Πολιτική|27.04.2020 07:23

Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα του κυβερνητικού σχεδίου για έξοδο από την κρίση

Σπύρος Μουρελάτος

Στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται πλέον οι τελικές εισηγήσεις της ομάδος των λοιμωξιολόγων και των συναρμόδιων υπουργείων για τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα του στρατηγικού σχεδίου εξόδου από την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι τελικές λεπτομέρειες του στρατηγικού σχεδίου σταδιακής μετάβασης  αναμένεται να διευθετηθούν κατά τις αυριανές πρωινές συσκέψεις, καθώς αναμένεται ακόμη μία με τον Βασίλη Κικίλια, τον Σωτήρη Τσιόδρα, την επιτροπή υπό τον Άκη Σκέρτσο και τα επιτελικά στελέχη, όπως ο Γρηγόρης Δημητριάδης, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Στέλιος Πέτσας.

Το απόγευμα της Τρίτης τελικά αναμένεται το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο σκέλος του, ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει τις… επικεφαλίδες του στρατηγικού σχεδίου σταδιακής μετάβασης, ενώ στο δεύτερο αναμένεται να αναφερθεί στις κοπιώδεις προσπάθειες που θα απαιτηθούν προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανεκκίνηση της Οικονομίας με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από την επικείμενη ύφεση.

Στο φόντο, πάντως, της επιθυμίας της Αρχιεπισκοπής να επαναλειτουργήσουν οι Εκκλησίες υπό αυστηρούς όρους δημόσιας υγιεινής στις αρχές Μαΐου, κυβερνητικά στελέχη παρέπεμπαν στο στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο κατά πληροφορίες προβλέπει τη σταδιακή άρση των περιορισμών για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας στην δεύτερη φάση του σχεδίου, ήτοι στα τέλη Μαΐου. Τα ίδια πρόσωπα εξηγούν πως έως το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου δεν θα έχει αρθεί η απαγόρευση των συναθροίσεων για 10 άτομα και άνω. Κυβερνητικά στελέχη, τέλος, τονίζουν πως για κάθε ζήτημα, που αφορά στο σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης το Μέγαρο Μάξιμου πειθαρχεί στις οδηγίες και τις συστάσεις των ειδικών, εξ ου και η προσαρμογή της λειτουργίας των Εκκλησιών στη νέα πραγματικότητα θα συνοδευθεί από την υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Μπαράζ συσκέψεων – Προς επίλυση ο… γρίφος των σχολείων

Τα δεδομένα ετέθησαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης το μεσημέρι του Σαββάτου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του Βασίλη Κικίλια, του Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και της task force, που έχει αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αρκέστηκε σε εισαγωγικές παρατηρήσεις, προτιμώντας να ακούει τις προτάσεις των συμμετεχόντων, περιέγραψε το σχέδιο ως μία δυναμική διαδικασία, κάθε φάση του οποίου θα τίθεται υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ τα δεδομένα θα επαναξιολογούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Αυτό, που υπονοούν τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού είναι πως θα υπάρχει ανά πάσα ώρα και στιγμή η δυνατότητα είτε να λαμβάνονται ad hoc μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα, είτε και να ανακαλείται το άνοιγμα συγκεκριμένων κλάδων. Εξ ου και καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν με νόημα πως ενώ το σχέδιο για τις πρώτες δύο εβδομάδες – από τις 4 Μαΐου έως τις 18 – είναι σαφώς και εν πλήρη λεπτομέρεια προσδιορισμένο,  από τις 20 Μαΐου και μετά οι βεβαιότητες γίνονται λιγότερες και οι παραδοχές συνοδεύονται από περισσότερες άγνωστες μεταβλητές, καθώς απουσιάζει αυτήν την ώρα το κρίσιμο εισερχόμενο της πορείας της καμπύλης του κορονοιού.

