Κορονοϊός: 60 μέρες αγωνίας για τη ζημιά στην οικονομία
Σήμερα όλοι κρινόμαστε για τις αποφάσεις που παίρνουμε, δηλώνει υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή τραπεζική πηγή στην «Ημερησία»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Εξήντα μέρες αγωνία για την ελληνική οικονομία που σαρώνεται από τον κορονοϊό όπως και ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικονομία των 450 εκατομμυρίων κατοίκων. Για την Ελλάδα το πρώτο μεγάλο ορόσημο, είναι τα τέλη Μαΐου, όταν θα φανεί εάν επαληθεύεται το βασικό σενάριο για ένα προσωρινό σοκ και μια ταχεία ανάκαμψη ή εάν περνάμε, πάλι, σε αχαρτογράφητα νερά στο μέτωπο της ρευστότητας για επιχειρήσεις και δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Κυβερνητικές πηγές θεωρούν πολύ κρίσιμες τις επόμενες 15 μέρες καθώς ο Covid νεκρώνει ακόμη μεγαλύτερα τμήματα της οικονομίας και φουσκώνει ο λογαριασμός των κρατικών μέτρων στήριξης, σχεδόν στο σύνολο του παραγωγικού ιστού, σε εκατομμύρια εργαζομένους και χιλιάδες επιχειρήσεις.
«Πρώτο μας μέλημα είναι να εξασφαλίσουμε σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους τα προς το ζην και να τους διευκολύνουμε να ανταποκριθούν σε ανελαστικές υποχρεώσεις» τονίζει κυβερνητικό στέλεχος. Ίσως η μοναδική παρήγορη νότα είναι πως η Ελλάδα, αυτή τη φορά, δεν είναι το μαύρο πρόβατο της ΕΕ. «Δεν είμαστε μόνοι, δεν είμαστε πρώτοι» λέει κυβερνητικός παράγοντας, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει καμία ομοιότητα με την ελληνική κρίση χρέους του 2010 ή των θερμών επεισοδίων του 2015 καθώς όλοι αντιμετωπίσουν ακραίες καταστάσεις ρευστότητας και η Ελλάδα δεν εξαιρείται. Άλλωστε σε μια τέτοια συγκυρία θα ήταν παρακινδυνευμένο να εξαιρεθεί από ευνοϊκές ρυθμίσεις που ισχύουν για όλους, μια χώρα με 240 δισ. ευρώ χρέους προς τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ευρωζώνης...
Υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή τραπεζική πηγή, μιλώντας στην Ημερησία, τονίζει πως οι κοινωνίες και οι οικονομίες έχουν περάσει στο παρελθόν και από πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις και σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως πρέπει να αντιδράσουμε για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες από την επέλαση του κορoνοϊού στις οικονομίες μας. Όπως υπογραμμίζει θα πρέπει όλες οι οικονομίες, και η ελληνική που προέρχεται από μια δεκαετία κρίσης, να παραμείνουν όρθιες και ζωντανές ακόμη και με χαμηλούς κτύπους καρδιάς.
«Ο λογαριασμός της πανδημίας θα πρέπει να γίνει στο τέλος, και πρέπει να οργανωθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να πληρωθεί σε όσο το δυνατόν πιο μεγάλη διάρκεια χρόνου, για να επιταχυνθεί η ανάκαμψη των οικονομιών» εκτιμά το ίδιο στέλεχος και υπογραμμίζει τη σημασία οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να διαθέσουν την αναγκαία ρευστότητα στις οικονομίες. Ο παραγωγικός ιστός των οικονομιών μας πρέπει να παραμείνει ζωντανός υπογραμμίζει με έμφαση. Σχετικά με το ντιμπέιτ γύρω από το ευρωομόλογο/κορονοομόλογο η ίδια πηγή εκτιμά πως πρόκειται για μια ιδέα προς την απολύτως σωστή κατεύθυνση. «Πρέπει να υποστηριχθεί. Η έκδοση του μπορεί να γίνει με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και να αποπληρωθεί σε μεγάλο βάθος χρόνου από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήταν μια κίνηση απολύτως προς τη σωστή κατεύθυνση, δεδομένων των πρωτοφανών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία. Σήμερα όλοι θα κριθούμε από τις αποφάσεις που θα πάρουμε»
Υφεση μόνο 3%;
Στο υπουργείο Οικονομικών, επικρατεί αναβρασμός και οι «υπερωρίες» κτυπούν κόκκινο με πρώτον το Χρήστο Σταϊκούρα που κρατά στα χέρια του ένα λογαριασμό που όλο φουσκώνει, βολιδοσκοπώντας με την ομάδα του, μέρα με τη μέρα τις προθέσεις στα ευρωπαϊκά όργανα. Οι τηλεδιασκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη με διαφορετικές συνθέσεις, εντός και εκτός συνόρων, ενώ ακόμη και άνθρωποι που δούλευαν σε διπλανές πόρτες, πλέον «βλέπονται» μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ηδη ο υπουργός έχει κάνει λόγο για ύφεση μέχρι και 3% φέτος στην Ελλάδα αριθμός όμως που δεν είναι γραμμένος στην πέτρα καθώς εξαρτάται από το πότε θα «πέσει» η καμπύλη εξάπλωσης ενός ιού, που παραμένει αχαρτογράφητος για να βγει, σταδιακά, η οικονομία από την καραντίνα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να τη βγάλουμε καθαρή, όσο περισσότερο γίνεται, χωρίς να αγγίξουμε το μαξιλάρι ασφαλείας των 32 περίπου δισεκατομμυρίων, από τα οποία βέβαια τα 16 δισ. ευρώ παραμένουν δεσμευμένα για το χρέος.
«Μπορεί η κρίση αυτή να οδηγήσει εν τέλει σε κάτι θετικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη» εκτιμά στέλεχος της αγοράς χρέους, τονίζοντας πως ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια χρυσή ευκαιρία για τεκτονικές αλλαγές στην ευρωζώνη. Κάτι που πολύ ισχυροί τεχνοκράτες θεωρούν μονόδρομο για να μην εξελιχθεί η κρίση του κορονοϊού σε μια συστημική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση με στρατιές ανέργων και λουκέτα σε επιχειρήσεις – σύμβολα για την Ευρώπη.
Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr