Χουλουσί Ακάρ: Η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις συνθήκες
Μαρία ΖαχαράκηΤην αποστρατικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου ζήτησε από την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγορώντας την Αθήνα για καταστρατήγηση των διεθνών συνθηκών.
«Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε κανένα τετελεσμένο και σε καμία καταπάτηση των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ στην εφημερίδα «Σοζτζού». Μάλιστα, επισήμανε ότι δεν απειλεί την Ελλάδα, «αλλά και δεν θα δείξουμε αδυναμία στο θέμα της άμυνάς μας. Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συνθήκες».
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης, έχοντας εξοπλίσει τόσα νησιά στο Αιγαίο.
«Την ώρα που ο γείτονάς μας μιλάει για διεθνές δίκαιο και μας κατηγορεί για παρενοχλήσεις χωρίς να υφίστανται στην πραγματικότητα, εγκληματεί με την παραβίαση ακόμη και της Συνθήκης της Λωζάνης. Για παράδειγμα, αν και έχει γίνει αποδεκτό ότι στις συνθήκες της Λωζάνης το 1923 και των Παρισίων το 1947 αναφέρεται ρητά το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, από το 1936 και μετά τα νησιά εξοπλίζονται βήμα-βήμα», είπε.
Δεν θα το ανεχτούμε
Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το καθεστώς που έχει διαμορφώσει η Ελλάδα στο Αιγαίο και την ανακολουθία που υπάρχει μεταξύ χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου.
«Από την άλλη, αν και τα χωρικά ύδατά τους είναι στα 6 μίλια, ισχυρίζονται ότι ο εναέριος χώρος τους είναι 10 μίλια. Αυτές οι αξιώσεις είναι αντίθετες με τις σχέσεις καλής γειτονίας και ιδίως με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο παράδειγμα στην Ιστορία ούτε και στη σημερινή εποχή. Αυτό δεν είναι ούτε λογικό ούτε ανεκτό. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε κανένα τετελεσμένο και σε καμία καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Έχουμε πει από την αρχή ότι οι αποφάσεις που δεν μας περιλαμβάνουν, δεν έχουν καμία ελπίδα επιτυχίας», τόνισε.
Ο κορονοϊός σταμάτησε τις επαφές Ελλάδας - Τουρκίας
Αναφορικά με τις επαφές Ελλάδας – Τουρκίας σε στρατιωτικό επίπεδο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι είχε συμφωνηθεί στις τελευταίες συνομιλίες η εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού ανέστειλε προς το παρόν την πρόοδο των επαφών.
«Τελευταία πραγματοποιήσαμε συνομιλίες με τους Έλληνες ομολόγους μας και κατόπιν αποφασίσαμε να συναντηθούν οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες και να εργαστούν πάνω σε προβληματικούς τομείς και κυρίως πάνω στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ως αποτέλεσμα, οι αντιπροσωπείες μας συμφώνησαν σε ένα σχέδιο εφαρμογής ΜΟΕ για το 2020. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις, δύο στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα. Η τέταρτη συνάντηση που θα γίνει στην Άγκυρα, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη λόγω του κορονοϊού. Υποστηρίζουμε τη διεξαγωγή αυτών των συναντήσεων και πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ υποστηρίζοντας ότι είναι υπέρ του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και της επίλυσης των προβλημάτων μέσω διαλόγου με την Ελλάδα.
«Θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις γειτονίας μας. Ωστόσο, η προσέγγιση της Ελλάδας στο ζήτημα καθιστά δύσκολη την επίλυση των προβλημάτων σε ένα κοινό έδαφος», όπως ανέφερε.
- Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
- «Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
- Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
- Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της