Μετά τη μεσημεριανή ευρεία σύσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης είχε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες συνεργασίες τόσο με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, όσο και με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Κυβερνητικά στελέχη άφηναν να εννοηθεί ότι μετά τη συνεννόηση του πρωθυπουργού με την υπουργό Παιδείας, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να οριστικοποιεί το σχέδιο για τη σταδιακή επαναφορά των σχολείων στην κανονικότητα. Βάσει των έως τώρα δεδομένων και με την επιφύλαξη πως πολλά δεδομένα έχουν αλλάξει τα τελευταία 24ωρα, το κυρίαρχο σενάριο προβλέπει άνοιγμα της Γ Λυκείου στις 11 Μαΐου, άνοιγμα της Α, Β Λυκείου και του Γυμνασίου στις 25 Μαΐου και επαναλειτουργία του Δημοτικού την 1η Ιουνίου. Εναλλακτικό σενάριο, το άνοιγμα της Γ Λυκείου στις 11 Μαΐου και άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων είτε στις 25, είτε την 1η Ιουνίου. Έως τα τελευταία 24ωρα εξετάζονταν σύμφωνα με πληροφορίες και το σενάριο να επαναλειτουργήσουν στις 11 Μαΐου όλες οι τάξεις του Λυκείου. Σε κάθε περίπτωση έχει ήδη προβλεφθεί η παράταση του σχολικού έτους κατά περίπου 3 εβδομάδες.

Η επαναφορά στην κανονικότητα του λιανεμπορίου, της εστίασης και των πολυκαταστημάτων/malls ετέθη στην τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Στις 4 Μαΐου περνά σε φάση κανονικότητας το μεγαλύτερο τουλάχιστον κομμάτι του λιανεμπορίου, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Από εκεί και πέρα εστιατόρια, καφέ και μπαρ έχουν προσδιοριστεί προς ώρας να επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου, αξιοποιώντας αποκλειστικά και μόνο τους εξωτερικούς χώρους και τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας 1,5 έως 2 μέτρων ανάμεσα στα τραπεζάκια και τους θαμώνες. Τα νυχτερινά κέντρα έχουν προσδιοριστεί να ανοίξουν από τα μέσα Ιουνίου και μετά. Πολυκαταστήματα και malls καταβάλλεται προσπάθεια να επαναλειτουργήσουν αρχές έως μέσα Ιούνιου.

Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί πως το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων οδηγεί σε κατάργηση του συστήματος 13033 για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις, σήμα κατατεθέν του περιορισμού στις μετακινήσεις των πολιτών. Αυτό πιθανώς να γίνει είτε στις 4 Μαΐου, είτε λίγες ημέρες αργότερα. Μένει να αποσαφηνιστεί πότε θα αρθούν και οι περιορισμοί στην υπεραστική κίνηση, ήτοι η δυνατότητα της μετακίνησης από νομό σε νομό με την πιθανότερη εκδοχή  να την προσδιορίζει γύρω στις 10 Μαΐου.

Αρκετά αργότερα, πάντως, αναμένεται να επιτραπεί η ελεύθερη κίνηση προς τα νησιά. Και αυτό γιατί αφ ενός η αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης προς τα νησιά αναμένεται να συμπέσει με το άνοιγμα των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων, 15 Ιουνίου και 1η Ιουλίου αντιστοίχως και αφ ετέρου η έλλειψη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νησιά και η απροθυμία των γιατρών να μετακομίσουν εκεί καθυστερεί την όλη διαδικασία. Συναφής με την επαναλειτουργία ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων είναι και το εκ νέου άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών υπό αυστηρούς όρους δημόσιας υγιεινής, που τοποθετείται στα μέσα Ιουνίου. Η αποκατάσταση των πτήσεων εσωτερικού έχει σε πρώτη φάση αποφασιστεί να γίνει προς τα τέλη Μαΐου και αυτή των διεθνών πτήσεων προς τα μέσα Ιουνίου, εφ όσον αποκρυσταλλωθεί ένα κοινό σχέδιο, που έχει αναλάβει να εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η ατομική άθληση σε εξωτερικούς χώρους, όπως ο στίβος, το τένις, το γκολφ, αλλά και η κολύμβηση στην θάλασσα έχει προσδιοριστεί να απελευθερωθεί κατά την πρώτη φάση του σχεδίου εξόδου από την κρίση. Αντιθέτως, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα γυμναστήρια και οι πισίνες έχει προβλεφθεί να επαναλειτουργήσουν μετά το πρώτο 10ημερο του Ιουνίου.

Στο πρώτο κύμα της απελευθέρωσης των περιορισμών, προς τα μέσα Μαΐου, περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Οι εργαζόμενοι σε αυτά θα φορούν υποχρεωτικά προστατευτική μάσκα, ενώ μελετάται κατά πληροφορίες το σενάριο να «σπάσει» το ωράριο προσέλευσης στο Δημόσιο σε τρεις ζώνες, ήτοι 8, 9 και 10 το πρωί, προκειμένου να αποφευχθεί σε πρώτη φάση ο συνωστισμός.

Μέγαρο ΜαξίμουΚορονοϊόςάρση μέτρων