε τρία στάδια, εφόσον κριθεί απαραίτητο:
- Εάν ληφθούν αναγκαστικά μέτρα, για παράδειγμα εάν ανασταλεί με εντολή της Αρχής η λειτουργία κλειστών χώρων ψυχαγωγίας, τότε εκεί θα κατευθύνθούν και τα πρώτα μέτρα στήριξης (πχ για παροχή ρευστότητας ή στήριξης στους εργαζομένους κ.α. )
- Σε κλάδους ή περιοχές που θα κριθεί πως δέχονται πλήγμα. Μέχρι τώρα πάντως στις τελευταίες δέκα μέρες δεν έχουν προκύψει τέτοια στοιχεία.
- Σε εθνικό επίπεδο και συνολικά για την οικονομία εφόσον υπάρξει έξαρση της επιδημίας.
Όπως σχολιάζει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ο χρόνος ενεργοποίησης θα κριθεί με περίσκεψη. «Δεν θέλουμε κορωνοποίηση της οικονομίας» σημείωσε και τόνισε πως η Ιταλία ανακοίνωσε μέτρα έναν περίπου μήνα μετά την έξαρση κρουσμάτων ενώ σε αυτή τη φάση στην Ελλάδα δεν εντοπίζονται ακόμη σημάδια επιπτώσεων στην καθημερινή ροή στοιχείων από το πεδίο των εσόδων.
Στη σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη με αντικείμενο το πρόβλημα του κοροναϊού, συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης και κ. Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Εργασίας κα Άννα Στρατινάκη, ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας κ. Κωνσταντίνος Αγραπιδάς και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr