Πολιτική|22.04.2020 12:27

Ευρωβουλευτές Προοδευτικής Συμμαχίας: Τα μέτρα για τον κορονοϊό δεν είναι αρκετά

Μαρία Ψαρά

Έμπρακτη και περισσότερη αλληλεγγύη, υψηλότερες φιλοδοξίες και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και την υλοποίηση μιας σειράς από συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων για την καταπολέμηση της πολυεπίπεδης κρίσης του κορονοϊού, ζητούν με κοινή τους δήλωση οι ευρωβουλευτές της Προοδευτικής Συμμαχίας (“Progressive Caucus”) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόψει και της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Την κοινή δήλωση συνυπογράφουν 16 ευρωβουλευτές από τις Πολιτικές Ομάδες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης.

Ενώπιον αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης, η οποία «αμφισβητεί την ίδια την ουσία των δομών μας, απειλώντας τη δημόσια υγεία, την πολιτική προστασία, την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την περιφερειακή και κοινωνική συνοχή, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου, την απασχόληση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον» πρέπει να «ανταποκριθούμε με φιλοδοξία και αλληλεγγύη στις πραγματικές ανάγκες των κοινωνιών και των οικονομιών και να τις οδηγήσουμε σε μια χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιη και βιώσιμη έξοδο από την κρίση» υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές, υποστηρίζοντας την ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την υγείας, καθώς και την  αναγκαιότητα υλοποίησης ενός νέου “Σχεδίου Μάρσαλ“ για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της κρίσης στην Ευρώπη.

Επιπλέον, θεωρούν πως «τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετά» και ζητούν την εφαρμογή μιας σειράς επιπρόσθετων και στοχευμένων μέτρων για την καταπολέμηση της κρίσης του κορονοϊού.

Μεταξύ αυτών είναι:

  • Να επέλθει συμφωνία για έναν ενισχυμένο Πολυετή Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό (2021-2027) με αυξημένη χρηματοδότηση για τις πολιτικές της συνοχής, του κλίματος και της υγείας, καθώς και η αύξηση τουλάχιστον 2% του ανώτατου ορίου των ιδίων πόρων.
  • Η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανασυγκρότησης που ανακοινώθηκε πρόσφατα να γίνει με την έκδοση ευρωομολόγων μακράς διάρκειας. Θα πρέπει, επίσης, να καταστεί σαφές ότι το Ταμείο Ανασυγκρότησης θα παρέχει επιχορηγήσεις και όχι δάνεια, τα οποία θα αυξήσουν περαιτέρω το χρέος των κρατών μελών.
  • Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να μπορούν να κάνουν χρήση της εναπομείνουσας επάρκειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (“ESM”), ύψους άνω των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ, με πιστωτικά όρια μηδενικού επιτοκίου για τη στήριξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδέεται με όρους λιτότητας.
  • Η ρήτρα διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης να εφαρμοστεί για περισσότερο από ένα έτος και έως ότου τελειώσουν οι συνέπειες του δευτέρου κύματος της κρίσης.
  • Η λειτουργία της ΕΚΤ και της ΕΤΕπ να γίνει με όρους δεσμευτικούς για την πλήρη προστασία της απασχόλησης, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του εισοδήματός τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ θα πρέπει να επαναχρησιμοποιήσει τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης και η ΕΤΕπ να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό την κεφαλαιακή της επάρκεια για την χρηματοδότηση μικρών και μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων.

Η Προοδευτική Συμμαχία –“Progressive Caucus”- είναι μια πλατφόρμα διαλόγου, που βασίζεται στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στον ανοικτό διάλογο. Στόχος της είναι να επεξεργαστεί τις διαφορές και να χτίσει γέφυρες μεταξύ των προοδευτικών συμμάχων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλη την Ευρώπη. Δημιουργήθηκε από προοδευτικούς ευρωβουλευτές διαφορετικών πολιτικών ομάδων και είναι ανοικτή στον καθένα που μετέχει της κοινότητας του ευρωκοινοβουλίου, υποστηρίζοντας την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα. Στην Προοδευτική Συμμαχία συμμετέχουν ευρωβουλευτές από την Αριστερά (GUE/NGL), τους Σοσιαλδημοκράτες (S&D) και τους Πράσινους (Greens/EFA).

ΕυρωκοινοβούλιοΚορονοϊός