Μήνυμα Τσίπρα προς πάσα κατεύθυνση: «Δεν θα ανεχτώ...»
Βούλα ΚεχαγιάΤην κορύφωση μιας εσωτερικής ανεξέλεγκτης κρίσης, μέσω της παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών, επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για να αποτρέψει τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του. Η ανάληψη καθηκόντων υπουργού Εξωτερικών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ερμηνεύεται πάντως ως μήνυμα προς τον Πάνο Καμμένο πως εάν «χτυπήσει» τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαν να χτυπάει τον ίδιο τον Τσίπρα.
Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζει ως μονόδρομο την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά μετά την αντίδρασή του στο μήνυμα που σκοπίμως εξέπεμψε και με το οποίο καλούσε όσους δυσφορούν να κατέβουν από το τρένο. Το μήνυμα είχε ως αποδέκτη και τον Πάνο Καμμένο αλλά και όλους όσοι από τους υπουργούς θεωρούν ότι η συντήρηση προσωπικών αντιπαραθέσεων ωφελεί την κυβερνητική εικόνα. Ως εκ τούτου, στη δήλωσή του λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η αποδοχή της παραίτησης σηματοδοτεί την απόφασή του «να μην ανεχτεί» καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας, και ταυτόχρονα να μην ανεχτεί από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα -εν προκειμένω ασυνείδητα-, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση.
23 ώρες σιωπής
Είχαν προηγηθεί 23 ώρες σιωπής, που καθόρισαν ωστόσο και τις εξελίξεις. Μετά το εκρηκτικό Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης δεν υπήρξε καμία επικοινωνία ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών, παρά μόνο εκατέρωθεν διαρροές που δυναμίτισαν το κλίμα. Ολες αυτές τις ώρες ο παραιτηθείς υπουργός δεν επεδίωξε καμία επαφή με τον πρωθυπουργό, επιλέγοντας να εκφράσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυσαρέσκειά του για τη μη κάλυψή του -όπως έλεγε- από τον Αλέξη Τσίπρα και άλλους υπουργούς τόσο στην Προεδρία της Δημοκρατίας όσο και σε στενούς συνεργάτες του. Σε αντίθεση με τον υπουργό, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών μετέδιδαν ένα κλίμα αγανάκτησης από την πλευρά του κ. Κοτζιά, υπονοώντας ότι εξετάζει ακόμη και την πιθανότητα παραίτησης όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο σκοπιανό κοινοβούλιο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς συνέταξε και μία επιστολή παραίτησης, την οποία θα διαβίβαζε στον πρωθυπουργό -εάν συνέτρεχε λόγος- μόνο μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες. Ολα αυτά ήταν σε γνώση του Μαξίμου, το οποίο όχι μόνο επέλεξε τη σιωπή, αλλά το βράδυ της Τρίτης προτίμησε και να υπενθυμίσει με νόημα μέσω κύκλων του πως ο πρωθυπουργός είπε στη διάρκεια του Υπουργικού, αυστηρά, πως «θέλω καθαρούς λογαριασμούς από όλους».
Χθες το πρωί η φημολογία για πρόθεση παραίτησης του υπουργού κατέκλυσε το Διαδίκτυο και το πρωθυπουργικό επιτελείο επέλεξε να κουνήσει ένα πιόνι στη σκακιέρα. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο στενός πυρήνας των συνεργατών του αποφάσισαν ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να στείλει το μήνυμα πως δεν θα ανεχτεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης νοσηρές καταστάσεις που προκαλούσαν αποσταθεροποίηση. Ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να εκπέμψει δημοσίως ένα αυστηρό μήνυμα προς όλα τα μέλη της κυβέρνησης πως «όποιος δυσφορεί στη διαδρομή μπορεί να κατέβει από το τρένο». Συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι «ο πρωθυπουργός δεν παρακαλά κανέναν».
Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Κοτζιά, θερμά και ειλικρινώς, για την πολύτιμη συμβολή του, τα 3,5 αυτά χρόνια, στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, την πολύτιμη συμβολή του στη κοινή μας προσπάθεια.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 17, 2018
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αποφασισμένος να σταματήσει τη «γάγγραινα» που προκαλούσε αποσταθεροποίηση στην
κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι το ζήτημα ήταν αμιγώς πολιτικό και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αμφισβήτηση της ακεραιότητας του Νίκου Κοτζιά. Ο πρωθυπουργός, εξουσιοδοτώντας τον εκπρόσωπο να πει όσα είπε, γνώριζε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι μπορεί να υπάρξει και δεύτερη έκρηξη του υπουργού Εξωτερικών, αναμένοντας ακόμη και την παραίτηση. Οπερ και εγένετο. Οι δηλώσεις Τζανακόπουλου λειτούργησαν ως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Κοτζιάς δεν απέστειλε στον πρωθυπουργό την επιστολή που είχε ετοιμάσει το προηγούμενο βράδυ, αλλά λειτούργησε εν θερμώ υποβάλλοντάς την προφορικά. Αλλες πληροφορίες, δε, αναφέρουν ότι ενδεχομένως να παραιτήθηκε και με ένα sms. H παραίτηση έγινε αμέσως αποδεκτή. «Με πόνο καρδιάς», όπως δήλωσε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τους συνεργάτες του τις εξελίξεις και θεώρησε ως καλύτερη λύση την ανάληψη από μέρους του των καθηκόντων του υπουργού Εξωτερικών. Μία ώρα μετά την παραίτησή του ο κ. Κοτζιάς έγραψε για την απόφασή του στο Τwitter: «Ερχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Ο πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο τις επιλογές τους. Κι εγώ κατόπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται όμως: Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος». Λίγο αργότερα, με μήνυμά του ο αποχωρήσας υπουργός ανακοίνωνε πως τη Δευτέρα ομιλεί στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης με θέμα «Η Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει». Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της κίνησης «Πράττω», της οποίας ηγείται ο κ. Κοτζιάς. Η κίνηση συμμετέχει στην κυβέρνηση με τρεις βουλευτές που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο παραιτηθείς υπουργός, η Γεωργία Γεννιά και ο Νίκος Τόσκας. Πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Κοτζιάς δεν έχει πρόθεση να ανεξαρτητοποιηθεί, απλώς σήμερα θα συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις του «Πράττω». Ωστόσο, τόσο ο κ. Τόσκας όσο και η κυρία Γεννιά δεν σκέφτονται το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησής τους.
- Εκλογικό «θρίλερ» στις ΗΠΑ - Τι περιμένει η Αθήνα την επόμενη μέρα
- Μάχη Κασσελάκη για τις εντυπώσεις πριν τη διαφαινόμενη αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ - Σχεδιάζει ψηφοφορίες επί παντός στο συνέδριο
- Ανησυχία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την κυβερνοεπίθεση: Ο φόβος φοιτητών και καθηγητών
- Οι παράγοντες που θα κρίνουν τον νικητή στις ΗΠΑ - Η σωστή κίνηση Τραμπ και πού αναλώθηκε η Χάρις