Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: Δύο οι μεγάλες αδικίες για την Ελλάδα
Μαρία ΨαράΠέρα από το Brexit, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, συζητήθηκε την Τετάρτη το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στη συζήτηση τόνισε –μεταξύ άλλων- ότι πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό μετά την κρίση και «δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες της κρίσης».
Ειδικά, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα η Ελλάδα υπέστη πρωτοφανή αδικία για το πακέτο 2014-2020. Η προηγούμενη κυβέρνηση αποδέχτηκε το παράδοξο να υπολογιστεί το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα με βάση το ΑΕΠ 07-09 και όχι το τρέχον και κατά το 1/4 μειωμένο ΑΕΠ μετά την κρίση. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε δεύτερη επαναλαμβανόμενη αδικία με τη μείωση του ορίου ετήσιων απολήψεων (capping)», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Αυτό πέραν του ότι είναι άδικο για την Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν θα το δεχθώ, μας οδηγεί και στο εξής παράδοξο: Να έχουμε χώρες που χρήζουν μεγαλύτερης ενίσχυσης που να μην επωφελούνται και χώρες που δεν χρήζουν ενίσχυσης που ωφελούνται. Αρα, έτσι καταργούμε την αρχή της συνοχής και της σύγκλισης και ενισχύουμε τη πολιτική της απόκλισης. Αυτό είναι απαράδεκτο», υπογράμμισε.
«Τέλος, σε ό,τι αφορά την ΚΑΠ, η πρόταση ζητάει περισσότερα από τους αγρότες και δίνει λιγότερα. Θα πρέπει να διασφαλισθούν τουλάχιστον τα σημερινά επίπεδα χρηματοδότησης και για τους δυο πυλώνες της ΚΑΠ. Διαφωνώ ριζικά με την αύξηση της εθνικής συγχρηματοδότησης από 20% σε 30%, διότι αυτό είναι βήμα επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ και αυτό δεν είναι αποδεκτό, αφού για άλλη μια φορά θα φέρει σε δυσχερέστερη θέση τις ελλειμματικές χώρες του Νότου έναντι των πλεονασματικών του Βορρά».
Γενικά, για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι «υπάρχουν νέες προτεραιότητες που φέρνουν οι νέες προκλήσεις. Συμφωνούμε όλοι ότι αυτές πρέπει να τις χρηματοδοτήσουμε. Ωστόσο, όχι εις βάρος της πολιτικής συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».
«Τι μήνυμα θα δώσουμε στους πολίτες που παρακολουθούν με σκεπτικισμό τη πορεία της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, γιατί είναι μια πορεία ενίσχυσης και όχι άμβλυνσης των ανισοτήτων, τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και εντός των κρατών μελών; Αντί για μήνυμα σε αυτούς θα στείλουμε δώρο στου ακροδεξιούς λαϊκιστές και στους αντιευρωπαϊστές ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών», διερωτήθηκε.
Ο ίδιος πρότεινε «να βρούμε τον τρόπο να αποφύγουμε τη μείωση κατά 10% της χρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής και κατά 15% της ΚΑΠ. Και αυτό θα γίνει αν πάμε τον προϋπολογισμό από το 1,1% στο 1,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ».
Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε επίσης να βρεθούν ίδιοι πόροι χωρίς επιβάρυνση των πολιτών μας, με τη θέσπιση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και επί των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου.
- Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
- Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
- Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
- Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής